Politika

Brūk visa sankciju arhitektūra: Ukraina atsaukusi savu vēstnieku Eiropas Padomē

© Photo Council of Europe Parliamentary AssemblyЗимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы
Зимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas delegācijas atgriešanās EPPA radījusi Ukrainas politiķu protestu – viņi pametuši sēžu zāli līdz 26.jūnijam. Deputāti pat sastrīdējušies ar prezidentu, kurš nav saskaņojis ar viņiem viedokli sesijas priekšvakarā.

RĪGA, 26. jūnijs— Sputnik. Ukraina atsaukusi savu vēstnieku Eiropas Padomē konsultācijām pēc EPPA lēmuma par Krievijas delegācijas atgriešanos, paziņoja valsts ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins. Ukrainas delegācijas EPPA loceklis Aleksejs Gončarenko paziņoja, ka parlamentārieši lūdz Augstāko radu steidzami izskatīt jautājumu par delegācijas darba pārtraukšanu asamblejā, vēsta RIA Novosti.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) uzaicinājusi Krievijas delegāciju piedalīties jūnija sesijā.Parlamentārieši pieņēma reglamenta grozījumus, kas dod iespēju Krievijai atgriezties pie darba organizācijā.

Парламентская ассамблея Совета Европы - Sputnik Latvija
Krievijas delegācija uzaicināta piedalīties EPPA jūnija sesijā

"Locekļu tiesības balsot, uzstāties un būt pārstāvētiem asamblejā un tās struktūrās netiek apturētas un anulētas pilnvaru apstrīdēšanas vai pārskatīšanas kontekstā," teikts dokumenta tekstā.

Uzsvērts, ka "galvenās tiesības nav pakļautas nekādām sankcijām", taču joprojām saglabāta iespēja apstrīdēt delegācijas pilnvaras.

Diskusija par pilnvarām veltīto ziņojumu notiks 26.jūnijā dienas otrajā pusē.

Brūk visa sankciju arhitektūra

Ukrainas delegācija pieņēmusi lēmumu pamest EPPA sēžu zāli līdz 26.jūnijam. Ukrainas deputāti aicināja visus pārējos parlamentāriešus, kuri atbalsta viņus, sekot viņu piemēram, taču uz šo lūgumu neviens neatsaucās.

Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Ja sāks runāt par sankcijām – brauksim prom: KF nepacietīs ierobežojumus EPPA

"Piecēlās tikai ukraiņi, aicināja visus, kuri tur ir viņu pusē, kas viņus atbalsta, taču aizgāja tikai ukraiņi," pastāstīja Krievijas delegācijas loceklis Leonīds Kalašņikovs.

Ukrainas delegācijas EPPA loceklis Aleksejs Gončarenko paziņoja, ka parlamentārieši lūdz Augstāko radu steidzami izskatīt jautājumu par delegācijas darba pārtraukšanu asamblejā. Viņš piebilda, ka delegācija plāno vērsties pie prezidenta Vladimira Zeļenska un ĀM, lai "izstrādātu pozīciju par Ukrainas kā valsts dalību Eiropas Padomes darbā".

Ukrainas Augstākās radas pirmā vicespīkere Irina Geraščenko paziņoja, ka Ukrainas delegācija EPPA ierosinās Zeļenskim apturēt dalību organizācijā pēc lēmuma par Krievijas pārstāvju atgriešanos.

"Pēc atgriešanās Kijevā mēs pieprasīsim tikšanos ar Ukrainas jauno prezidentu. (..) Mēs pieprasīsim tikšanos kā delegācija, jo, iespējams, viņš nesaprot, viņa komanda nesaprot, taču runa ir par ļoti nopietniem izaicinājumiem, kuri skar ne tikai Eiropas Padomi. Sāk brukt visa sarežģīti veidotā pret KF vērsto sankciju arhitektūra," apgalvoja Geraščenko.

Vēlāk noskaidrojās, ka Kijeva atsauc savu vēstnieku Eiropas Padomē konsultācijām pēc EPPA lēmuma par Krievijas delegācijas atgriešanos.

"Eiropas Padome ir zaudējusi mūsu uzticību, atjaunot to būs ārkārtīgi grūti. No līdera cilvēktiesību aizsardzības jomā organizācija ir pārvērtusies par vienkāršu menedžeri, pie tam viduvēju. Tāpēc atsaucam mūsu vēstnieku EP konsultācijām," paskaidroja ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins Facebook.

Viss norit labi

Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot notikumus EPPA, pavēstīja, ka pagaidām viss attīstās "tīri labi", taču speku proporcija asamblejā joprojām ir sarežģīta.

Krievijas Valsts domes Starptautiskās komitejas vadītājs Leonīds Sluckis pauda viedokli, ka ir lielas izredzes tam, ka Krievijas delegācijas pilnvaras tiks atjaunotas bez jebkādām sankcijām.

"Esmu pārliecināts, ka mums ir – tā ir mana personīgā prognoze, taču vairs nav ilgi jāgaida – pamats rīt (26.jūnijā – red.) saņemt savu pilnvaru apstiprinājumu bez jebkādām sankcijām. Mēs uz to ceram," teica Sluckis.

Politiķis apstiprināja: ja tas nenotiks, Krievijas delegācija "piecelsies un aizies".

Ziņu lente
0