Politika

"Latvijas varasiestādes izskatīsies pēc idiotiem": LKS spēlēs uz visu banku

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок
Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par spīti Satversmes tiesas lēmumam Latvijas Krievu savienība iekļāvusi partijas līderi Tatjanu Ždanoku 13. Saeimas deputātu kandidātu sarakstā.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Latvijas Krievu savienības (LKS) priekšsēdētāju Tatjanu Ždanoku iekļāva 13. Saeimas deputātu kandidātu sarakstā. Ždanoka pieteikta ar pirmo numuru LKS Vidzemes sarakstā.

"Likums un tiesas lēmums sniedz mums tiesības iekļaut kandidātu sarakstā mūsu līderi – Tatjanu Ždanoku. To mēs arī izdarījām. CVK var izsvītrot viņas vārdu. Tādā gadījumā mēs šo izsvītrošanu apstrīdēsim gan Latvijā, gan Eiropā. Latvijas varasiestādes izskatīsies pēc idiotiem, neļaujot eirodeputātei ar 15 gadu pieredzi atgriezties nacionālajā parlamentā. Taču, lai kāds nebūtu šīs lietas iznākums, LKS piedalīsies vēlēšanās. Tā uzvarēsim!" – teikts LKS lapā Facebook publicētā paziņojumā.

Saskaņā ar likumu par Saeimas deputāta kandidātiem parlamenta vēlēšanās nevar tikt pieteiktas vai ievēlētas personas, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra bijuši PSRS Komunistiskajā partijas, Latvijas PSR Interfrontes, Darba kolektīvu apvienotās padomes, Kara un darba veterānu organizācijas, Vislatvijas Sabiedrības glābšanas komitejas un to reģionālo komiteju sastāvā. Taču, saskaņā ar Satversmi, Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un Saeimā var tikt ievēlēts jebkurš pilntiesīgs Latvijas pilsonis, kurš vēlēšanu pirmajā dienā sasniedzis 21 gadu, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēktiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
"Latvijas valdības kārtējais noziegums": Tatjana Ždanoka nav pielaista vēlēšanās

Iepriekš tika ziņots, ka Ždanoka, kas bija Komunistiskās partijas locekle pēc 1991. gada 13. janvāra, iesniedza prasību ST ar lūgumu pārbaudīt Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta 6. punkta atbilstību Latvijas Satversmes 1., 9. un 91. pantam. Ždanoka pievērsa uzmanību tieši tai Konstitūcijas daļai, kurā teikts par jebkura Latvijas pilsoņa tiesībām, kurš sasniedzis 21 gada vecumu, tikt ievēlētam Saeimā.

Taču beigās Satversmes tiesā nolēma, ka vēlēšanu likuma norma, kas traucē Ždanokai kļūt par kandidātu, tomēr atbilst Satversmei. LKS priekšsēdētāja tobrīd nosauca ST lēmumu par "kārtējo Latvijas valdošās elites noziegumu" un atzīmēja, ka bijušos komunistus valstī sadalījuši divās šķirnēs – tie, kas aizbēga no partijas līdz 1991. gada 13. janvārim, kad vairs nebija nekāda personīgā labuma būt par tās locekļiem, un tie, kas palika uzticīgs idejai.

Izņemot Ždanoku LKS sarakstos ir vēl 83 deputātu kandidāti. Vidzemē kopā ar LKS priekšsēdētāju balotējas Andris Tolmačovs, Elīna Čujanova, Aleksandrs Klapins un Ludmila Rodionova.

Rīgas saraksta priekšgalā ir Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins, kurš turklāt ir LKS Latvijas premjerministra amata kandidāts. Viņam seko Irina Bobkova, Aleksandrs Kuzmins, Aleksandrs Filejs, bijušais Saeimas un Rīgas domes deputāts Jakovs Pliners un bijušais Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs.

LKS Zemgales saraksta līdere ir Aizkraukles domes deputāte Ludmila Ušakova. Tāpat Zemgales sarakstā ir iekļauts Latvijas Sabiedrisko organizāciju padomes izpilddirektors Viktors Guščins, Sergejs Volkovs, Jelgavas Krievu kultūras biedrības "Veče" izpilddirektore Valentīna Kudrjašova un Deniss Ignatjevs.

Latgales sarakstā pirmais numurs ir LKS valdes loceklei Jevgēnijai Krjukovai, tai seko Aleksandrs Livčaks, Aleksandrs Vasiļjevs, Anita Daukšte un Andrejs Smirnovs.

Kurzemes saraksta līdere ir Elita Kosaka. Tāpat tajā ir Žanna Muzikantova, Tamāra Šustova, Nellija Kujavska, Ilona Titarenko, Valentīna Lišena un citi kandidāti.

Ziņu lente
0