Politika

Pompeo paziņoja, ka viņu nav vēlējušies pieņemt Irānā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГосударственный секретарь США, бывший директор Центрального разведывательного управления (ЦРУ) США Майк Помпео
Государственный секретарь США, бывший директор Центрального разведывательного управления (ЦРУ) США Майк Помпео  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apgalvoja, ka plānojis vizīti Teherānā, taču Irānas valdība atteikusies viņu uzņemt.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka Teherāna atteikusies pieņemt viņa vizīti.

Par ieceri apmeklēt Tuvo Austrumu valsti un "aprunāties tieši ar Irānas tautu" viņš pastāstīja iepriekš vienā no savām intervijām. Pompeo apgalvoja, ka pie tam Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs pastāvīgi apmeklē ASV, kur "viņam ir tiesības brīvi runāt".

"Vai patiešām Hameneja režīma fakti ir tik slikti, ka viņš nevar man ļaut rīkoties tāpat? Ja nu viņa tauta izdzirdēs patiesību – nefiltrētu un neapgraizītu?" – uzrakstīja politiķis savā lapā Twitter.

Jūnijā ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka pret Zarifu tiek gatavotas sankcijas, taču pagaidām tās nav ieviestas. Pie tam Vašingtona būtiski ierobežoja Irānas ārlietu ministra pārvietošanās brīvību jūlijā, kad viņš ieradās vizītē Ņujorkā.

Līdzīgi soļi sperti arī pret vairāk nekā desmit diplomātiem no Irānas, kuri strādā republikas pastāvīgajā misijā ANO, tāpat kā pret Ņujorkā dzīvojošajiem viņu ģimenes locekļiem.

Zarifs uzsvēra, ka tas nav būtiski ietekmējis viņa darbu Ņujorkā, taču parējiem darbiniekiem radīti "necilvēcīgi" apstākļi.

Vašingtonas un Teherānas attiecības

Jau ilgus gadus ASV un Irānas dialogs ir saspringts, starp valstīm nav diplomātisko attiecību. Viens no šķēršļiem – Irānas atoma tēma.

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
ASV kritizē Eiropas Savienību par līdzekļu piešķiršanu Irānai

Vienlaikus Vašingtona apsūdz Teherānu par terorisma atbalstu un cilvēktiesību pārkāpumiem. Donalds Tramps un Maiks Pompeo apgalvoja, ka ir gatavi dialogam. Tomēr, lai arī formāli Vašingtona neizvirza noteikumus, Teherānu neapmierina pati iespējamo pārrunu tēma: Tramps vēlas noslēgt jaunu vienošanos 2015. gada kodoldarījuma vietā, no kura ASV izstājās pērn.

Pēc ASV līdera domām, šajā dokumentā jāiekļauj Irānas apņemšanās mainīt savu politiku, vispirms – atteikties no "terorisma atbalsta" ārzemēs. Vesela virkne prasību attiecas uz valsts iekšpolitiku. Pretējā gadījumā ASV draud turpināt pret Irānu sankciju pastiprināšanas politiku. Islāma republikas valdība noraida visas apsūdzības un pieprasa pārtraukt iejaukšanos valsts iekšējās lietās.

Ziņu lente
0