Viedoklis

Krievija un ASV sadala Eiropas tirgu: kas uzpilda gāzes krātuves

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasГазопровод высокого давления
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aukstā un ieilgusī ziema iztukšojusi gāzes krātuves Eiropā. Palikusi vien trešdaļa krājumu. Amerikāņi nolēma izmantot šo situāciju un piedāvāja pārdošanai daudz sašķidrinātās gāzes.
Tomēr koronakrīzes dēļ Eiropa nevarēs atļauties dārgos aizokeāna energoresursus. Būs jāiegādājas Krievijas izejvielas. Cik daudz "Gazprom" un Krievijas valsts budžets pelnīs eksportā uz tālajām ārzemēm, lasiet Irīnas Badmajevas materiāla RIA Novosti vietnē.

Anomāls sals Eiropā

Rudenī un ziemā eiropieši iztērējuši vairāk nekā 65 miljardus kubikmetru gāzes — lielāko daudzumu desmit gadu laikā. Par to ziņo "Gazprom", atsaucoties uz "GasInfrastructureEurope". Iepriekšējais maksimums bija 2018. gadā, kad februārī — martā Eiropā viesojās ciklons ar anomāliem sniegputeņiem un aukstumu.
Шаровые резервуары на окраине Хьюстона, штат Техас. - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Viedoklis
Uz diviem krēsliem: ASV veica rekordlielu Krievijas naftas iepirkumu
Laikapstākļi nospēlēja ļaunu joku arī šajā apkures sezonā. Janvārī "Gazprom" nācās steidzīgi palielināt piegāžu apjomus ledus klātajai Eiropai. Uz Vāciju tika nosūtīts par 32,4 procentiem vairāk nekā parasti uz Franciju – par 77,3, uz Nīderlandi – par 21,2, bet uz Itāliju – par 100 procentiem.
Turklāt palielinājās eksports uz Āziju – arī tur bija auksti. Rezultātā tirgū radās deficīts, kas izraisīja strauju tūlītējo cenu pieaugumu - tādas cenas ir precēm, vērtspapīriem vai valūtai ar tūlītējas piegādes nosacījumiem.
Piemēram, Āzijā bija brīdis, kad kotējumi pārsniedza tūkstoš dolārus par tūkstoš kubikmetriem. Daži darījumi tika noslēgti par 1400 dolāriem. Eiropā cenas dažreiz pārsniedza 300 dolāru atzīmi. Turklāt "Gazprom" konservatīvajā budžetā 2021. gadam bija paredzēti 170 dolāri.
Rezultātā Krievijas eksports uz tālajām ārzemēm pieauga līdz 19,5 miljardiem kubikmetru. Tas ir gandrīz par 46 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš.
Februārī laikapstākļi arī nelutināja — Eiropas krātuves trīs dienas pēc kārtas izsniedza maksimumu - vairāk nekā miljardu kubikmetru diennaktī.
Прибытие  двух танкеров со сжиженным газом проекта «Ямал СПГ в Китай  - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Krievijas "Gazprom" nosūtījis uz Eiropu pirmo "zaļās" SDG partiju
Līdz 25. martam, kad aukstā sezona beidzās, Vecās Pasaules krātuvju vidējais piepildījums nokrita līdz 29 procentiem, tostarp Vācijā un Austrijā līdz 26, Nīderlandē līdz 23, Francijā līdz 17.
"Gazprom" eksperti aprēķināja, ka eiropiešiem, lai nenosaltu nākamajā ziemā, nepieciešams iesūknēt par 57,3% (gandrīz 24 miljardi kubikmetru) vairāk nekā pērn. Tas ir salīdzināms ar kopējo eksportu uz Franciju un Nīderlandi 2020. gadā. Šī krātuvju uzpildīšanas kampaņa sola kļūt par vienu no vērienīgākajām kopš 2011. gada.

