Politika

Makeins aicina ASV piegādāt Ukrainai prettanku raķešu kompleksus

© REUTERS / Henry RomeroСенатор США Джон Маккейн
Сенатор США Джон Маккейн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nodrošina Kijevas militāro atbalstu, taču pagaidām tie ir tikai formastērpi un iekārtas, nevis letālie ieroči.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa pienākums ir piegādāt Ukrainas valdībai prettanku raķešu kompleksus Javelin, pavēstījis ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas vadītājs Džons Makeins, informē RIA Novosti.

Iepriekš vēstīts, ka Makeins vēstulē vērsies pie prezidenta Trampa ar lūgumu piegādāt Ukrainai letālos ieročus.

"Pārnēsājamos kompleksus Javelin un pretbateriju bruņojumu," – atbildēja Makeins, jautāts, kādus tieši ieročus viņš vēlas piegādāt.

ASV nodrošina Kijevas militāro atbalstu, taču pagaidām tie ir tikai formastērpi un iekārtas, nevis letālie ieroči. Pie tam valsts rietumu daļā amerikāņu instruktori nodrošina Ukrainas Nacionālās gvardes kaujinieku apmācību.

Automāta stobrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
The Nation: ASV pārvērtušas Ukrainu par "nelegālo ieroču supermārketu"

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau vairākkārt paudis viedokli, ka ieroču piegāde Ukrainā no ārienes nesekmēs krīzes noregulēšanu Ukrainā un Minskas protokolu izpildi.

Iepriekš zemessargi un Ukrainas kareivji paziņoja, ka situācija Donbasā saasinās. Konfliktējošās puses apsūdzēja viena otru par apšaudes intensitātes palielināšanos zonā Doņeckas rajonā. Ukrainas valdība izsludināja ārkārtas stāvokli armijas kontrolētajā Avdejevkā, Doņeckas piepilsētā, jo tās iedzīvotāji palikuši bez ūdens, apkures un elektrības. EDSO misija informē, ka sarežģīta situācija veidojas arī zemessargu kontrolētajā Jasinovatajā.

Pie tam Ukrainas AM iepriekš informēja par uzbrukumu Donbasā. "Lai nu būtu kā būdams, taču metru pēc metra, soli pēc soļa, iespēju robežās mūsu puiši ir varonīgi pavirzījušies (uz priekšu – red.)," – paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Igors Pavlovskis. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka šis paziņojums apstiprina Ukrainas bruņoto spēku uzbrukumu, kas pārkāpj Minskas protokolus.

Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
Politika
Asas diskusijas ANO Drošības padomes sēdē par situāciju Ukrainā

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām — tās deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO rīcībā esošie dati liecina, ka konfliktā bojā gājuši vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku.

Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests arī kontaktu grupas sēdēs Minskā. Kopš 2014. gada septembra tā pieņēmusi trīs dokumentus, kas reglamentē spriedzes mazināšanas pasākumus. Taču arī pēc pamiera vienošanās konfliktā iesaistīto pušu starpā norit apšaudes.

Ziņu lente
0