Politika

"Vienotība" meklē jaunu ekonomikas ministru

© Sputnik / Sergey MelkonovКабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики
Кабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Vienotības" partija piedāvā trīs kandidātus ekonomikas ministra amatam atkāpušās Arvila Ašeradena vietā: Vilni Ķirsi, Zandu Kalniņu-Lukaševicu un Karīnu Ploku.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Parlamenta frakcija "Vienotība" piedāvā trīs kandidatūras ekonomikas ministra amatam, ko grasās atbrīvot Arvils Ašeradens, vēsta LTV7 raidījumā "Šodien vakarā".

Министр экономики Латвии Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Arvils Ašeradens aiziet no valdības un sāks darbu Saeimā

Ašeradena lēmums atkāpties no amata, lai vadītu "Vienotības" frakciju Saeimā, iepriekš nepatīkami izbrīnīja premjerministru Māri Kučinski – valdības priekšsēdētājs paziņoja, ka neparakstīs lūgumu par atkāpšanos, kamēr netiks atrasts jauns ministrs.

Ekonomikas ministra amatam ir pat trīs iespējamie kandidāti: Rīga domes deputāts Vilnis Ķirsis, ĀM parlamenta sekretāre Zanda Kalniņa-Likaševica un Labklājības ministrijas parlamenta sekretāre – Karīna Ploka.

Saskaņā ar politologa Filipa Rajevska vērtējumu reālas izredzes nostāties pie Ekonomikas ministrijas vadības stūres ir vienīgi Ķirsim, kurš iepriekš ieņēmis šīs iestādes parlamentārā sekretāra amatu. Runājot par ministra nomaiņas faktu, tad tas ir riskants solis pašai partijai. Jo ministrs ir augstākā amatpersona, un partija viņa personā "zaudē spēcīgu ruporu", paskaidroja politologs. 

Savukārt Ašeradens, komentējot savu izvēli, paziņoja, ka valsts budžeta pieņemšanas periodā un sekojošajā priekšvēlēšanu laikā viņa partijai ir nepieciešama stabila parlamentārā frakcija, un viņš grasās kļūt par šo atbalstu.

Viņu atbalstījusi arī esošā frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa, kura tuvākajā laikā grasās aiziet no politikas, lai pievērstos diplomātiskajam dienestam.

Saeimas deputāte, Vienotības frakcijas līdere Solvita Āboltiņa - Sputnik Latvija
Āboltiņa paziņoja, kad atgriezīsies pie darba ĀM

Koalīcijas partneri saprotoši izturējās pret Ašeradena lēmumu. Augusts Brigmanis, ZZK frakcijas vadītājs, atzina, ka vadīt parlamenta frakciju un vienlaikus ministriju nav iespējami.

Raivis Dzintars, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs, norādīja, ka Ašeradena iestāšanās partijas priekšsēdētāja amatā ir uzlabojusi "Vienotības" reitingus.

Viņš atzīmējis, ka Ašeradena piedalīšanās parlamenta darbā padarīs partiju monolītāku.

Taču, Saeimas deputāts un bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss bijis tik neapmierināts ar Ašeradena lēmumu, ka atstāja "Vienotības" partiju. Pēc viņa teiktā, ekonomikas nozarē šobrīd ir "pārāk daudz nepabeigtu lietu". Taču, saskaņā ar neoficiālu informāciju, Matīss pats vēlējās vadīt frakciju.

Ziņu lente
0