Viedoklis

Reģions-cietoksnis. Kaļiņingrada nocietinās atbildei uz NATO aktivitātēm

© Sputnik / Pavel Lvov / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие мотострелкового подразделения Печенгской бригады Северного флота РФ проводят отработку тактических приемов
Военнослужащие мотострелкового подразделения Печенгской бригады Северного флота РФ проводят отработку тактических приемов - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaļiņingradas karaspēku grupējuma pastiprināšana ar motorizēto strēlnieku divīziju ir adekvāta reakcija pēc NATO militārās aktivitātes pieauguma Baltijas reģionā un ASV 5. armijas korpusa dislokācijas Polijā.

2021. gadā Krievijas Aizsardzības ministrija noslēgs motorizēto strēlnieku divīzijas formēšanu Kaļiņingradas apgabalā. Jauno struktūru veidos 79. atsevišķā brigāde (daļas Sovetskā un Kaļiņingradā) – tanku, artilērijas un motorizēto strēlnieku pulki. Divīzija Baltijas flotes armijas korpusa sastāvā nodrošinās papildu aizsardzību Rietumu stratēģiskajā virzienā. Jau septembrī tā piedalīsies Krievijas un Baltkrievijas stratēģiskajās komandu un štāba mācībās "Rietumi 2021" Baltkrievijas armijas poligonos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Kaļiņingradas karaspēka grupējuma attīstība (pastiprināšana) izskatās neizbēgama un savlaicīga, jo NATO ārvalstu spēku avangarda bataljoni Baltijas valstīs (kopumā – apmēram 5000 "durkļi) 2020. gada augustā saņēma "otro ešelonu" – ASV 5. armijas korpusu, 5500 cilvēki, kas pastāvīgi dislocēts Polijā. NATO apgalvo, ka tās mērķis Baltijas reģionā esot tikai Krievijas "savaldīšana", tomēr šo koncepciju nivelē atklāti provokatīvās darbības un agresīvie plāni.

FIM-92 Stinger - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2021
Viedoklis
"Sitīsim krievus vājā vietā": ko plāno NATO

2020. gadā ASV stratēģiskie bumbvedēji vairāk nekā desmit reizes tuvojās Krievijas robežām (gadu iepriekš fiksēti divi "ielidojumi). Mācību "Allied Sky 2020" mācību gaitā amerikāņu "stratēģu" ekipāžas apguva spārnoto raķešu pielietošanu pret objektiem Krievijas teritorijā no Igaunijas gaisa telpas. Neskatoties uz pandēmiju, Baltijas reģionā notika, pēc būtības, Krievijai naidīgās NATO mācības "Defender Europe 20 Plus" un "Baltops-2020". Perspektīvā ASV izstrādā "preventīva trieciena" scenāriju Kaļiņingradas apgabalam.

Sekojam vārdiem un darbiem

ASV Jūras kara analītiskā centa (Center for Naval Analyses) speciālisti cer, ka Pentagonam un NATO izdosies ieņemt Kaļiņingradu ar pēkšņu uzbrukumu vienlaikus Krievijas Baltijas flotes kuģiem, operatīvi taktiskajiem kompleksiem "Iskander", Baltijskas insfrastruktūrai (BF galvenā bāze). Svarīgākie mērķi – PGA-PRA sistēmas S-400 "Triumf", kas pārvērš Kaļiņingradas apgabalu par neieņemamu cietoksni (zona A2/AD) un kontrolē Latvijas, Lietuvas un Polijas gaisa telpu, kā arī lielu daļu telpas virs Baltijas jūras. Glītā plāna pēdējais punkts – "Krievijas bruņoto spēku likvidācija" Kaļiņingradā, pārsvarā – ar Polijas armijas 30 tūkstošu kareivju lielā grupējuma spēkiem. Protams, preventīvais trieciens un "atbrīvošanas karagājiens" plānots vienīgi Baltijas valstu aizsardzībai no "Krievijas draudiem".

