Politika

Fijons: Krievija nerada drošības draudus

© REUTERS / Charles PlatiauФрансуа Фийон
Франсуа Фийон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fransuā Fijona izteikumi sabalsojas ar to dažu Francijas ārpolitikas elites pārstāvju izteikumiem, kuri vaino pašreizējo prezidentu Fransuā Olandu proamerikāniskas "neokonservatīvas" politikas īstenošanā, tādējādi vājinot Eiropu.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Bijušais Francijas premjerministrs Fransuā Fijons, kuram ir vislielākās izredzes uzvarēt cīņā par tiesībām startēt prezidenta vēlēšanās no konservatīvo nometnes, pirmdien paziņojis, ka Krievija neradot drošības draudus un ka tās atstumšana ir absolūta muļķība, informē LETA.

Pašreizējās Francijas valdības amatpersonas iestājas par Eiropas Savienības (ES) sankciju pagarināšanu pret Krieviju, kas tika ieviestas, sakarā ar notikumiem Ukrainā. Tika izvērtēts arī jautājums par jaunām sankcijām, sakarā ar Krievijas darbībām Sīrijā.

"Jūs runājat par entuziasmu tuvināties Krievijai. Nav tāda entuziasma," – intervijā telekanālam TF1 norādīja Fijons. "Es vienkārši redzu, ka tā ir lielākā valsts pasaulē un mēs to absolūti muļķīgā veidā stumjam projām Āzijas virzienā. Nekādā veidā tā nav drauds mūsu drošībai." 

Fijona izteikumi sabalsojas ar to dažu Francijas ārpolitikas elites pārstāvju izteikumiem, kuri vaino pašreizējo prezidentu Fransuā Olandu proamerikāniskas "neokonservatīvas" politikas īstenošanā, tādējādi vājinot Eiropu.

Франсуа Фийон - Sputnik Latvija
Politika
Francijas prezidenta priekšvēlēšanu pirmajā tūrē uzvaru izcīnījis Fransuā Fijons

Republikāņu partijas priekšvēlēšanu otrajā kārtā, kas paredzēta 27.novembrī, Fijonam nāksies sacensties ar Alēnu Žipē, taču, ņemot vērā to, ka jau pirmajā kārtā Fijons ieguva 44% balsu, daudzi uzskata, ka tieši viņam nākamgad gaidāmo prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā nāksies stāties pretī galēji labējās nacionālās frontes (FN) līderei Marinai Lepēnai.

Fijons pirmdienas intervijā informēja par savu nostāju Sīrijas jautājumā.

2012. gadā, kad Fijons ieņēma premjerministra posteni, Francija slēdza savu vēstniecību Damaskā. Tas notika tikai divus gadus pēc Fijona vizītes Sīrijā un tikšanās ar prezidentu Bašaru al Asadu, lai stiprinātu abu valstu attiecības.

Iepriekš viņš mudināja atjaunot zināmus diplomātiskos sakarus ar Asadu, lai gan atzina, ka viņa atrašanās Sīrijas prezidenta krēslā nevar kalpot kā ilgtermiņa risinājums.

"Situācija Sīrijā turpinās četrus gadus. Tas nebeigsies tāpēc, ka ANO ir aizvainota, vai tāpēc, ka tas, ko redzam televīzijā, ir šausmīgi," – norādīja Fijons.

"Lai (to – red.) apturētu, nepieciešama vienošanās. Ja jūs vēlaties panākt vienošanos, jums jārunā ar ikvienu kaujas laukā. Visi tie, kas žēlojas par vardarbību, neko nepiedāvā risinājuma atrašanai. Es ierosinu no tā izkļūt, runājot ar tiem, kas slaktiņu var apturēt," – piebilda iespējamais Francijas prezidenta kandidāts no republikāņu partijas.

Nekādus sīkākus paskaidrojumus par savu ieceri viņš nesniedza.

Ziņu lente
0