Viedoklis

"Mēs te paliksim ilgi": kā Krievija iekārtojusi savu bāzi Sīrijā

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasАвиабаза Хмеймим в Сирии
Авиабаза Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diferencēta pretgaisa aizsardzība, vairāki apsardzes perimetri, mūsdienīgas tehniskās būves un labiekārtota armijas pilsētiņa – Krievijas lidotāji uzturas Sīrijā jau piecus gadus.

Šajā laikā Hmeimimas aviobāze rāda paraugu ne tikai savējiem: Aizsardzības ministrijas pieredzi tamlīdzīgu objektu būvdarbos pārņem arī citas valstis. Nesen Damaska apsolīja Maskavai vēl vienu zemes gabalu 8 ha platībā karavīru rehabilitācijas centram. Par to, kā mainījusies Hmeimima un kādas ir tās perspektīvas, portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Plikā laukā

Krievijas lielākās ārvalstu aviobāzes būvdarbi sākās 2015. gadā, kad uz Sīriju tika nosūtīta Gaisa kosmisko spēku grupa valdības spēku atbalstam cīņā pret "Islāma valsts" (vairākās pasaules valstīs tai ir teroristiskas organizācijas statuss") teroristiem. Par bāzi tika izmantota Basila al Asada starptautiskā lidosta 25 km attālumā no Latākijas pilsētas.

Американский военнослужащий - Sputnik Latvija
"Viltīga taktika": eksperts par incidentu starp KF un ASV karavīriem Sīrijā

Lai pielāgotu civilo lidostu kara lidmašīnām, bija vajadzīga jauna infrastruktūra, aerodroma un tehniskās iekārtas, bija jāuzbūvē dzīvojamās telpas karavīriem. Sīrijā tika nogādāti aptuveni simt tūkstoši tonnu dažādu kravu.

Operācijas sākuma posmā operatīvajā grupā bija aptuveni 50 kara lidmašīnas: trieciennieki Su-25, bumbvedēji Su-24 un Su-34, iznīcinātāji Su-30SM, helikopteri Mi-24 un Mi-8AMTŠ. Hmeimimā operatīvi ieradās arī desmit degvielas uzpildītāji. Lidotāji un tehniskais personāls apmetās nelielos moduļu vagoniņos, katrs paredzēts 2-4 cilvēkiem. Patiesībā tie ir metāla konteineri ar sadzīves ērtībām, kondicionētājiem un ūdensvadu. Līdzās apmetās mobilās ceptuves, telpas veļas mazgāšanai un gludināšanai, pirtis. Mazliet vēlāk parādījās ēdamtelpas, klubs, sporta laukumi un pat neliels aviobāzes vēsturei veltīts muzejs.

"Faktiski te bija plika lidosta un gaisa satiksmes kontroles dienests, - RIA Novosti pastāstīja militārās rūpniecības kompleksa kolēģijas ekspertu padomes loceklis Viktors Murahovskis, kurš apmeklēja aviobāzi darba vizītē. – Nelielā izlidošanas un atlidošanas zāle saglabājās, taču tai drīzāk ir sekundāra loma. Galvenās ēkas tika būvētas no jauna. Pacelšanās un nosēšanās joslu izremontēja un paplašināja. Tagad aerodroms spēj uzņemt smagās klases lidmašīnas, arī stratēģiskās aviācijas pārstāvjus. Svarīgi ir tas, ka Hmeimima tiek izmantota kā starpposms lidojumiem uz citiem pasaules reģioniem, piemēram, uz Āfriku."

Nepieejams cietoksnis

Īpaša uzmanība veltīta objekta drošībai. Sīrijā tika nogādātas tālā darbības rādiusa zenīteaķešu sistēmas S-400, mazā darbības rādiusa kompleksi "Tor M2" un zenītraķešu-lielgabalu kompleksi "Pancir S1". Bāzes PGA spēj iznīcināt jebkāda tika mērķus gaisā 20-250 km attālumā.

Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Yankee go home!": kas sācies Sīrijā

"Hmeimimā radīta ešelonēta PGA sistēma, - paskaidroja Murahovskis. – Tiek izmantoti dažāda darbības rādiusa un dažādu tipu līdzekļi. Pastāvīgi dežurē ZRS S-400, ZRK "Tor" un ZRLK "Pancir". Ir arī zenītartilērijas iekārtas ZU-23. Par izlūkošanu, tēmēšanu un mērķa norādi atbild radiolokācijas stacijas, kas spēj fiskēt jebkādus gaisa mērķus, arī maza izmēra bezpilota lidaparātus un reaktīvos lādiņus, arī amatieru ražojumus."

