Viedoklis

"Sasniegs pat kosmosā": kāpēc NATO bīstas no Krievijas sistēmas S-500

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗенитные ракетные комплексы С-400 "Триумф"
Зенитные ракетные комплексы С-400 Триумф - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starpkontinentālo ballistisko raķešu likvidācija, hiperskaņas lidaparātu pārtveršana, augsts aizsardzības līmenis pret traucējumiem un mobilitāte – tuvākajos gados Krievijas armija saņems perspektīvo pretgaisa aizsardzības sistēmu S-500 "Prometei".

Eksperti ir pārliecināti: analoģisku bruņojumu ar līdzīgām īpašībām nespēs radīt neviena pasaules valsts vēl vismaz desmit gadus. Kur slēpjas "Prometeja" spēks? Par to portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Drošs kosmoss

Tālās pārtveršanas sistēmas S-500 "Prometei" pirmos kompleksus armija saņems 2021. gadā. Patlaban turpinās izmēģinājumi Aizsardzības ministrijas poligonos. Raķešu izmēģinājuma starti apstiprinājuši – tās atbilst visām aprakstītajām īpašībām. AM un rūpniecības pārstāvji informēja, ka S-500 jau ir gatava sērijveida ražošanai. Drīz sāksies izmēģinājuma ekspluatācija, bet masveida piegādes ieplānotas 2025. gadā.

Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2020
Viedoklis
Pavērsts pret Baltiju un Melno jūru: "Prometei" satriec mērķus 550 km attālumā

Par zenītraķešu sistēmu jauno saimi sāka runāt 2010. gadu sākumā. "Prometei" – tās ir Krievijas piektās paaudzes ZRS, kas tapušas, ņemot vērā gaisa uzbrukuma līdzekļu attīstību tuvākajos 25 gados. S-500 spēj risināt gan pretgaisa, gan pretraķešu aizsardzības uzdevumus, tostarp – pārtvert objektus atmosfēras augšējos slāņos, pēc būtības, – kosmosā, simtiem kilometru attālumā no Zemes.

Perspektīvās ZRS galvenais mērķis – cīņa ar vidēja darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm. Taču "Prometei" ir gatava nepieciešamības gadījumā iznīcināt arī starpkontinentālās ballistiskās raķetes to lidojuma noslēguma posmā, noteiktos gadījumos – arī vidējā posmā.

S-500 būtiska priekšrocība – spēja pārtvert hiperskaņas mērķus, nerunājot jau par visu tipu lidmašīnām un bezpilota lidaparātiem.

Darbības rādiuss ir palielināts. Daži dati liecina – līdz 600 km, tātad, par 200 km vairāk nekā 4. paaudzes ZRS – S-400. Šī ZRS vienatnē identificē un vienlaikus apšauda desmitiem ballistisko mērķu, kas pārvietojas ar ātrumu 7 km/sek.

"S-500 kļūs par starpposmu, kas noslēgs nišu starp PGA un pretraķešu aizsardzības kompleksiem, - sarunā ar RIA Novosti paskaidroja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Pateicoties S-500 un jaunajai sistēmai A-235 "Nudoļ", Krievijā tiks izveidota vispārēja gaisa kosmosa aizsardzība. Tas ir, noslēgsim visus augstumus un attālumus."

Pats galvenais – raķetes

Pats par sevi saprotams, tiks augstus S-500 rādītājus nodrošinājuši jaunie lādiņi – tie ir daudz spēcīgāki un ātrāki. Piemēram, "Prometei" arsenālā ir tālās darbības raķete 40N6E, kas jau izmēģināta PGA kompleksā S-400 "Triumf".

