Politika

Peskovs nosauca sarunas par Krimas "izpirkumu" par nepareizām

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs asi un viennozīmīgi reaģēja uz ideju "kompensēt" Ukrainai Krimas pussalas zaudēšanu.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Piektdien, 13. oktobrī, Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentēja Čehijas prezidenta Miloša Zemana paziņojumu par iespējamo kompensāciju Ukrainai par Krimu, vēsta Sputnik Igaunija.

Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Intervija
Čehu politiķis: Putins nekad nav izrādījis agresiju

Kā paziņoja RIA Novosti, 10. oktobrī Čehijas prezidents Milošs Zemans paziņoja, ka Krimas iestāšanās Krievijā ir noticis fakts. Viņš piebilda, ka Kijevas un Maskavas dialoga gadījumā "varētu aizdomāties par kompensāciju sakarā ar Krimu, finansiālo kompensāciju vai arī kompensācijām naftas vai gāzes piegāžu veidā".

Zemana vārdi izraisīja Ukrainas politiķu sašutumu, savukārt Čehijas parlamentārieši nosauca viņa izteicienu par "agresijas leģitimēšanu" un aicināja cienīt savas valsts ārpolitiku.

Savukārt Dmitrijs Peskovs, komentējot Zemana izteicienu, uzsvēra, ka ne par kādu aneksiju, ne faktiskā, ne juridiskā nozīmē runāt nevar. Krievijas pārstāvis atgādināja, ka Krimas Augstākā padome pieņēma lēmumu par izstāšanos no Ukrainas sastāva sakarā ar valsts apvērsumu un "ekstrēmisma draudiem", kuri daļēji "attīstās arī šodien".

"Attiecīgi nevar būt ne runas ne par kādu kompensāciju," — teica Peskovs. Viņš piebilda, ka Krima vārda tiešajā nozīmē atkal apvienojās ar Krieviju.

"Tādēļ pats formulējums par to, ka līdzīgas rīcības varētu būt regulējamas ar kaut kādu izpirkumu, pēc mūsu viedokļa, protams, nav gluži pareizs, tiešāk sakot, pavisam nav pareizs," — noslēgumā pateica preses sekretārs.

Крым, замок Ласточкино гнездо - Sputnik Latvija
Ziemeļkoreja atzina Krimu par Krievijas teritoriju

Atbildot uz jautājumu, cik svarīgi Kremlim ir fakta par Krimas atkal apvienošanos ar Krieviju atzīšana Kijevā, Peskovs pauda cerību, ka "ar laiku atzīšana iestāsies". "Jāizrāda cieņa pret pussalas miljonu iedzīvotāju gribas izteikšanu. Un tāpat nākotnē mēs ceram, ka būs iespējama Krievijas un Ukrainas attiecību normalizēšanās," — norādīja preses sekretārs.

Pēc Peskova sacītā, Krievijā Čehijas prezidenta paziņojumu novērtē kā daļu no Eiropas iekšējām diskusijām. Tāpat viņš norādīja, ka Maskavā ciena šo ļoti ievērojamo Eiropas politiķi, kuram ir senas labas attiecības ar Vladimiru Putinu, un tieši cieņas dēļ pievērsa uzmanību viņa vārdiem par "kompensācijām".

Kā jau iepriekš tika ziņots, Krima atkal kļuva par Krievijas daļu pēc 2014. gada marta referenduma, kurā 95% vēlētāju izteicās par iestāšanos Krievijas sastāvā. Ukraina joprojām uzskata Krimu par savu īslaicīgi okupētu teritoriju. Krievijas vadība uzsver, ka Krimas jautājums "slēgts neatgriezeniski".

Ziņu lente
0