Alternatīvas Krievijas gāzei

Krievijas izejvielu daļa Eiropas gāzes tirgū 2020. gadā bija aptuveni 33 procenti, informē "Gazprom" eksporta ģenerāldirektore Jeļena Burmistrova. Pēc viņas vārdiem, "jau sākot ar trešo ceturksni, eksporta apjomi ir sasnieguši, bet atsevišķos gadījumos arī pārsnieguši pirmskrīzes rādītājus". Visas saistības pret importētājiem izpildītas. Gada beigās līgumcenas bija zemākas nekā tūlītējās cenas Eiropas mezglos. Tas arī stimulēja piegādes.
Gāzi ES piegādā arī Norvēģija, Katara, Alžīrija, ASV un Nigērija. Galvenie patērētāji – Vācija, Lielbritānija un Itālija. Turklāt vācieši un briti saņem Krievijas gāzi pa "Ziemeļu straumi". Citu variantu nav. Protams, var pāriet uz sašķidrināto dabasgāzi (SDG), bet tā ir dārgāka. Turklāt tai ir nepieciešami īpaši termināli, kuru Vācijā, piemēram, nav. SDG tai nogādā caur Beļģiju un Nīderlandi.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Sergejs Lavrovs par "Ziemeļu straumes 2" statusu: punkts, jautājums ir slēgts
Itālijā un Lielbritānijā termināļi ir, bet arī tur nesteidzas atteikties no gāzesvadu gāzes. Tādēļ Krievijas energoresursu galvenie pircēji neatbalsta ASV cīņu ar "Ziemeļu straumi 2". Vēl vairāk, Vācija piedāvāja amerikāņiem finansēt termināļu būvniecību viņu SDG uzņemšanai, lai tikai viņi atkāptos no "ZS 2". Pagājušā gada vasarā Berlīne bija gatavi ieguldīt termināļos miljardu eiro. Bet Vašingtona nepiekāpās.
Lai gan netrūkst arī pretinieku ES projektam: Čehija, Polija, Ungārija, Slovākija, Rumānija, Horvātija, kas labi pelna uz tranzīta rēķina.
Jāatzīmē, ka Varšava jau paziņoja par nodomu, sākot ar 2022. gadu iztikt bez Krievijas gāzes. Poļi rēķinās ar gāzesvadu "Baltic Pipe", ko būvē Ziemeļjūrā. Pārējā būs aizokeāna SDG.
Amerikāņi, protams, būtu priecīgi uzpildīt Eiropas krātuves - īpaši tagad, kad samazinājās pieprasījums Āzijā. Martā Vecā Pasaule iepirka no viņiem 11 miljardus kubikmetru - divreiz vairāk nekā janvārī un februārī. ASV nodrošinājušas 30% piegāžu Rietumeiropā. Turklāt jūrās un okeānos ir 70 tankkuģi ar ASV SDG.

Kas uzpildīs Eiropas krātuves

Tomēr krīze vēl nav beigusies, bet SDG joprojām ir dārgāka par cauruļvadu gāzi. Turklāt "Gazprom", atšķirībā no konkurentiem, var ātri palielināt ieguvi un diennakts piegādes. Uzņēmumam ir savas krātuves Eiropā.
Rietumeiropas virziens tāpat ir prioritātē, jo "Ziemeļu straumes" izmaksas joprojām nav segtas, norāda G.Pļehanova vārdā nosauktās Krievijas Ekonomikas universitātes docents Aleksandrs Timofejevs. "Aukstā un ieilgusī ziema nodrošināja labu pieprasījumu. Tas var augt ātrāk par krātuvju uzpildīšanu, kas savukārt novedīs pie cenu paaugstināšanās jau rudenī," saka sarunu biedrs.
Pēc neatkarīgā Krievijas apkures un ekonomikas attīstības kompleksa "VYGON Consulting" konsultanta domām, šogad "Gazprom" var palielināt gāzes eksportu uz tālajām ārzemēm līdz 210 miljardiem kubikmetru. Tas ir par 17 procentiem vairāk nekā 2020. gadā un gandrīz par 5,5% vairāk nekā "pirmskovida" 2019. gadā.
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
"Pielikts punkts". Kāpēc Berlīne atteikusies apspriest "Ziemeļu straumi 2" ar ASV
Piemēram, pirmajā ceturksnī "Gazprom" eksports pieauga par 30,7 procentiem. "Turklāt iepriekš piegādātājs ielika budžetā 170 dolārus par tūkstoti kubikmetru. Vēlāk plāni tika pārskatīti. Tagad vidēji gadā prognozē 200 dolārus. Lieta ir tāda, ka ilgtermiņa līgumi daudzējādā ziņā ir saistīti ar Eiropas tūlītējām cenām. Turklāt ir pacēlušies naftas kotējumi, no kuriem atkarīgi gāzes kotējumi. Tāpēc "Gazprom" droši var pārliecināt patērētājus, ka viņa plāni ir pamatoti," klāsta Marks Goihmans, informācijas un analītiskā centra "TeleTrade" galvenais ekonomists.
Jāpiebilst, ka gāzes cena turpināja celties arī pēc apkures sezonas beigām. Patlaban Nīderlandes mezglā TTF (Title Transfer Facility Natural Gas Price Index) tā maksā 252 dolāri par tūkstoš kubikmetriem, kas ir maksimums kopš 2018. gada.
Rezultātā "Gazprom" ieņēmumi no piegādēm tālajās ārzemēs šogad palielināsies 1,7 reizes, līdz 42 miljardiem dolāru, norāda "VYGON Consulting". Un tas arī nāk par labu valsts budžetam.
Ziņu lente
0