Viedoklis

Kāpēc Rietumi zaudē vakcīnu sacīkstēs: Krievija jau ir atmaskota

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasВакцинация добровольцев против COVID-19
Вакцинация добровольцев против COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iemesli, kuru dēļ rietumvalstis principiāli, refleksu līmenī nepanes nekādus Krievijas panākumus, ir acīmredzami. Daudzus gadu simteņus tās sevi uzskata par pionierēm jebkurā jomā, bet visus pārējos – par pateicīgiem vai nepateicīgiem mežoņiem. Tas atstāj zināmas pēdas.

Pasaules vakcīnu sacīkstes strauji tuvojas finišam, pa ceļam krājot politiskos notikumus, katastrofas un skandālus. Nesen izmēģinājumu dalībniecei diagnosticētā muguras smadzeņu iekaisuma dēļ no trases izlidoja (vai uz laiku iebrauca pitstopā, vēl nav gluži skaidrs) viens no sacensību līderiem – zviedru-britu kompānijas AstraZeneca vakcīna, portālā RIA Novosti stāsta Viktors Marahovskis.

Lielbritānijas un ASV varasiestādes, kuru mediji visu vasaru atmaskoja Krievijas vakcīnu, kas esot "sasteigti reģistrēta, pirms trešās izmēģinājumu fāzes beigām, un tā ir viltus līderība", pašas gatavojas apstiprināt vakcīnu paātrinātā režīmā.

Tomēr, pat ejot Krievijas pēdās, Rietumu mediji turpina atmaskošanu un pat sakaitē kaislības.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Krievijas koronavīrusa vakcīnas kritiķiem būs jāmeklē baļķis pašiem savā acī

Piemēram, CNN nāca klajā ar tekstu par to, ka "Putina vakcīna saskārās ar opozīciju izglītības darbinieku vidū": baidoties par savu veselību, kāda maza skolotāju arodbiedrība publicēja tīmeklī petīciju ar aicinājumu pedagogiem nevakcinēties. Kompetences līmenis ir saprotams no arodbiedrības vadītājas - progresīvas kundzes, angļu valodas skolotājas – vārdiem: "Pirmkārt, visiem labi zināms, ka Krievijas vakcīnu kvalitāte ir sliktāka nekā ārzemju", – autoritatīvi pauž filoloģe. Otrkārt, tā ir pārāk ātri izstrādāta. Tiesa gan, pagaidām neviens skolotājs gan nav sūdzējies par vardarbīgu vakcināciju, kaut gan no krievu varasiestādēm visu var sagaidīt.

Vai, piemēram, lūdzu, Bloomberg ar tekstu par to, ka kādas amerikāņu universitātes zinātnieki apšauba krievu vakcīnas testu rezultātus, jo Lancet publicētajā testēšanas pārskatā sastopami aizdomīgi līdzīgi antivielu līmeņi pētījumu dalībnieku organismos". Atklāti par viltojumiem nav ne vārda, ir tikai "mājiens ar sētas mietu" – sak, "tie tak ir tie paši krievi, kuri šmaucās olimpiādē".

Situācija, kurā Rietumi atkārto Krievijas risinājumus, ko spēj atkārtot, un ņirgājas par tiem, kas viņiem nav pa zobiem, izskatās kā nožēlojama mērkaķošanās (starp citu, iznāk nejauša vārdu spēle, jo Rietumu kompānijas savas vakcīnas izstrādā nevis uz "cilvēku", bet gan uz novatoriskas un pagaidām nepārbaudītas "pērtiķu" platformas). Fakts, ka izstrādātāji cenšas izvairīties no iespējamās atbildības, jau iedvesmo karikatūristus.

Krieviju tas viss vairs nepārsteidz. Nevajag domāt, ka Krievijas panākumi cīņā ar vīrusu rietumvalstu fonā šokēja tikai vecas labas pašmāju tradīcijas glabātājus, saskaņā ar kuru "jāārstējas tikai Eiropā/Izraēlā/ASV, jo mūsu veselības aprūpe tik nogalina". Arī Rietumi bija šokēti, turklāt tie paši nosacītie CNN un blūmbergi mēnešiem ilgi smulēja to pašu "speciālisti šaubās", "ārsti netic", "Krievijā uzskatā, ka Putina vara vilto statistiku". Starp citu, par "ķīniešu" vakcīnu Rietumu medijos tagad raksta analoģiski – "šaubās" un "slēpj".

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
The Lancet publicēja Krievijas vakcīnas pret Covid-19 pētījumu rezultātus

... Visā šajā jandāliņā ir viens aspekts, ko pie mums pilnībā neapzina.

Lieta tāda, ka ASV vakcīnas meklēšanas problēma ir dziļi politizēta, tāpat kā viss, kas saistīts ar koronavīrusu. Tā pati, tagad "apturētā", vakcīna no AstraZeneca ir viena no Donalda Trampa "vakcīnu" cerībām, kam maksimāli ātra vakcīnas nodrošināšana vēlētājiem kļūs par bumbu Džo Baidena priekšvēlēšanu vārtos.

Turklāt demokrātiskie mediji jau izvērsuši kampaņu pret Trampu, kurš it kā sasteidz pētījumus un apdraud amerikāņu veselību. Jāpiebilst, ka šī kampaņa notiek pēc tādas pašas shēmas, pēc kuras "slīcina" Krievijas vakcīnu: lai iegūtu politiskās priekšrocības, prezidents ir gatavs izmest tirgū nepārbaudīto līdzekli ar nezināmām blakusparādībām.

Starp citu, šai antitrampa kampaņai (pareizāk sakot, visām kampaņām – antitrampa, antikrievijas un antiķīnas) jau parādījies viens patiesi mežonīgs efekts:  socioloģisko dienestu aptauju rezultāti rāda: divas trešdaļas amerikāņu šobrīd apgalvo, ka nesāks vakcinēties uzreiz pēc apstiprinātas vakcīnas rašanās.

Tātad sanāk, ka cīņā pret Trampu viņa pretinieki ir gatavi, kā mēs redzam, pataisīt pašu tautiešus par vakcīnu pretiniekiem, proti, "iepotēt" viņiem neuzticību vakcīnām kā tādām (šī pārliecība pēc tam būs ilgi jāizskauž, tāpat kā jebkāda iracionāla māņticība).

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atkal Sputnik, atkal skaudība. Kāpēc Rietumi nepriecājas par Krievijas vakcīnu?

... Un tagad viens jocīgs secinājums.

Iemesli, kuru dēļ rietumvalstis principiāli, refleksu līmeni nepanes nekādus Krievijas panākumus, ir acīmredzami. Daudzus gadu simteņus tās sevi uzskata par pionierēm jebkurā jomā, bet visus pārējos – par pateicīgiem vai nepateicīgiem mežoņiem. Tas atstāj zināmas pēdas, un no tā nevar tik vienkārši tikt vaļā

Tāpēc katrs krievu "sputnik", vienalga, vai tas būtu pirmais mākslīgais Zemes satelīts vai "Sputnik V", rada šiem cilvēkiem šoku.

Starp citu, pēc satelītiem nāk kosmonautu laiks. Vieni palaiž Gagarinu, kamēr citi – vēl tikai pērtiķus-"kamikadze".

Ziņu lente
0