Viedoklis

Desants Komandora salās un T-160 Anadirā – Krievijas atbilde "partneriem"

© Sputnik / М. Шиленков / Pāriet pie mediju bankasВ бухте Командор. Командорские острова
В бухте Командор. Командорские острова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona provokācijas aiz sabiedroto muguras Austrumeiropā liek Krievijai atgādināt Savienotajām Valstīm, ka to pozīcija uz Zemes ir viegli ievainojama.

Krievijas Klusā okeāna flotes jūras kājnieki 12. augustā pirmo reizi organizēja izpletņu desanta izsēdināšanu Komandora salās (Beringa jūra) – tikai 350 kilometru attālumā no ASV teritorijas, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Dienu iepriekš stratēģisko raķešnesēju Tu-160 ekipāžas mainīja dislokācijas vietas no Saratovas apgabala uz aerodromu Anadirā (Čukotskas pussala), kas atrodas 530 km attālumā no Savienotajām Valstīm.

Jūras kājnieku vienība desantējās ar izpletņiem nepazīstamā laukumā Komandora salās plānveida taktisko mācību ietvaros. Spēki tika pārdislocēti ar mērķi nostiprināt militārā objekta aizsardzību vienā no salām un novērst nosacītā pretinieka izlūkošanas un diversiju grupu uzbrukumu.

Американские истребители F-22 подцепились к российским ракетоносцам над Тихим океаном - Sputnik Latvija
Video
Amerikāņu iznīcinātāji F-22 "piesējušies" Krievijas bumbvedējiem virs Klusā okeāna

Desants ar izpletņu sistēmām "Arbalet" izsēdās pilnā kaujas ekipējumā, ar standarta bruņojumu un stingri limitētu aizsardzības organizācijas laiku. Mācībās bija iesaistīti vairāk nekā 50 karavīri, jūras aviācijas lidmašīnu un Klusā okeāna flotes palīgkuģu ekipāžas. Mācību kaujas uzdevumi bija nepārprotami simboliski, tomēr atgādināja Pentagonam par Krievijas iespējām reaģēt uz draudiem.

Vēl personiskāks signāls amerikāņu partneriem ir Krievijas Tālās aviācijas divu stratēģisko raķešnesēju Tu-160 pārdislokācija no Saratovas apgabala uz Anadiru. "Balto gulbju" lidojums bez nosēšanās (aptuveni 7000 km uz austrumiem) notika taktisko mācību ietvaros. Tajās piedalījās stratēģiskie bumbvedēji-raķešnesēji Tu-95MS, virsskaņas bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3 un degvielas uzpildes lidmašīna Il-78

Pēc aviotehnikas pārvietošanas uz operatīvajiem aerodromiem ekipāžas izspēlēja neitralizācijas aviācijas līdzekļu pielietošanu un citus uzdevumus Tālās aviācijas komandiera ģenerālleitnanta Sergeja Kobilaša vadībā. Principā, raķešnesēju funkcijas ir zināmas, tas ir Krievijas stratēģisko kodolspēku komponents.

Ko nozīmē "Urā!" Komandora salās

Klusā okeāna flotes jūras kājnieku izpletņu desants mazajā Komandora salu grupā Klusā okeānā (tās apdzīvo aptuveni 700 cilvēki) vēlreiz nodemonstrēja Krievijas karavīru augsto cīņas gatavību un spēku efektīvi strādāt tūkstošiem kilometru attālumā no pastāvīgās dislokācijas vietas un operatīvi pārņemt savā ziņā militāros objektus jebkurā vietā uz planētas.

2020. gada 26. aprīlī Krievijas karavīri pirmie pasaules vēsturē desantējās aiz polārā loka no 10 tūkstošu metru augstuma un sekmīgi strādāja Franča Jozefa Zemes arhipelāgā. Desantēšanās no liela augstuma nodrošina speciālo uzdevumu vienībām slepenību un operāciju efektivitāti vērā ņemamā attālumā no pretinieka objekta un jebkurā reģionā. Jebkurā, pat uz dreifējoša ledāja netālu no Ziemeļpola (tur Krievijas karavīri desantējās jau 2014. gada aprīlī), nerunājot jau par kaimiņu kontinentu cietzemi.