Реактивная система залпового огня Himars  - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2020
Viedoklis
Kāpēc sistēma HIMARS apdraud Rumāniju un Baltijas valstis, nevis Krieviju

Iespējams, tā ir tikai "prātuļošana", nevis Pentagona vai Baltā nama oficiāla pozīcija, tomēr kāds taču finansē tamlīdzīgus pētījumus un maksā visnotaļ nopietnām amerikāņu organizācijām. Iepriekš klajā nāca līdzīgs plāns: Džeimstaunas fonds (The Jamestown Foundation)  izplānoja, kā sagrābt Kaļiņingradas apgabalu un nodot Polijai. Komandu un štābu mācībās "Ziema 2020" Polijas armija datora modeļa formātā piecu dienu laikā zaudēja (vārda tiešā nozīmē) karā ar Krieviju un Baltkrieviju. Vasarā Eiropā notiks plaši manevri kopā ar ASV spēkiem – "Defender Europe 2021", bet februāra sākumā ASV admirālis Čārlzs Ričards JKS izdevumā plaši stāstīja par kodolkara iespējām ar Krieviju.

Tāda stratēģija atbildīgam karavadonim nepiedien. It īpaši apstākļos, kad Maskava un Vašingtona pagarina Līgumu NEW START. Ne velti vairāki Čārlza Ričarda raksta lasītāji atgādināja par Kubas raķešu krīzi un ierosināja atstādināt admirāli no amata. Domājoši lasītāji atzīmēja, ka ir bezjēdzīgi runāt par Kaļiņingradas atkarošanu vai uzbrukumu tai, jo tur "sapulcēti tādi spēki un bruņojums, ka krieviem pietiks gājienam līdz Parīzei".

Aizsardzības spēju dinamika

Ieilgušās militāri politiskās turbulences apstākļos Krievija un Baltkrievija vērīgi seko "partneru" vārdiem un darbiem. Valsts sākušas gatavoties stratēģiskajām komandu un štāba mācībām "Rietumi 2021", kas notiks 10.-16. septembrī. Tās dos iespēju izspēlēt (ņemot vērā NATO valstu ietekmi) Krievijas un Baltkrievijas reģionālā karaspēku grupējuma, REC apvienotās sistēmas un Vienotās PGA reģionālās sistēmas praktiskās darbības. Proti, tās kalpos Sabiedroto valstu, it īpaši – Krievijai stratēģiski svarīgā Kaļiņingradas reģiona – aizsardzības spēku stiprināšanai.

Pagaidām Baltijas flotes OTRK "Iskander M" komandas slīpē slepenu pārvietošanos uz pozīcijām un raķešu triecienus pa nosacītā pretinieka aerodromiem, komandpunktiem un citiem stratēģiskiem objektiem. Baltijas flotes kuģi jūras poligonos izpilda visu kaujas uzdevumu spektru, ieskaitot PGA un aizsardzību masu iznīcības ieroču pielietojuma gadījumā. Jūras aviācijas frontes bumbvedēju Su-24M un daudzfunkcionālo iznīcinātāju Su-30SM ekipāžas mācās precīzi trāpīt mērķos uz sauszemes poligonā reģiona austrumu daļā. Baltijas flotes jūras kājnieki un tankisti organizē šaušanas mācības Kaļiņingradas piekrastē.

Американский бомбардировщик B-1B Lancer на взлетно-посадочной полосе - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2020
Amerikāņu eksperts skaidro, kāpēc ASV nevar sagraut Kaļiņingradu

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Kaļiņingradas apgabalā dislocētais tanku bataljons tiek pārformēts un kļūst par atsevišķu pulku. Tas saņēmis modernizētos tankus T-72BZM ar jauno uguns kontroles sistēmu un uzlabotu aizsardzību pret kumulatīvajiem šāviņiem. Artilērijas brigāde saņēmusi tālā darbības rādiusa raķešu zalves uguns sistēmas "Smerch" (kalibrs – 300 mm). Reģionā dislocēti vairāki ZRS S-400 "Triumf" divizioni. Flotes aviāciju papildinājuši daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-30SM un modernizētie helikopteri Ka-27M. 2018. gadā Kaļiņingradā "pierakstījušies" OTRK "Iskander M" (Baltijas flotes armijas korpusa raķešu brigāde). Amerikāņu pētnieku dati rāda: Kaļiņingradu piesedz arī vērā ņemami Rietumu kara apgabala spēki un līdzekļi, dislocēti ārpus reģiona.

Vecākie partneri pastāvīgi musina Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju saasināt spriedzi. Šī spēle ved pie prognozējama rezultāta – Krievijas aizsardzības nostiprināšanās reģionā.

Ziņu lente
0