Военные корабли Североатлантического альянса - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2021
Viedoklis
"Viņi jau pārvieto kuģus un lidmašīnas": kas notiek Melnajā jūrā

Iepriekš vēstīts, ka raķetes valsts izmēģinājumi sekmīgi noslēgti poligonā Kapustin Jar. Krievijas militārā rūpniecības kompleksa kolēģijas ekspertu padomes loceklis Viktors Murahovskis pastāstīja, ka 40N6E ir pirmā raķete, kas izstrādāta Krievijā no paša sākuma, tā nav nekādas PSRS tapušas saimes modifikācija. Darbības attālums – aptuveni 400 km, bet citas ZRS S-400 raķetes likvidē mērķus ne vairāk kā 250 kilometru attālumā.

Murahovskis paskaidroja, ka 40N6E pārsvarā paredzēta pretinieka izlūkošanas lidmašīnu pārtveršanai, ko nespēj sasniegt PGA sistēmas.

"Raķete 40N6E – tā ir "garā roka", kas vajadzīga cīņai ar tālā radiolokācijas rādiusa lidmašīnām, tādām, kā AWACS, dažādu modifikāciju izlūklidmašīnām RC-135, kā arī izlūkošanas aviācijas kompleksiem, tādiem, kā amerikāņu E-8 Joint STARS", precizēja eksperts.

Bez tam manāmi paplašināsies arī citas "Prometei" iespējas. Piemēram, S-500 ir daudz spēcīgāka radiolokācijas stacija, kas fiksē jebkādus mērķus un noraida zenītraķetēm to koordinātes.

Savukārt Ļeonkovs atzīmēja, ka Krievija ir jūtami apsteigusi vadāmā zenītraķešu bruņojuma ražotājus ārvalstīs. Pat jaunākās izstrādes nopietni atpaliek no Krievijas raķetēm.

Nopietjs jauninājums

RIA Novosti aptaujātie eksperti uzskata, ka "Prometei" nevarēs pilnībā aizvietot iepriekšējās paaudzes PGA sistēmas, tomēr būtiski papildinās pretgaisa un gaisa kosmisko aizsardzību gar Krievijas robežām.

"S-500 nopietni palielinās PGA ešelonētās sistēmas iespējas, - pastāstīja NVS dalībvalstu apvienotās PGA sistēmas GKS bijušais komandiera vietnieks, ģenerālleitnants Aitečs Biževs. – S-500 strādās pēc vienotas sistēmas, taču ne pati par sevi, tā kļūs par PGA elementu. Pateicoties darbības rādiusam, iespējām likvidēt sarežģītus mērķus un hiperskaņas objektus, Krievijas pretgaisa aizsardzība ar S-500, S-400, S-300, Sauszemes spēku PGA un iznīcinātāju aviāciju varēs nekavējoties reaģēt uz jebkurām izmaiņām gaisa kosmiskajā stāvoklī."

Arī Rietumos strādā šajā virzienā. Tomēr ne ASV, ne Eiropas valstīm neizdodas pat pietuvoties Krievijas PGA līdzekļu rādītājiem.

Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados

"Piemēram, amerikāņu kompleksi likvidē mērķus, kas sasniedz ātrumu līdz 2 kilometriem sekundē, - konstatēja Ļeonkovs. – Bet komplekss S-400 strādā ar mērķiem, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 4,8 kilometriem sekundē. Tam pašam Patriot, ko pārdod pa visu pasauli ASV sabiedrotajiem, pārtveršanas attālums ir tikai 130 kilometri, turklāt pārī ar lidmašīnām AWACS. Ja tās nav, Patriot rādītāji ir vēl pieticīgāki – tas notriec dažus mērķus 80 kilometru attālumā, ballistiskos – divdesmit kilometru attālumā."

Krievijas pārākumu atzīst ari Rietumi. Piemēram, viens no amerikāņu telekanāliem, atsaucoties uz ASV izlūkošanas datiem, pastāstīja, ka S-500 "Prometei" izmēģinājumos sekmīgi likvidējis mērķi vairāk nekā 480 kilometru attālumā – tas pārsniedz visu mūsdienīgo pretgaisa aizsardzības līdzekļu iespējas.

Ziņu lente
0