Politika

Japāna zaudējusi izredzes uz dienvidu Kuriļu salām, uzskata eksperts

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин встретился с премьер-министром Японии С. Абэ
Президент РФ В. Путин встретился с премьер-министром Японии С. Абэ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labākā iespēja "atgūt" teritorijas bija 90. gados un 2000. gadu sākumā, kad Krievijas ekonomikā valdīja krīze, un Japāna būtu varējusi panākt darījumu apmaiņā pret palīdzību.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Japānas centieni panākt vienošanos ar Krieviju ir galīgi izgāzušies, kad Japānas premjerministrs Sindzo Abe kārtējo reizi "aizbrauca no Maskavas ar tukšām rokām", raksta Templa universitātes Tokijas nodaļas docents Džeimss Brauns rakstā, ko publicēja Nikkei Asian Review.

Последний план по разделу России. Политэкономический фельетон - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pēdējais Krievijas saskaldīšanas plāns. Politekonomisks feļetons

Eksperts aicināja Japānu atteikties no "ilūzijām par teritoriālo strīdu" par četrām dienvidu Kuriļu salām. Viņš atzīmēja, ka labākā iespēja "atgūt" teritorijas bija 90. gados un 2000. gadu sākumā, kad Krievijas ekonomikā valdīja krīze, un Japāna būtu varējusi panākt darījumu apmaiņā pret palīdzību, stāsta RIA Novosti.

Vēl viens "pareizais brīdis", iespējams, bija pēc Krimas pievienošanas Krievijai, kad Maskava it kā bija atvērtāka pārrunām, lai izkļūtu no starptautiskās izolācijas, piezīmēja Brauns.

Bez tam Japānas premjeram priekšrocības varēja sniegt pārlieku vājā opozīcija valstī, kā arī Donalda Trampa nākšana pie varas ASV, kurš nepievērš īpašu uzmanību šim jautājumam. Tāpēc Abe maksimāli piekāpās Krievijai, piemēram, piekrita risināt jautājumus, par pamatu ņemot 1956. gada deklarāciju, bija gatavs saņemt tikai divas salas, kā arī solīja neizvietot tur amerikāņu armijas bāzes.

Japānas karogs - Sputnik Latvija
Japāna protestē pret raķešu kompleksu izvietošanu Kuriļu salās

Taču Japānas soļi nekādi neietekmēja Maskavas viedokli šajā jautājumā. Tagad jau ir skaidrs, ka Krievija neplāno atdot dienvidu Kuriļu salas un tas nenotiks, lai kā Tokija censtos pielāgoties. Tas bija skaidrs jau pirms Putina un Abes tikšanās, kad Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka abas valstis vēl ir tālas no partnerattiecībām starptautiskajā arēnā un pieprasīja, lai Japāna atzītu Krievijas suverenitāti dienvidu Kuriļu salu teritorijā, skaidroja Brauns.

Viņš piebilda, ka Japānai nāktos atteikties no "ilūzijām" un turpināt sadarbības paplašināšanu ekonomikas, politikas un drošības nozarē. Tad valsts varēs atteikties no "pazemīgās attieksmes", ar ko izceļas S.Abes pieeja Krievijai, un sākt veidot pragmatiskākus sakarus ar kaimiņu.

Ziņu lente
0