Jaunākās speciālo uzdevumu izpletņu sistēmas "Arbalet 2" un citas ļauj karavīriem pat sarežģītākajos apstākļos droši desantēties no 400-4000 metru augstuma ar ieročiem un 50 kg smagu konteineru. Izpletnis "Shturm", kam nav nepieciešama soma, ļauj desantēties no 80 metru augstuma. Tikai Krievijas bruņutehnika tiek desantēta ar vairāku kupolu sistēmām kopā ar ekipāžām no augstuma līdz 1500 m. Tiesa, jebkurš izpletnis ir tikai instruments karavīra un bruņojuma nogādei cīņas laukā.

Нанесение авиаудара крылатыми ракетами по объектам террористов в САР самолетами Ту-95МС ВКС России - Sputnik Latvija
Amerikāņi nobijušies par Aļasku pēc Krievijas Tu-95MS lidojumiem

Gaida desants (jūras kājnieki, gaisa desanta spēki un citi speciālisti) risina operatīvi taktiskos uzdevumus pretinieka aizmugurē, lokālos konfliktos un plaša mēroga karadarbībā (patstāvīgi vai armijas grupējuma sastāvā). Desanta izsēdināšanu var nepieļaut tikai efektīva PGA sistēma, taču primārais trieciens no attāluma ar aviācijas līdzekļiem novērš arī šo problēmu.

Reālā armijas operācijā kādam ir jāatbrīvo ceļš desantam, jālikvidē zenītartilērijas līdzekļi, taktiskie raķešu komplekti, tādi kā Lance, pretinieka artilērija un bruņutehnika. Iespējams, ne velti stratēģiskie Tu-160, Tu-95MS un virsskaņas bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3 ieradās Klusā okeāna piekrastē un izpildīja savus uzdevumus dienu pirms desanta izsēšanās Komandora salās.

Tomēr vēlreiz jāuzsver: Krievija nevienam nedraud ar karu, taču ne no viena neslēpj arī savas iespējas.

Vēsais brīdinājums Anadirā

Krievijas Tālās aviācijas grupējums, kas 11. augustā tika izvērsts Klusā okeāna piekrastē, spēj uzbrukt pretinieka objektiem līdz 5500 km attālumā, nepametot Krievijas gaisa telpu. Tīri hipotētiski: no Anadiras aerodroma precīzās un mazpamanāmās raķetes var sasniegt Montānas un Ziemeļdakotas štatus ASV, kur atrodas šahtas ar SBR – kodolraķetēm Muniteman III. No starptautiskās gaisa telpas virs Klusā okeāna paveras jaunas iespējas.

Stratēģiskais Tu-160M var izmantot, piemēram, Sīrijā pārbaudītās spārnotās raķetes X-101 ar konvencionālo vai kodlgalviņu, kas paredzēti pretinieka sauszemes vai jūras objektu likvidācijai attālos rajonos. Tu-160M revolvera tipa starta iekārtas ļauj uzņemt tilpnēs līdz 12 spārnotās raķetes. X-101 konvencionālās modifikācijas lādiņa jauda ir aptuveni 400 kilogrami trotila ekvivalentā. Speciālā X-102 var nest kodoltermisko kaujas galviņu (no 250 kilotonnām līdz vienai megatonnai).

Самолет Ту-160 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vecais "gulbis" jaunā apspalvojumā. Ko spēj raķešnesējs Tu-160M

Daudzfunkcionālais tālā darbības rādiusa virsskaņas bumbvedējsi-raķešnesējs Tu-22M3 ar maināmu spārna ģeometriju ieņem nišu starp stratēģisko un operatīvi taktisko aviāciju, efektīvi likvidē mērķus uz zemes un jūrā (aviācijas bāzes kuģu slepkava) mūsdienu pretgaisa aizsardzības un radioelektroniskās cīņas līdzekļu pretdarbības apstākļos. Tam nav analogu visā pasaulē.

