Politika

ANO migrācijas pakta likteni izlems Saeima

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaЗдание Сейма Латвийской республики
Здание Сейма Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieši kā Igaunijā, premjerministrs Māris Kučinskis deleģēja skandalozo jautājumu nacionālajam parlamentam.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Ārkārtas sēdē valdība izskatīja ANO drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktu, un ne visas partijas piekrita tā saturam. Beigās, kā paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis, Ministru Kabinets ņēma vērā ĀM sagatavoto gala ziņojumu par paktu, taču lēmuma pieņemšanu atstās Saeimas rokās, raksta Rus.lsm.lv

Караван мигрантов из Гондураса - Sputnik Latvija
Viņi bučoja krievu tankus: migrācijas pakts sašķēla latviešu inteliģenci

Kučinskis norādīja, ka, no vienas puses skatoties, paktā ir daudz pozitīvu lietu, jo dokuments velta lielu uzmanību situācijai valstīs, kur rodas migrācija. Taču, no otras puses, deklarāciju iespējams traktēt arī kā likuma normu, kura ierobežos ANO valstu iespējas lēmumu pieņemšanā. Tāpēc Latvija sagatavos savu īpašo pozīciju šajā jautājumā.

Valdības vadītājs apstiprināja, ka, ja 5. decembra sēdē Saeima noraidīs pievienošanos deklarācijai, tad tas nozīmēs, ka Latvija tai nepievienosies.

Platformā Manabalss.lv tiek vākti paraksti par divu petīciju atbalstu – par un pret paktu.

Šobrīd par atteikšanos no dalības ANO migrācijas paktā jau ir paziņojusi Bulgārija, ASV, Austrija, Ungārija, Austrālija, Slovākija, Čehija, Horvātija, Izraēla, Polija un Šveice. Šim dokumentam jābūt pieņemtam ANO samitā Marokā 10.-11. decembrī.

Igaunijā dokumentu atbalstīja pēc kautiņa. Sašķelšanās valdošajā koalīcijā iezīmējās 15. novembrī: ārlietu ministrs Svens Miksers (Sociāldemokrātiskā partija) paziņoja par pakta atbalstīšanu, tieslietu ministrs, labējās partijas Isamaa ("Tēvzeme") loceklis Urmass Reinsalu iestājās asi pret. Cenšoties glābt valdību no sašķelšanās, premjerministrs Jiri Ratass deleģēja skandalozo jautājumu nacionālajam parlamentam Rīgikogu.

Rīgikogu ārkārtas sēde ar ministru piedalīšanos ilga astoņas stundas. Beigās migrācijas pakts tika pieņemts: par dokumenta atbalstīšanu nobalsoja 41 deputāts, 30 vispār atteicās balsot, savukārt 27 iestājās pret.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Pirmā šķelšanās Saeimā: Latvijā ienācis ANO pakts par migrāciju

Kamēr deputāti lēma, pieņemt vai nepieņemt vienošanos, pie parlamenta ēkas savācās vairāki simti dokumenta pretinieku. Manifestācijas laikā eirodeputāts no Igaunijas Indreks Tarands centās uzrunāt akcijas dalībniekus, taču viņu padzina no mikrofona, neļaujot izteikt savu viedokli, un pielietoja pret viņu fizisku spēku. Turklāt konservatīvā partija EKRE, akcijas rīkotāja, apsūdzēja viņu pasākuma izjaukšanā, atrodoties reibuma stāvoklī. Sakarā ar uzbrukuma faktu Tarandam uzsākts kriminālprocess.

Dokumentu, kura pilnais nosaukums ir "Globālais pakts par drošu, sakārtotu un regulējamu migrāciju", šī gada jūlijā saskaņoja visas ANO dalībvalstis, izņemot ASV. Tas skar tādas problēmas, kā migrācijas procesu negatīvo faktoru minimizēšana, migrantu aizsardzība un integrēšana, kā arī regulāras migrācijas ceļu pieejamības veicināšana.

Ziņu lente
0