Politika

Vienojušās baidīties kopā: Rīga un Kijeva gaida Krievijas atgriešanos EPPA

© Sputnik / Vladimir FedorenkoДворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ
Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Ukraina apliecinājušas solidaritāti Krievijai naidīgajā viedoklī Eiropas Padomē.

RĪGA, 19. jūnijs - Sputnik. Rīga piekrīt Kijevas vēlmei nepieļaut Krievijas atgriešanos EPPA, Latvijas delegācijas EPPA priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere apliecināja Ukrainas vēstniekam Latvijā.

Парламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Krievijas politiķi paskaidroja, ar kādiem noteikumiem valsts atsāks darbu EPPA

Tikšanās laikā Lībiņa-Egnere apliecināja, ka Latvija ir solidāra ar Ukrainas viedokli, un atzīmēja, ka Krievijas delegācijas atgriešanās EPPA negatīvi ietekmēs organizācijas autoritāti, teikts Ukrainas vēstnieka Latvijā paziņojumā. Savukārt Miščenko pateicās Latvijas pusei par atbalstu.

Latvija un Ukraina neatbalstīja Eiropas Padomes ministru komitejas lēmumu atjaunot Krievijas balsstiesības Eiropas Padomē. Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas rusofobu iniciētā krīze EPPA var novest pie Eiropas Padomes sabrukuma, atzīmēja Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko. Viņa atgādināja, ka Krievija lems par atgriešanos asamblejā jūnijā.

Jūnija sākumā komiteja ierosināja piešķirt Krievijai pilnvaras dalībai jūnija sesijā, kuras darba kārtībā iekļauti jautājumi par Eiropas Padomes ģenerālsekretāra un ECT tiesnešu ievēlēšanu. Maskava norādīja, ka EPPA komitejas pieņemtā rezolūcija ir solis pretī konstruktīva dialoga atjaunošanai. Krievijas Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs atzīmēja, ka EPPA komitejas lēmums faktiski atzīst asamblejas pieļauto kļūdu attiecībās ar Maskavu.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja - Sputnik Latvija
Ukrainas parlamentā informē par vācu un ukraiņu deputātu konfliktu EPPA Krievijas dēļ

EPPA atņēma Krievijas delegācijas balsstiesības 2014. gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Maskava paziņoja, ka darbs tādos apstākļos nav iespējams, un pārtrauca dalību sēdēs. 2017. gadā Krievija paziņoja, ka iesaldē daļu maksājumu Eiropas Padomes budžetā, taču turpināja darbu pie dokumentu ratifikācijas. Maskava atzīmēja, ka EPPA destruktīvais viedoklis liek izzvērēt iespēju apturēt vai iesaldēt dalību organizācijā.

2019. gada aprīļa sesijā asambleja aicināja Maskavu izveidot delegāciju, kā arī nodrošināt iemaksas. Maijā EP apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Formāli deklarācija nozīmē, ka Krievija no jauna var balsot EP, taču galīgais lēmums šajā jautājumā paliek EPPA ziņā.

Ziņu lente
0