Politika

KNAB meklē korupciju EP deputātu kandidātu kampaņās

© facebook.com / KNAB.lvАнтикоррупционное агенство Латвии
Антикоррупционное агенство Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbauda informāciju par to, ka Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti no Latvijas savās priekšvēlēšanu kampaņās izmanto administratīvos resursus.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iniciējis trīs pārbaudes par administratīvo resursu iespējamu izmantošanu EP deputātu kandidātu priekšvēlēšanu kampaņās, vēsta Grani.lv.

KNAB atzīmēja, ka pārbaudes var noslēgties tikai pēc vēlēšanām, jo birojam jāizvērtē informācija, kas nonākusi viņu rīcībā partiju aģitācijai paredzēto izdevumu kontekstā.

Вилнис Кирсис - Sputnik Latvija
Politika
Ķirsis: Ušakova vieta ir cietumā, nevis Eiroparlamentā

Birojs nesniedza informāciju, kādu partiju kandidātus KNAB pārbaudīs.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks 25. maijā. Šī gada 26. janvārī startēja 120 dienas ilgais priekšvēlēšanu aģitācijas periods.

Iepriekš vēstīts, ka EP deputātu kandidātu priekšvēlēšanu aģitācijai seko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

Priekšvēlēšanu aģitācijai partijas un apvienības, kas iesniegušas EP deputātu kandidātu sarakstus, varēs atvēlēt 430 221 eiro. Pretendentiem, kuri aģitē savā vārdā, jāaprobežojas ar 6450 eiro, jeb 15 minimālajām mēneša algām.

Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka EP vēlēšanu kandidātu sarakstus iesniegušas 16 partijas.

30 cilvēki uz vietu

13 partiju sarakstos iekļauts maksimālais iespējamais kandidātu skaits – 16 politiķi. Divos sarakstos ir 15 kandidāti, vienā (Rīcības partija) – astoņi. Kopumā uz astoņiem Latvijas mandātiem pretendēs 246 cilvēki, tātad uz vienu vietu pretendē vairāk nekā 30 cilvēki.

Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Latvijas jauniņie un čehu pirāti: kas iekaros Eiroparlamentu

Gandrīz visi kandidāti ir Latvijas pilsoņi. Diviem cilvēkiem ir ASV pilsonība, pa vienam – Kanādas, Spānijas un Vācijas pilsonība.

Pēdējā dienā sarakstus paspēja iesniegt partija KPV LV un apvienība "Jaunā Saskaņa".

EP vēlēšanas notiek pēc atklātiem sarakstiem: vēlētāji var atbalstīt vienu vai vairākus kandidātus sarakstā.

Deputātu mandāti starp Eiropas Savienības valstīm sadalās pēc krītošas proporcionalitātes principa, kas ņem vērā valsts iedzīvotāju skaitu un pie tam nodrošina parlamentā partiju daudzveidību no nelielām valstīm. Maksimālais nacionālās delegācijas sastāvs – 99 politiķi, minimālais – 6 deputāti. Eiropas Parlamenta deputātu pilnvaru termiņš – pieci gadi.

Ziņu lente
0