Aviobāzes apsardzes sistēmā ir divi perimetri. Ārējo kopā ar Krievijas karavīriem kontrolē Sīrijas arābu armijas kareivji. Aiz iekšējā perimetra ārvalstnieki netiek ielaisti. Par drošību rūpējas arī bezpilota aviācija: visu diennakti gaisā virs Hmeimimas dežurē aptuveni desmit droni.

Sakari ar ārējo pasauli tiek uzturēti ar visiem pieejamiem līdzekļiem – no ultraīsviļņu radiostacijām līdz satelītu kompleksiem, kas integrēti vienotā sistēmā. Tā savukārt pieslēgta Militārās kontroles centram.

"Grupējuma komandieris un militārās vadības štābs ir tiešos sakaros ar Aizsardzības kontroles nacionālo centru Maskavā, - precizēja Murahovskis. – Komandierim ir arī tā saucamā konfliktu atrisināšanas līnija ar koalīcijas grupējuma pārstāvjiem Irākā. Tā ir vienošanās ar amerikāņiem, kas ļauj novērst incidentus Sīrijā."

Sīrijas kūrorts

Kravas aviobāzes iekārtošanai Sīrijā tika nogādātas pa jūru un pa gaisu – vairākus mēnešus kursēja virknēm kuģu un transporta lidmašīnu. Darbs ritēja nežēlīga pilsoņu kara laikā, sarežģītos klimatiskajos apstākļos, tomēr krievu speciālistiem izdevās īsā laikā uzbūvēt vienu no mūsdienīgākajiem un labāk aizsargātajiem militārajiem objektiem pasaulē.

Сирийские военные с российским флагом во время митинга в городе Тартус, Сирия - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Mēs viņus novērtējām par zemu": Rietumi atzinuši krievu militāros panākumus Sīrijā

Šodien aviobāze ir gatava uzņemt jebkāda tipa lidmašīnas, arī tālā darbības rādiusa bumbvedējus Tu-22M3, stratēģiskos raķešnesējus Tu-95 un Tu0160. aerodromā izvērsta centralizētā degvielas uzpildes sistēma, kas ļauj vienlaikus apkalpot desmitiem lidaparātu, kā arī teicami nostiprināti patvērumi aviācijas tehnikai.

Eksperti vērtē, ka Hmeimima spēj uzņemt un sagatavot darbam daudz lielāku skaitu lidmašīnu nekā tur patlaban uzturas, pat vairāk nekā laikā, kad uzbrukumi teroristiskajiem grupējumiem bija asākie.

"Lidmašīnas var droši paslēpt, - akcentēja eksperts. – Speciālajās būvēs tiek uzglabātas arī degvielas, raķešu un munīcijas rezerves, ir visa nepieciešamā tehnika raķešu un artilērijas bruņojuma piegādei. Zināms, ka pilsoņu kara saspringtākajos brīžos lidmašīnas veica vairākus lidojumus diennaktī ar pilnu bruņojuma kravu."

Aizmugures nodrošinājuma aspektā Krievijas karavīriem izveidoti visnotaļ komfortabli apstākļi. Pārsvarā viņi uzturā lieto atvestos produktus, taču pēc stingras sanitārās kontroles tiek pievienoti arī vietējie produkti.

Jaunais zemes gabals, ko Sīrijas valdība piešķīrusi Krievijai, pārsvarā paredzēts veselības aprūpes kompleksam.

Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Var izdalīt katram kareivim": Krievija saņēmusi "tableti" pret NATO aviāciju

"Domājams, centru izmantos ne tikai karavīri, kuri atrodas Sīrijā komandējumā, bet arī pārējie Krievijas Bruņotie spēki, - atzīmēja Murahovskis. – Zināms, ka mūsu karavīriem ārvalstu kūrortu durvis ir slēgtas. Toties piekraste Latākijā ir lieliska vieta. To apmeklē pat no Arābu Emirātiem. Vietējie diezin vai apmeklēs kompleksu, jo viņiem ir pietiekamas iespējas atpūsties pie jūras."

Lai nu būtu kā būdams, piecu gadu laikā Hmeimimas aviobāze no nelielas lidostas ar dažiem angāriem un terminālu ir pārvērtusies par īstu pilsētu ar ielām un laukumiem, pat ar skvēru. Ielas nosauktas Sīrijas operācijas varoņu vai pazīstamu karavadoņu vārdos: tās nes Sīrijā bojāgājušo Krievijas Varoņu ģenerāļa Valērija Asapova, pilotu Oļega Peškova un Romāna Fiļipova, kā arī PSRS Varoņa, armijas ģenerāļa Vasilija Margelova vārdu.

Ziņu lente
0