Politika

Kurš nākamais: Bordāna sapņu kuģi neļauj veidot koalīciju

© Photo Ieva Ābele, SaeimaJānis Bordāns
Jānis Bordāns  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš Saeimas vēlēšanām pagājis jau vairāk nekā mēnesis, taču Saeimā iekļuvušās partijas vēl nav izveidojušas koalīciju un sadalījušas ministru portfeļus.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Jaunās konservatībās partijas (JKP) kandidāts Jānis Bordāns, kam prezidents uzdevis veidot valdību, pēc triju politisko spēku izstāšanās no pārrunām paziņojis, ka pārrunas izjaukušas "vecās oligarhiskās partijas". Savukārt "Kustības Par!" pārstāvji Daniels Pavļuts un Artis Pabriks atzīmēja, ka JKP pārrunās interesējusies tikai par konkrētām ministrijām, turklāt tās piedāvātā programma balstījusies uz sapņu kuģiem, vēsta Mixnews.

14. novembrī no pārrunām par koalīcijas veidošanu izstājās trīs partijas: apvienība "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība".

Jānis Bordāns pārmeta partijām nevēlēšanos iedziļināties JKP piedāvātajā valdības deklarācijā un atbilstošajās aplēsēs. Viņaprāt, valdības izveidi izjaukušas "vecās oligarhiskās partijas".

Райвис Дзинтарс ДННЛ - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība pastāstīja, cik partijām būtu jāveido koalīcija

Latvija kādu laiku būs bez "pārmaiņu valdības", žurnālistiem sacīja Bordāns, piebilstot, ka jau sazinājies ar prezidentu Raimondu Vējoni, lai tiktos ar viņu un skaidrotu situāciju.

Savukārt "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts paziņoja, ka JKP deklarācijā iekļauti neizpildāmi solījumi, un tāpēc pārrunas apturētas.

Viņaprāt, JKP deklarācijā iekļauto darbu apjoms jau pārsniedz valsts budžeta iespējas. "To ar neapbruņotu aci var redzēt, ka lietas, kas tur ir (..) attiecībā uz minimālo pensiju palielināšanu, algu palielināšu, citām lietām, tas pēc mūsu pieticīgiem aprēķiniem izdevumos var prasīt papildus miljardu eiro. Tas nav izdarāms ne pie kāda scenārija," – sacīja politiķis.

Arī Artis Pabriks atzīmēja, ka pārrunu gaitā JKP rūpējušas tikai noteiktas ministrijas, bet budžeta jautājumi, ienākumu veidošanas ceļi un mediķu algas atkāpušās otrā plānā.

Viņš norādīja, ka lēmums izstāties no pārrunām nobriedis pēc nesenajām pārrunām ar Finanšu ministriju, kuru gaitā saņemts skaidrojums par "jauno konservatoru" piedāvājumu perspektīvām.

Politiķis piezīmēja, ka, tiklīdz potenciālie koalīcijas partneri pārrunās ar JKP izteikuši kritiskas piezīmes, viņiem nekavējoties pārmesta saikne ar "oligarhiem".

Kas nākamais

Nākamais kandidāts, kam Latvijas prezidents Raimonds Vējonis varētu uzticēt valdības veidošanu, varētu būt KPV LV pārstāvis Aldis Gobzems, uzskata Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, vēsta liepaja.pilseta24.lv.

Инара Мурниеце  - Sputnik Latvija
Nekāda darba bez parlamentārās demokrātijas Latvijā: Mūrniece metas cīņā

Viņaprāt, būtu loģiski, ja nākamais premjera postenim tiktu nominēts kandidāts no KPV LV, "latviešu flanga" partijas, kas Saeimas vēlēšanās saņēmusi lielāko balsu skaitu.

Pēc pārrunām ar partijām prezidents saprot, kurš kandidāts varētu saņemt citu partiju atbalstu, taču iespējams, ka prezidents nominēs kādu citu kandidātu "no malas", uzskata Krauze.

Viņš piebilda, ka ZZS ir gatava sadarboties ar jebkuru prezidenta nominētu premjerministra kandidātu un piedalīties valdības veidošanā.

Ziņu lente
0