Viedoklis

"Jau izmēģināti": ziemeļu teritoriju aizsardzībai Krievija izmantos neparastu bruņojumu

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие разведывательного подразделения Печенгской бригады Северного флота на занятиях по тактической подготовке на боевых арктических вездеходах "Алеут"
Военнослужащие разведывательного подразделения Печенгской бригады Северного флота на занятиях по тактической подготовке на боевых арктических вездеходах Алеут - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īpaša pārgājība, šaušanas precizitāte, spējas strādāt tur, kur parasta militārā tehnika vienkārši nespēj izdzīvot – Krievija gatavojas pieņemt bruņojumā artilērijas pašgājējiekārtu "Magnolija".

Lielgabalus saņems arktiskās vienības, kas pilda uzdevumus ekstremālos klimatiskajos apstākļos. Par jauno API un citām unikālām iekārtām aiz Polārā loka portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Īpašas prasības

Ziņas par jauno pašgājēju Galējo Ziemeļu rajonos dislocēto vienību vajadzībām parādījās jau 2017. gadā. toreiz Aizsardzības ministrija pastāstīja, ka 120 mm "Magnolia" tiks novietota uz bruņotā divposmu kāpurķēžu transporta šasijas.

Izmēģinājumu paraugi jau apliecinājuši, ka iekārta spēj efektīvi strādāt uz nestabilas grunts, arī pārpurvotā un sniegotā apvidū. Dzinējs teicami strādā arī ļoti zemas temperatūras apstākļos.

Взять языка в суровых условиях: мотострелки Северного флота в деле - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2021
Video
Saņemt "mēli" skarbā salā: strādā Ziemeļu flotes motorizētie strēlnieki

Projektu izstrādājuši centra "Burevestnik" speciālisti. Līdztekus API plānots laiks klajā veselu saimi īpaši mobila artilērijas un mīnmetēju bruņojuma uz dažādām šasijām karadarbībai Ziemeļos.

"Magnolia" tehniskās īpašības daļēji atklātas forumā "Armija 2019". Vilcējs – 27 tonnu kāpurķēžu bruņotais visurgājējs ar 800 zirgspēku jaudu DT-10PM "Vityaz" ar kravas nestspēju virs 10 tonnām. Ātrums – līdz 45 km/h, ūdens šķēršļu pārvarēšana – līdz 6 km/h. Nobraukums ar vienu tvertni – apmēram 700 km. Ekipāža – četri cilvēki, turklāt kaujas tilpne izvietota aizmugures sekcijā.

Kombinētais pusautomātiskais vītnes lielgabals apvieno haubices un mīnmetēja funkcijas. Tam ir plaša munīcijas nomenklatūra, piemēram, tas izmanto API "Nona" lādiņus. Tāpat var izmantot vadāmos "Kitolov 2", kas paredzēti viegli bruņotas tehnikas un inženierbūvju likvidācijai. Pateicoties lāzera pusaktīvās paštēmēšanas sistēmai precīza trāpījuma izredzes nekustīgā mērķī bez piešaudes ir lielas.

Munīcija – 80 lādiņi. Lielgabals likvidē mērķus ar šķembu-fugasa lādiņiem vairāk nekā 8 km attālumā, ar vadāmajiem – līdz 10. Šaušanas ātrums – 10 šāvieni minūtē.

Arktikas "Pancir"

"Magnolia" galvenie uzdevumi ir pretinieka pretgaisa aizsardzības un radioelektroniskās cīņas objektu, nocietinājuma būvju, desanta līdzekļu un dzīvā spēka likvidācija.

Tomēr perspektīvā API nebūt nav vienīgais militārās tehnikas paraugs, kas paredzēts Arktikas skarbajiem klimatiskajiem apstākļiem.

