Politika

Tramps un Merkele apsprieduši pret Krieviju vērstās sankcijas

© REUTERS / Jonathan ErnstVācijas kanclere Angela Merkele ar ASV prezidentu Donaldu Trampu
Vācijas kanclere Angela Merkele ar ASV prezidentu Donaldu Trampu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas un Vācijas ārējās tirdzniecības palāta atzīmēja, ka vācu kompāniju zaudējumi Krievijā ASV sankciju rezultātā var sasniegt pusotru miljardu eiro.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Vācija sadarbībā ar ASV valdību izvērtē efektu, kādu panākušas jaunās pret Krieviju vērstās ekonomiskās sankcijas, paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele preses konferencē pēc tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, vēsta RIA Novosti.

"Mēs ļoti cieši strādājam ar ASV administrācijas pārstāvjiem (..) lai apmainītos viedokļiem par to, kādu rezultātu tās (sankcijas — red.) var panākt," — paziņoja kanclere.

Tāpat viņa atzīmēja Berlīnes un Vašingtonas vienprātību par politiku attiecībās ar Krieviju. "Kas attiecas uz pretrunām, konfliktu ar Krieviju, tostarp par Krievijas lomu Sīrijā, kopumā pastāv vienprātība ar ASV," — viņa uzsvēra.

Draudi Vācijas ekonomikai

Iepriekš augstu stāvoša amatpersona Vācijas kanclera resorā paziņoja žurnālistiem, ka ASV jaunās sankcijas pret Krieviju var radīt grūtības Vācijas ekonomikai.

Lielā septītnieka valstu ārlietu ministru tikšanās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
G7: rusofobi, birokrāti un "vērotāji"

Avots atzīmēja, ka Vācijas bizness saistīts ar Krievijas uzņēmējiem un kompānijām, pret kurām Vašingtona noteikusi ierobežojumus.

Iepriekš Krievijas un Vācijas ārējās tirdzniecības palāta atzīmēja, ka vācu kompāniju zaudējumi Krievijā ASV sankciju rezultātā var sasniegt pusotru miljardu eiro.

"Īstermiņa zaudējumus jau šajā finanšu gadā aptaujas dalībnieki vērtē simtiem miljonu eiro apmērā, un var sasniegt 377 miljonus eiro," — ziņoja palātas valdes priekšsēdētājs Matiass Šeps.

The Wall Street Journal rīcībā esošā informācija liecina, ka Vācijas valdība iecerējusi lūgt ASV atbrīvot vācu uzņēmumus no dalības sankcijās pret Krieviju. Izdevums atzīmēja, ka tamlīdzīgu pieeju atbalsta vācu rūpniecības giganti, tostarp Siemens, Daimler un Volkswagen, kuri strādā Krievijā.

Kārtējās sankcijas

Aprīļa sākumā ASV ieviesa jaunus ierobežojumus pret Krieviju. Sankciju sarakstā iekļuva virkne lielu Krievijas uzņēmēju un viņu kontrolētās kompānijas, piemēram, Oļegs Deripaska un viņa kontrolētās "En+ Group, "Gruppa GAZ", "Bazovij element" un "Rusal", Viktors Vekselbergs un viņa grupa "Renova", kā arī Suleimans Kerimovs, Kirils Šamalovs, "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers, VTB vadītājs Andrejs Kostins.

Angela Merkele ar Donaldu Trampu - Sputnik Latvija
Politologs: Merkelei nav izredžu ASV panākt sankciju atvieglojumus

ASV administrācija informēja, ka šie pasākumi nav saistīti ar konkrētiem notikumiem, tā ir atbilde uz "ilgstošajām un aizvien nekaunīgākajām Krievijas uzvedības tendencēm visā pasaulē".

Vēlāk ASV vadība norādīja, ka varētu atcelt sankcijas pret "Rusal", ka Deripaska atteiksies no kontroles kompānijā. Tāpat Finanšu ministrija pagarināja līdz 23. oktobrīm periodu, kura laikā ASV pilsoņiem un uzņēmumiem jālauž visi kontrakti un jāpārtrauc sadarbība ar uzņēmumu.    

Ziņu lente
0