Politika

Rumānijas premjerministre apsūdzējusi Rietumus dubultos standartos

© REUTERS / VINCENT KESSLERПремьер-министр Румынии Виорика Дэнчилэ
Премьер-министр Румынии Виорика Дэнчилэ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirokomisija un Eiroparlaments izvirza stingras prasības Rumānijai, bet ne Rietumeiropas valstīm.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Rumānijas premjerministre Viorika Dančila apsūdzējusi Rietumeiropas valstu vadītājus dubulto standartu praksē attiecībā pret savu valsti, raksta Politico.

"Rumānijai nav atļauts tas, kas atļauts citām valstīm," - saka Dančila.

Šie vārdi atspoguļo augošo spriedzi starp Austrumeiropu un Rietumeiropu, kas pieaugusi dažu pēdējo gadu laikā un ierobežo savstarpējo saprašanos ES valstu līderu starpā.

Флаги стран-участников саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Rumānija ieņems EP prezidenta vietu

Pēdējo mēnešu laikā Rumānija tika pakļauta asai Eiropas Komisijas un Eiroparlamenta kritikai, kur pastāv aizdomas, ka valsts nevēlas apkarot korupciju un iet Polijas un Ungārijas neliberālās gaitās. Valdošo Rumānijas Sociāldemokrātisko partiju (PSD) apsūdz centienos padarīt vājāku tiesu varu un palīdzēt korumpētiem ierēdņiem, tostarp partijas līderim Liviu Dragņam.

Šīs apsūdzības skanēja, tostarp no valsts prezidenta Klausa Johanisa puses, taču, izskatās, ka visstiprāk Dančilu aizvainojis starptautiskais nosodījums.

Oktobrī Strasbūrā viņai notika asa viedokļu apmaiņa ar Eiropas komisāru starpiestāžu attiecībās un likuma augstākās varas jautājumos Francu Timermani. Pēc mēneša Eiroparlaments pieņēma rezolūciju, kura pauž raizes par to, kā Rumānija apkaro korupciju, un nosoda to par spēka pielietošanu pret valdību vērsto protestu izkliedēšanā augustā.

"Es redzēju, kas bija ar "dzeltenajām vestēm" Francijā. Neviens nereaģēja. Tie ir dubultie standarti. Es neredzēju, ka kāds būtu atnācis uz Eiroparlamentu un pateicis: "Pieņemsim rezolūciju Francijas jautājumā"," - saka Dančila.

Tāpat viņu aizvainoja, Eiropas Liberāļu un demokrātu alianses (ALDE) frakcijas priekšsēdētāja Gija Verhofstada vārdi, kurš oktobrī debašu laikā Eiroparlamentā brīdināja viņu par "slikto Ungārijas un Polijas piemēru". Pēc Dančilas domām, tas nozīmē, ka Verhofstads jau gatavojas Eiroparlamenta vēlēšanām šī gada maijā.

Коррупция - Sputnik Latvija
Sputnik aptauja parādīja korupcijas mērogu Eiropā un ASV

"Ja viņš domā, ka viņam būtu jāveic priekšvēlēšanu kampaņa par sliktu Rumānijai un apsūdzot Rumāniju, es nedomāju, ka tas ir konstruktīvi," - saka Dančila.

Tāpat viņai liekas netaisnīgi, ka tikai Rumānijai un Bulgārijai iestājoties ES 2007. gadā bija jāparaksta tā dēvētais Sadarbības un pārbaudes mehānisms, kurā minētas tiesu reformas korupcijas apkarošanai.

"Tur tika teikts par korupciju. Es redzēju korupciju Nīderlandē, Francijā, Vācijā. Neviens nekad nav lūdzis tās ieviest šādu mehānismu pie sevis," - saka Dančila.

Novembra ziņojumā Brisele asi kritizēja oficiālo Bukaresti, apsūdzot to atkāpšanās no progresa, kurš tika sasniegts pēdējo gadu garumā. Eiropas Komisija palūdza Rumāniju pārskatīt likumus par tiesu sistēmas un kriminālkodeksa reformu, kā arī norīkot jauno pretkorupcijas iestādes vadītāju.

Акция протеста автомобилистов в Париже - Sputnik Latvija
Viedoklis
Francija palikusi kāju priekšā labākajiem cilvēkiem no Krievijas

Tāpat Brisele pauda raizes sakarā ar Rumānijas notiesāto politiķu lietu pārskatīšanas plāniem strīdu dēļ par to, kā 2014. gadā tika norīkoti valsts Augstākās tiesas tiesneši. PSD apsūdz mēģinājumos attaisnot korumpētus politiķus, taču Dančila saka, ka šis solis bijis nepieciešams, lai nodrošinātu tiesības uz taisnīgu tiesu.

"Es nedomāju, ka atsevišķu problēmu atrisināšanai cilvēki būtu jāiedzen stūrī, vai jārada uz viņiem ar pirkstu," - saka Dančila.

Ziņu lente
0