Piemēram, PGA vienībām izstrādāta zenītraķešu kompleksa "Pancir" Arktikas versija. Šis ZRLK savas iespējas atklājis vairākos militārajos konfliktos, tomēr ekspluatācijai Galējos Ziemeļos konstrukcijā ieviestas būtiskas izmaiņas.

"Pancir SA" izvietots uz bruņotā vilcēja "Vityaz", tomēr konstruktori atteikušies no zenītautomāta – ekstremāli zemas temperatūras apstākļos šaušanas efektivitāte no tā krītas. Lielgabala vietā pievienotas sešas raķešu palaišanas iekārtas ar darbības rādiusu līdz 20 km.

Замерзшее море - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Norvēģijā konstatēts iemesls pamācīties no Krievijas karavīriem

Vēl viens pretgaisa aizsardzības līdzeklis ar īpašu pārgājības rādītāju ir ZRK "Tor M2DT" kas uzņemts bruņojumā pērnvasar. Šī tehnika var strādāt vairāk nekā -50 grādu salā, pārvietoties pa šķēršļotu apvidu un pārvarēt ūdens šķēršļus. Kompleksa pamatā ir divposmu bruņotais visurgājējs. Pirmajā posmā izvietots ekipāžas modelis, bet starta iekārta – aizmugurē, otrajā modulī.

Taktiski tehniskās īpašības ir tādas pašas, kā parastajam "Tor". Tas likvidē jebkāda tipa gaisa mērķus: lidmašīnas, helikopterus, spārnotās raķetes, vadāmus lādiņus un mazizmēra dronus līdz 16 km attālumā un līdz 12 km augstumā. Munīcija – 16 zenītraķetes, kas startē ar 2,5 sekunžu intervālu. Pie tam "Tor" strādā pēc principa "viena raķete – viens mērķis", tātad tas ir ļoti precīzs.

Karadarbībai uz zemes arktiskās vienības saņems modernizētus tankus T-80BVM un haubices uz bruņutransportieru MT-LB bāzes.

Piegādes līdzekļi

Arktiskā grupējuma karavīri izmanto īpaši sagatavotu tehniku. Piemēram, helikopteri Mi-8AMTŠ-VA. Starp šī "astotnieka" īpatnībām ir eļļas sistēmas un transmisijas agregātu apsilde – dzinēji bez grūtībām iedarbojas pat -60 grādu salā. Lidaparāta kravas kabīnē arī paredzēta apsildīšana.

Arktiskā Mi-8 darbības attālums ar papildu degvielas tvertnēm pārsniedz 1400 km, mašīna var uzturēties gaisā vairāk nekā 7 stundas.

Uz zemes karavīri izmanto labi pazīstamos transporta līdzekļus ar kāpurķēdēm, kuru spiediens uz grunts ir 0,28 kilogrami uz kvadrātcentimetru – mazāk nekā kājāmgājējam.

Международный арктический форум Арктика – территория диалога.  День первый - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2020
Viedoklis
"Jaunais Ziemeļu saimnieks": kāpēc Rietumi nespēj atspiest Krieviju malā Arktikā

Ir īpaši visurgājēji ar milzīgām superzema spiediena riepām. Tajos karavīri izlūko apkārtni, iezīmē maršrutus, novērtē ledus slāni, pavada militārās tehnikas kolonnas.

Bez tam karavīri un virsnieki izmanto sniega visurgājējus ar apkurināmu kabīni, ekstremālam salam piemērotas pilna pievada kravas mašīnas "Ural" un "KAMaz", kuterus uz gaisa spilvena. Dažas vienības izmanto pat suņu un briežu pajūgus – senais transports spēj izkļūt cauri tur, kur iestrēgs vislabāk sagatavotais visurgājējs.

Protams, arktiskās vienības saņem arī speciālu ekipējumu. Standarta apģērba komplektu veido aptuveni 20 elementi. Ekipējums ražots no daudzslāņu materiāla, ir ļoti silts un viegls – karavīra kustības tas neapgrūtina.

Ziņu lente
0