Maksimālais ātrums – 2300 km/h, kravas nestspēja – līdz 24 tonnas. Paredzēts spārnoto raķešu X-101 vai X-102 nogādei pie starta zonas. Spēj nest X-32 un hiperskaņas raķetes X-47M2 "Kinzhal". Bumbvedējs Tu022M3M spēj likvidēt pretinieka aviācijas bāzes uzbrukuma grupu, neieejot tā PGA 700 km zonā. Virsskaņas pretkuģu raķete X-32 ar darbības rādiusu līdz 1000 km pārvietojas ar ātrumu 5 Mahi, līdz 40 km augstumā un no stratosfēras izdara triecienu, ko kuģu PRA "Eagis" līdzekļi nespēj atvairīt.

Savukārt stratēģiskais bumbvedējs-raķešnesējs Tu-95MS ir labi pazīstams, tas paredzēts svarīgu objektu pretinieka aizmugurē likvidācijai ar spārnotajām raķetēm (līdz 5500 km attālumā) dienā un naktī, jebkādos laikapstākļos. Jāpiebilst, ka visas minētās lidmašīnas ir modernizētas, nodrošinātas ar jaunāko bruņojumu. Tas ir draudīgs spēks.

Krievijas Bruņoto spēku Tālās aviācijas ierindā ir aptuveni 70 stratēģiskie bumbvedēji Tu-160 un Tu-95, vairāk nekā 40 tālie bumbvedēji Tu-22M2. GKS galvenais trieciena spēks un stratēģisko kodolspēku elements, Krievijas BS virspavēlnieka līdzeklis – tālā aviācija – ir paredzēta operatīvi stratēģisko uzdevumu risināšanai un tāpat vien nekad gaisā nepaceļas.

Nedari muļķības, Amerika

Pentagons un NATO aizvien vairāk aizraujas ar savu bezjēdzīgo Krievijas "savaldīšanu" Austrumeiropā, tas ir, ar amerikāņu spēku pārvietošanu no Vācijas uz Poliju un Rumāniju, sērijveida manevriem, kaujas un izlūkošanas aviācijas provokatīvajiem lidojumiem Baltijas un Melnajā jūrā, netālu no KF robežām.

Sabiedrotie un partneri patiešām piemirst savu drošību – it kā viņiem būtu rezervē kāda cita planēta. Viņi nenogrūstoši izspēlē "noregulēšanu krīzes skartos reģionos" ar bloķēšanas metodēm, PGA pārraušanu un desantēšanos, imitē raķešu triecienus pretinieka pozīcijām.

Pentagons cenšas palielināt nelielas jaudas kodolieroču "humāno" potenciālu. Ja neizdosies "savaldīt" Krieviju (pakļaut amerikāņu interesēm), nāksies tai uzbrukt, - šī līnija ir zināma kopš 2015. gada.

Учения ПВО на полигоне Ашулук - Sputnik Latvija
ASV nosaukti draudīgākie Krievijas bumbvedēji

Mūsdienās situācija ir tāda, ka Krieviju nav iespējams ekonomiski izolēt vai uzvarēt ar militārām metodēm, ilggadējie spiediena mēģinājumi izrādījušies veltīgi. To atzina pat amerikāņu žurnāls The American Conservative: "Krievija savā tiešā tuvumā ir novilkusi robežas, un ASV nevajadzētu mēģināt tās šķērsot. Pēdējo 12 gadu laikā esam divas reizes novērojuši, cik briesmīgs var būt valstu stāvoklis, kas izrādījušās iesaistītas savdabīgās virves vilkšanas sacensībās starp ASV un Krieviju. Uz Ukrainas un Gruzijas piemēra mūsu valdība ir aptvērusi, ka patiesībā ASV nav gatavas un nevēlas aizsargāt šīs valstis."

Atliek tikai cerēt, ka arī Pentagons nonāks pie līdzīgiem slēdzieniem – ne ar rupjām provokācijām Baltijas un Melnās jūras, Beringa un Čukotskas jūras gaisa telpā, kas var novest pie Savienotajām Valstīm nepieļaujamiem zaudējumiem.

Ziņu lente
0