Politika

Bordāna nebūs: bez valdības Latvija varētu kļūt stiprāka

© Photo Latvijas Valsts prezidenta kancelejaArtis Pabriks, Jānis Bordāns un Aldis Gobzems tikšanās ar prezidentu Raimondu Vējoni
Artis Pabriks, Jānis Bordāns un Aldis Gobzems tikšanās ar prezidentu Raimondu Vējoni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc izgāzusies J.Bordāna kandidatūra, kas sveiks iedzīvotājus Jaunajā gadā un kā valstij var nākt par labu laiks bez valdības.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik, Andrejs Solopenko. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderim Jānim Bordānam nav izdevies izveidot valdošo koalīciju. Tātad valstiskuma simto gadskārtu Latvija atzīmēs ar Māra Kučinska valdību, kas turpinās darbu līdz jaunā Ministru kabineta apstiprināšanai. Nacionālā apvienība, "Attīstībai/Par!" un "Jaunā Vienotība" informēja, ka pārtrauc pārrunas par valdības izveidi J.Bordāna vadībā, kam Latvijas prezidents Raimonds Vējonis izdevis Ministru kabineta veidošanu.

Vējonis atsaucis Bordāna kandidatūru, taču konsultācijas ar abiem pārējiem kandidātiem – Aldi Gobzemu (KPV LV) un Arti Pabriku ("Attīstībai/Par!") nolēmis atlikt līdz valsts svētku beigām.

Neatkarības dienu valsts sagaidīs ar agrāko valdību, un, iespējams, Māris Kučinskis paspēs apsveikt Latvijas tautu arī Jaunajā gadā.

Gobzems vai Pabriks

Paula Stradiņa universitātes Eiropas zinātņu fakultātes dekāne, profesore Ilga Kreituse uzskata, ka patlaban Bordāns nopietni piekāpjas citam kandidātam – Aldim Gobzemam, ko prezidents varētu nominēt premjerministra postenim. Politoloģe uzskata, ka, ņemot vērā politisko loģiku un pašreizējos procesus, Vējonim būtu jānosauc tieši A.Gobzems. Ja prezidents nepieņems šādu lēmumu, viņam būs jāmin ļoti nopietni argumenti, kas likuši spert tādu soli.

Pagaidām Gobzems nav minējis stingras "sarkanās līnijas", par ko runāja Bordāns, atgādināja Kreituse un piebilda, ka nav dzirdējusi no Gobzema nereālus solījumus, turklāt arī "Jaunās Vienotības" pārstāvji jau norādījuši, ka būtu jāizvirza tieši A.Gobzems.

Vērtējot Arta Pabrika izredzes, Kreituse atzīmēja, ka patlaban tās nav īsti labas, jo A.Gobzems jau atklāti paziņojis, ka KPV LV nestrādās viņa vadībā. Tāpēc, ja tiks nominēts Pabriks, darbspējīgas valdības izveidē viņš būs spiests uzaicināt koalīcijā Zaļo un zemnieku savienību, ar ko sadarboties savukārt kategoriski atteikusies JKP.

Tāpēc Pabrikam neizdosies izveidot stabilu vairākumu bez KPV LV un JKP, un viņš pats jau ir paziņojis: viņa izvirzīšana premjerministra postenim patlaban nav aktuāla.

Nav valdības? Nekā briesmīga

Profesore pieļāva, ka premjerministra postenim, iespējams, tiks izvirzīts kāds cits, jo partijām ir arī citi kandidāti, kuri tāpat tiek apspriesti. Galvenais, uzskata Kreituse, lai tiktu nosaukts kāds no parlamentārajām partijām. Ja tiks aicināts kāds no malas. Latvija atkal uzkāps uz tā paša grābekļa, ar ko saskārās, kad pie varas 6. Saeimā nāca Andris Šķēle.

Pēc Kreituses domām, agri vai vēlu valdība Latvijā tomēr parādīsies, ja arī Gobzems un Pabriks premjera posteni neieņems, - "rezervistu soliņš" politiskajām partijām ir pietiekami liels, bet pagaidām valstī mierīgi strādā iepriekšējais kabinets, un tas nav nekas briesmīgs.

Ziņu lente
0