Viedoklis

"Tas ir trieciens ASV Gaisa spēkiem": kas noticis ar jaunajiem iznīcinātājiem F-35

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts kase kārtējo reizi ziņoja Kongresam par problēmām ar 5. paaudzes iznīcinātājiem F-35 Lightning.
Šoreiz noskaidrojies, ka lidmašīnu modernizācija līdz versijai Block IV prasīs vēl gandrīz divus miljardus dolāru. Tādus izdevumus neviens budžetā nav paredzējis, piedevām projekta nodošanas termiņš atvirzījies tālāk vismaz par gadu. Par to, kas notiek ar ASV Gaisa spēku lepnumu, portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Nākotnes lidmašīna

Ziņojuma autori paskaidroja, ka izdevumu pieaugums saistīts ar iznīcinātāja jaunās versijas papildu izmēģinājumiem, sistēmu un iekārtu testēšanu, mācību laboratoriju būvdarbiem un programmatūras augstajām izmaksām.
Analītiķi norāda, ka Pentagons nav uzklausījis ieteikumus īstenot modernizāciju pakāpeniski – tas plāno veikt visu uzreiz, tāpēc programma lētāka nekļūst. Jaunās aplēses liecina, ka projektam nepieciešamie izdevumi sasniegs 14,5 miljardus dolāru un pārsniedz likumdošanā noteiktos sliekšņus, kā arī ir daudzkārt lielāki nekā citi ASV Aizsardzības ministrijas pasūtījumi.
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Viedoklis
Pat nemēģiniet atdarināt: F-35 trāpījis pats sev no lielgabala. Zaudējumi – 2,5 miljoni
F-35 modernizācija sākās 2018. gadā. Modifikācijas Block IV galvenā īpatnība – 25 reizes pieaugušas borta sistēmu skaitļošanas iespējas un audzis tālā darbības rādiusa raķešu skaits.
Pateicoties jaunajai lādiņu palaišanas sistēmai, nākamās paaudzes iznīcinātāji varēs uzņemt tilpnē sešas "gaiss-gaiss" tipa raķetes. To rīcībā ir arī perspektīvās raķetes AIM-260, kuru darbības rādiuss, pēc dažādiem vērtējumiem, pārsniedz 400 km. Sola arī par ceturto daļu – gandrīz līdz 1,2 tūkstošiem kilometru – palielināt iznīcinātāja kaujas rādiusu.
Piedevām F-35 integrēs ar bezpilota lidaparātiem ar mākslīgo intelektu. "Gudrie" droni būs pakļauti pilotam, kurš uzņemsies vispārējo kontroli cīņā. Skaidrs, ka būs vajadzīgs spēcīgāks skaitļošanas komplekss, lai ātri "sagremotu" tādu informācijas masīvu.
Plānots, ka modificētais F-35 spēs stāties pretī jauniem izaicinājumiem un draudiem.

Simtiem problēmu

Ņemot vērā sarežģīto konstrukciju, F-35 vienmēr uzskatīta par vienu no problemātiskākajām ASV lidmašīnām. Runa nav tikai par milzīgajiem izstrādes un apkalpošanas izdevumiem. Disfunkcijas un "bērnu kaites" fiksē jau kopš pirmās iznīcinātāja ekspluatācijas dienas.
To nekādi neizdodas pabeigt.
2020. gada beigās trūkumu sarakstā bija 872 pozīcijas, ziņots Valsts kases pārskatā, arī trūkumi, kas var ietekmēt, piemēram, iznīcinātāja bruņojuma sistēmu efektivitāti vai lidojuma drošību. Konstrukcijas kļūmes sadalītas vairākās kategorijās. Vienas var apdraudēt pilota dzīvību, otras – kaitēt misijai.
Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Eksperts ar sakāmvārdu pamatoja ASV neveiksmes ar F-35 izstrādi
Speciālisti reģistrējuši virkni kritisku trūkumu, ko diezin vai izdosies novērst. Izdomāja ierobežot lidmašīnas ekspluatācijas režīmus.
Piemēram, lai izvairītos no planiera un speciālā "neredzamā" seguma bojājumiem, pilotiem nesen ieteica neieskrieties F-35 līdz virsskaņas ātrumam.
Vēl viena nopietna problēma – pēkšņi spiediena lēcieni kabīnē. Piloti jūt sāpes, pat gūtas barotraumas. Nepilnības katapultēšanās sistēmā draud ar kakla skriemeļu traumām.
Lielas pārslodzes apstākļos piloti zaudē kontroli gaisā. Piemēram, uzbrukuma leņķī virs 20 grādiem vai manevrā, kas ļauj izvairīties no raķetes.

Vēlīna nomaiņa

Visas šīs nepatikšanas ar "labāko lidmašīnu pasaulē" liek Pentagonam šaubīties: vai bija pareizi izvēlēties "Zibeni" par Gaisa spēku galveno kara lidmašīnu. Izdevums Forbes atzīmēja, ka GS jau ir samierinājušies ar F-35 programmas izgāšanos. To apstiprina runas par jauniem vieglajiem iznīcinātājiem.
Karavīri konstatēja: projekta izmaksu pastāvīgais pieaugums, sarežģītā konstrukcija, nestabilitāte un lēnie pilnveidošanas tempi neļauj pilnībā nomainīt novecojušos F-16, kā bija plānots.
Pie tam komandieri apliecina, ka F-16 parka modernizācija stāvokli neglābs. Ir vajadzīga pilnīgi jauna 4+ paaudzes lidmašīna – potenciāla ziņā kaut kas vidējs starp 70. gadu mašīnām un "neredzamajiem". 
Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2020
Viedoklis
Amerikāņu F-35 jaunas grūtības – sadursme ar degvielas uzpildītāju
Jāpiebilst, ka F-35 vēl aizvien ir izmēģinājumu ekspluatācijas stadijā. Pēc būtības, izmēģinājumi turpinās. Tomēr pērnā gada pavasarī darbus apturēja. Pēc oficiālās versijas – koronavīrusa pandēmijas dēļ. Piedevām uz nenoteiktu laiku atlika masveida ražošanu. Kavējas piegādes pasūtītājiem ārvalstīs.
Par GS drudžainajiem mēģinājumiem labot situāciju liecina arī tas, ka ASV jau izmēģina cita veterāna – smagā iznīcinātāja F-15EX – atjaunotu versiju. Pilnveidota pilotu kabīne, uzstādīta radiolokācijas stacija ar aktīvo fāzēto antenu režģī, radioelektroniskās cīņas sistēma. Pateicoties mūsdienīgajiem dzinējiem, iznīcinātājs tagad var uzņemt par trim tonnām smagāku lietderīgo kravu – munīcija pieaugusi līdz 22 vadāmām "gaiss-gaiss" tipa raķetēm.
 
Ziņu lente
0