Politika

Rinkēvičs Minskā nosvinēs diplomātisko attiecību jubileju ar Baltkrieviju

© Partijas Vienotība publicitātes fotoЭдгарс Ринкевичс министр иностранных дел Латвии
Эдгарс Ринкевичс министр иностранных дел Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad paliek 25 gadi kopš republiku diplomātisko attiecību nodibināšanas.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs dodas uz Baltkrieviju darba vizītē, vēsta republikas ārpolitikas iestāde.

Lidosta Minskā - Sputnik Latvija
Baltkrievijā darbu sācis piecu dienu bezvīzas režīms

Vizītes ietvaros no 18. līdz 20.jūlijam Rinkēvičs tiksies ar Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu, valsts ĀM vadītāju Vladimiru Makeju, ekonomikas ministru Vladimiru Zinovski, kā arī ar civiliedzīvotāju sabiedrības pārstāvjiem. Dienas kārtībā ir aktuāli abpusējo attiecību jautājumi, Eiropas Savienības sadarbības perspektīvas ar Baltkrieviju, svarīgi situācijas aspekti reģionā, daudzas starptautiskas tēmas. 

Tāpat Rinkēvičs piedalīsies Latvijas un Baltkrievijas diplomātisko attiecību nodibināšanas 25. gadadienai veltītajos pasākumos. Baltkrievijas ĀM parādīs pasta marku, ko radījuši abu valstu mākslinieki, savukārt Latvijas vēstniecība Minskā prezentēs profesoru Ilgvara Butulisa un Antonija Zunda grāmatas "Latvijas vēsture" tulkojumu baltkrievu valodā.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Baltkrieviju tika nodibinātas 1992. gada 7. aprīlī, atgādina Baltkrievijas diplomātiskā misija Latvijā. 1991. gada 16. decembrī tika parakstīta Deklarācija par labu kaimiņattiecību principiem. 1993. gadā atvērās Baltkrievijas vēstniecība Rīgā un Latvijas vēstniecība Minskā, kopš 1994. gada darbojas Baltkrievijas ģenerālkonsulāts Daugavpilī un Latvijas ģenerālkonsulāts Vitebskā.

Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas un Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas vienojas par sadarbību

Katru gadu notiek Latvijas un Baltkrievijas parlamentu grupu tikšanās. Valstu pilsētu un reģionu starpā ir parakstītas apmēram 60 vienošanās par sadarbību un partnerattiecībām. 2014.gada oktobrī Rīgā pirmo reizi notikušas Minskas dienas, 2016.gada maijā Minskā notika Rīgas dienas. Galvaspilsētas realizē savstarpējās sadarbības programmu 2015.-2017.gadam.

Maijā Minska un Rīga izcīnījušas tiesības kopīgai Pasaules čempionāta hokejā 2017 rīkošanai. Par galveno turnīra laukumu kļūs "Arēna-Minska", kur notiks pusfināli, mačs par trešo vietu un fināls, Rīgā notiks grupu etapa mači.

Ziņu lente
0