Politika

Ja sāks runāt par sankcijām – brauksim prom: KF nepacietīs ierobežojumus EPPA

© Sputnik / Vladimir FedorenkoДворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ
Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rezolūcija par Krievijas delegācijas darba ierobežojumu atcelšanu ar sekojošu tās atgriešanos EPPA var tikt pieņemta ar ievērojamu pārsvaru, pateicoties jaunajam spēku izkārtojumam asamblejā, uzskata Leonīds Sluckis.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Šodienas EPPA sēdē ar lielu daļu varbūtības tiks atgrieztas pilnvaras KF delegācijai. Taču ja tiks uzstādīts jautājums kaut vai par mazāko pilnvaru ierobežošanu, Krievijas parlamentārieši pametīs Eiropas Padomes ēku un aizbrauks no Strasbūras, paziņoja KF Valsts domes Starptautiskās komitejas vadītājs Leonīds Sluckis.

Sluckis norādīja, ka nesenā ministru konference Helsinkos – Eiropas Padomes Ministru komitejas (EPMK) konference parādīja, ka "Eiropas Padome nav gatava zaudēt Krieviju".

Зимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
EPPA arvien skaļāk skan Krievijas atgriešanās atbalstītāju balsis

"Tajā ir arī iemaksu faktors (Krievija ir viens no galvenajiem organizācijas budžeta maksātājiem – red.), ir arī vienotības faktors ar Krieviju lielās Eiropas ietvaros. Šī viedokļa ziņā spēku izkārtojums EPPA būs par labu veselajiem saprātiem, par labu Krievijas parlamenta delegācijas atgriešanās," paziņoja Sluckis telekanāla "Rossija 24" ēterā.

Taču viņš uzsvēra, ka Krievija vairs nepacietīs nekādus ierobežojumus EPPA.

"Ja tiks uzstādīts jautājums kaut vai par mazāko pilnvaru ierobežošanu, vienalga kāda iemesla dēļ, mēs atstāsim Eiropas Padomes Pili un aizbrauksim no Strasbūras," paziņoja Sluckis.

EPPA vasaras sesija tiek atvērta 24. jūnijā un ilgs līdz 28. jūnijam. Šīs sesijas laikā plānots ievēlēt Eiropas Padomes jauno ģenerālsekretāru, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesnešus. Ģenerālsekretāra un tiesnešu vēlēšanas ieplānotas 26. un 27. jūnijā.

Pirmajā dienā – 24. jūnijā – plānots izskatīt EPPA locekles Petras de Sutēras ziņojumu, pēc kura rezultātiem tik izskatīta rezolūcija, kuras projekts satur Asamblejas reglamenta grozījumus par EPPA sankciju mehānisma ierobežošanu, kas slēgs asamblejai iespēju atņemt balsstiesības jebkurai tās delegācijai.

Здание Совета Европы в Страсбурге. - Sputnik Latvija
Matvijenko: rusofobi no Baltijas un Ukrainas teju sagrāva Eiropas Padomi

Krievija, gaidot rezolūcijas pieņemšanu un pilnvaru atgriešanu, izveidojusi delegācijas sastāvu jūnija sesijai. Federālās Sanāksmes domes delegācijas sastāvā EPPA, kuru komandēja Strasbūrā, iekļuvuši 11 cilvēki. To vidū ir Valsts domes vicespīkeri Pjotrs Tolstojs un Igors Ļebedevs, Valsts domes NVS lietu komitejas vadītājs Leonīds Kalašņikovs, deputāti Svetlana Žurova, Sergejs Pahomovs, Oksana Puškina, Irina Rodņina, Nikolajs Rižaks, Šamsails Saralijevs, Vera Ganzja un pats Sluckis.

Arī Federācijas Padome izveidojusi savu delegācijas daļu. To vadīs FP Starptautiskās komitejas pirmais vadītāja vietnieks, bijušais KF vēstnieks ASV Sergejs Kisļaks, paziņoja Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Koačovs. Izņemot Kisļaku, delegācijas senatoru daļā ir iekļuvuši Aleksandrs Baškins, Andrejs Jepišins, Sergejs Kalašņikovs, Vladimirs Kožins, Tatjana Ļebedeva un Sergejs Ļisovskis.

Krievija un EPPA

EPPA atņēma Krievijas delegācijas balsstiesības 2014. gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Maskava paziņoja, ka darbs tādos apstākļos nav iespējams, un pārtrauca dalību sēdēs, taču vairākas reizes piedāvāja veidus, kā iziet no krīzes, tostarp ideju nostiprināt sankciju nepieļaušanu pret nacionālajām delegācijām.

Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Politika
Vienojušās baidīties kopā: Rīga un Kijeva gaida Krievijas atgriešanos EPPA

Organizācijas atbildes reakcijas neesamības situācijā 2017. gadā Krievija paziņoja, ka iesaldē daļu maksājumu Eiropas Padomes budžetā, taču turpināja darbu pie dokumentu ratifikācijas. Maskava atzīmēja, ka EPPA destruktīvais viedoklis liek izvērtēt iespēju apturēt vai iesaldēt dalību organizācijā.

Šī gada aprīļa sesijā EPPA aicināja Maskavu izveidot delegāciju, kā arī nodrošināt iemaksas.

Maijā EP Helsinku sēdē apstiprināja Krievijas Federācijas tiesības balsot šīs organizācijas sēdēs. Par deklarācijas atbalstīšanu nobalsoja lielākā daļa  no 47 EP dalībvalstu pārstāvjiem, taču pret uzstājās Ukraina, Gruzija, Latvija, Lietuva un Igaunija. Formāli deklarācijas pieņemšana nozīmē, ka Krievija no jauna var balsot EP sēdē, taču galīgais lēmums šajā jautājumā paliek EPPA ziņā.

Ziņu lente
0