Politika

Dombrava uzskata, ka jāpārskata pastāvīgās uzturēšanas atļaujas Krievijas pilsoņiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava uzskata, ka Latvijā dzīvo "vairāki desmiti tūkstoši cilvēki, kuri ir naidīgi noskaņoti pret Latvijas Republiku".

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanu rezultāti Latvijā, kurās pārliecinoši uzvarēja Vladimirs Putins, šķiet, sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu arī Nacionālās apvienības pārstāvim Jānim Dombravam. Savas pārdomas politiķis stāsta publikācijā Facebook:

"Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi aktīvi atbalsta Latvijā naidīgus politiķus

Nevar nosodīt faktu, ka Krievijas pilsoņi, kuri dzīvo Latvijā aktīvi piedalās Krievijas prezidenta vēlēšanās. Tomēr var uzdot jautājumu par viņu izvēli – aptuveni 94,4% jeb 19 608 no 20 765 Krievijas pilsoņiem, kuri piedalījās vēlēšanās Rīgā, Liepājā un Daugavpilī nobalsoja par V.Putinu. Šim skaitam var droši piesummēt 480 vēlētājus, kuri balsoja par Komunistiskās partijas kandidātu un 191 vēlētāju, kurš nobalsoja par Žirinovski, kurš ne reizi vien ir aicinājis iznīcināt Baltijas valstis. Tas nozīmē, ka aptuveni 98% no Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem ir nobalsojuši par Latvijai naidīgiem kandidātiem Krievijas prezidenta vēlēšanās. No tā varam secināt, ka Latvijā dzīvo vairāki desmiti tūkstoši cilvēki, kuri ir naidīgi noskaņoti pret Latvijas Republiku.

Ne reizi vien no pašmāju politiķiem esam dzirdējuši, ka uzturēšanās atļauju programma ļauj daudziem Krievijas opozicionāriem paglābties no Putina. Tad, kur ir tie daudzie tūkstoši Putina opozicionāri, kuri, it kā bēg no Putina un iegūst termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā? Kur?

Latvijai būtu jādara sekojošais:

1. Jāpārtrauc termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana apmaiņā pret iegādāto īpašumu Latvijā vai noguldījumiem Latvijas bankās.

2. Jāpārskata pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā dzīvojošiem Krievijas Federācijas pilsoņiem.

3. Fundamentāli jāmaina visas trešo valstu pilsoņu integrācijas programmas t.sk. jāreformē LTV7 krievu valodas saturs, kurš ir izrādījies pilnīgi nederīgs integrācijas rīks."

Tiesa, Jāņa Dombravas publikācijas komentētāji tūlīt iebilda, ka opozicionāri parasti vispār neiet uz vēlēšanām.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Intervija
Jurkāns: vēlēšanās krievi Latvijā ir parādījuši, ka šeit viņi ir sveši

"Tie kuri ir nopirkuši šeit īpašumu vai glābjās no blakusvalsts režīma, neiet uz vēlēšanām ar iepriekšparedzamu rezultātu. Lielākā Putina elektorāta daļa LV ir pensionāru pulks, kas domā, Krievijas Federācijā ir tā pati Padomju Savienība," – raksta Eriks Biters.

Tāpat jāpiebilst: kā politiķim, Jānim Dombravam noteikti vajadzētu saprast, kāda ir starpība skaitļos starp tiem, kuri nobalsoja, un tiem, kuri varēja nobalsot, taču neizdarīja to.

Vēlēšanu apmeklējums Latvijā sastādīja aptuveni 67%, taču tie ir cilvēki, kuri iepriekš paziņoja, ka vēlas iet uz vēlēšanām. Krievijas prezidenta vēlēšanās Latvijā nobalsoja 20 765 Krievijas pilsoņu – par 5% mazāk nekā 2012. gadā, un 94,88% no viņiem izteica atbalstu Putinam.

Datus par Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu skaitu iespējams saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vietnē. Tur redzama arī Krievijas pilsoņu skaita pieauguma un samazināšanās dinamika laikā no 2007. līdz 2018. gadam.

Tātad iespējams secinājums: Jānis Dombrava nevēlas ieraudzīt pārējos "dažus desmitus tūkstošu cilvēku", kuri, domājams, pēc viņa loģikas, pret Latvijas Republiku noskaņoti draudzīgāk, vai politiķis vienkārši manipulē ar cipariem.

Atgādināsim, ka iepriekš sašutumu par Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem Latvijā pauda arī citi Latvijas sabiedrības pārstāvji.

Ziņu lente
0