Politika

Krišjānis Kariņš atzinis, ka leģionāru gājiens bojā Latvijas imidžu

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года
Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš ieteica valdības locekļiem atturēties no dalības Waffen SS leģionāru gājienā.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka valdības locekļiem nepiedien piedalīties Waffen SS leģionāru piemiņai veltītos pasākumos, vēsta Grani.lv.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров перед началом ежегодного заседания Совета министров иностранных дел (СМИД) ОБСЕ в Милане.  - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: nacisma glorifikācija Latvijā kļūst atbaidoša

Šo viedokli politiķis pauda intervijā "Latvijas avīzei", jautāts par Waffen SS leģionāru gājienu Rīgas centrā 16. martā. Viņš pieminēja, ka pats ir leģionāra mazdēls un izprot "16. marta īsto izcelsmi".

Tomēr premjers informēja: ja kāds vēlas godāt Latvijas kareivju piemiņu, šim nolūkam ir īpašs datums – Lāčplēša diena, 11. novembris. Ir arī Lestenes kapi, "kuros 16. marta piemiņas pasākums nav izraisījis starptautiskas domstarpības".

Pēc viņa domām, Latvijas valdībā jau ir iesakņojusies tradīcija nepiedalīties 16. marta pasākumā pie Brīvības pieminekļa.

"Līdzīgi kā citus gadus, tā diena nāks un aizies," – uzsvēra premjers un piebilda, ka troksnis ap neoficiālajiem gājieniem Rīgas centrā šajā dienā neuzlabo Latvijas imidžu.

Eiropas Parlamenta rezolūcija

Jāatgādina, ka 2018. gadā Eiropas Parlaments apstiprināja rezolūciju, kurā aicināja ES valstis aizliegt neofašistisku un neonacistisku grupu darbību. Rezolūcija tika pieņemta ar 355 balsīm "par", 90 – "pret". Atturējās 38 politiķi.

Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis ieteicis tiesāties ar Baltijas valstīm nacisma atbalsta dēļ

EP rezolūcijā uzsvērts, ka, izpaliekot nopietnām darbībām pret radikālajām grupām, pieļauts pašreizējais ksenofobijas vilnis Eiropā. Nesodītība, ko izbauda labējās organizācijas vairākās ES valstīs, pavērušas ceļu vardarbīgām akcijām, kas skar visu sabiedrību un vērstas pret noteiktām mazākumtautībām, piemēram Āfrikas valstu izcelsmes eiropiešiem, ebrejiem, musulmaņiem, čigāniem, trešo valstu pilsoņiem, seksuālajām minoritātēm un invalīdiem.

Dokumentā iekļauts arī aicinājums alianses valstīm atklāti nosodīt un pakļaut sankcijām noziegumus uz naida pamata un vainīgo meklējumus minoritāšu aprindās, ko uzsāk politiķi un valsts amatpersonas, jo tieši viņi padara par normu un pastiprina naidu un vardarbību.

Jautājumā par Latviju parlamentārieši rezolūcijas tekstā īpašu uzmanību pievērsa Leģionāru dienai, kas ik gadus tiek svinēta Rīgā ar virkni pasākumu, kuru mērķis ir godināt Waffen SS spēkos dienējušos iedzīvotājus.

 

 

Ziņu lente
0