Politika

Dana Reizniece-Ozola pretendē uz Eirogrupas vadītāja amatu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Eirogrupas prezidenta vēlēšanām nākamajā pirmdienā vienu no vadošajiem ES amatiem varētu ieņemt sieviete no Baltijas – savu kandidatūru izvirzījusi Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Latvijas, Luksemburgas, Portugāles un Slovākijas finanšu ministri izvirzījuši savas kandidatūras Eirogrupas vadītāja amatam, vēsta Reuters.

Министр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Dana Reizniece-Ozola vēlas kļūt par ES finanšu ministri

Eirogrupa ir neoficiāla struktūra, kurā ietilpst 17 eirozonas dalībvalstu finanšu ministri, finanšu un ekonomikas eirokomisāri, Eiropas Centrālās Bankas priekšsēdētājs un citi ES augstākie ierēdņi. Parasti dienu pirms ES Valstu ekonomikas un finanšu jautājumu padomes sēdes viņi sagatavo lēmumus, ko pieņem Padome.

Esošais Eirogrupas prezidents, Nīderlandes finanšu ministrs Jeruns Deiselblums atkāpsies no amata 2018. gada janvārī, jo viņa partija zaudēja šī gada parlamenta vēlēšanās, un viņš zaudē finanšu ministra amatu. Deiselblums vadīja Eirogrupu kopš 2012. gada.

Dana Reizniece-Ozola, Pjērs Gramenja (Luksemburga), Mario Sentenu (Portugāle) un Peters Kazimirs (Slovākija) iesniedza oficiālus pieteikumus šim amatam. Balsošana notiks pirmdien. Prezidentu izvēlēsies pēc vienkārša balsu vairākuma, tādēļ uzvarētājam ir jāsaņem ne mazāk kā 10 eirozonas finanšu ministru atbalstu.

Dana Reizniece-Ozola ir vienīgā sieviete kandidātu vidū, un viņas partija (Zaļo un zemnieku savienība) attiecas pie labējiem centristiem, kas palīdzēs viņai saņemt daļu ministru atbalstu.

Taču kritiķi atzīmē, ka tapāt kā Sentenu, viņa nebija pārāk aktīva Eirogrupā un turklāt uzstājās pret Latvijas iestāšanos eirozonā 2014. gadā.

Ziņu lente
0