Viedoklis

"Saprātīgas būtnes tā nerīkosies". Kāpēc Pentagons publicējis ierakstus ar NLO

© AFP 2023 / MARIO TAMAЛюди около граффити перед штурмом "Зоны 51" в штате Невада. 20 сентября 2019
Люди около граффити перед штурмом Зоны 51 в штате Невада. 20 сентября 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona publicētie video ieraksti ar NLO izrādījās autentiski. Amerikāņu pilotu ieraksti vairākus gadus cirkulēja pa tīmekli, raisot ārpuszemes kontaktu teoriju piekritēju un pretinieku diskusijas.

Par to, kāpēc Pentagons atzinis, kas filmējis ierakstus, kā jāizskatās citplanētiešu kosmiskajiem kuģiem un cik stipra ir ticība citplanētiešiem, portālā RIA Novosti mēģināja noskaidrot Antons Ļisicins.

No citām planētām

Viens ieraksts tapis 2004. gadā, abi pārējie – 2015. gadā. Pentagons organizējis "rūpīgu pārbaudi" un "nonācis pie slēdziena": šo materiālu publikācija neatklāj neko slepenu un netraucē pētīt neidentificētas parādības gaisa telpā".

Посетители музея НЛО в США - Sputnik Latvija
CNN: Pentagons veidos darba grupu NLO pētīšanai

Pirmais video ir iznīcinātāja tēmēšanas kompleksa ieraksts, tapis pēc pacelšanās no aviācijas bāzes kuģa Nimitz klāja. Lidaparāta pilotu Deividu Frevoru pārsteidza nepazīstamā objekta manevrētspēja un ātrums. "Es domāju, kas nebija no mūsu pasaules," viņš piezīmēja žurnālistiem.

Interesanti, ka video glabājās kompānijas serveros, kas nodarbojas ar specefektiem. To publicēja ufologu organizācija. 2015. gadā video uzņēma aviācijas bāzes kuģa "USS Theodore Roosevelt" lidmašīnas. Tēmēkļa ietvarā parādījās kāds ļoti ātrs objekts. Fakts, ka Pentagons atzinis ierakstu autentiskumu, nav nejaušs, pauda pārliecību ASV armijas atvaļinātais pulkvedis Džons Aleksanders, kurš pēta iespējas izmantot militāriem mērķiem paranormālas parādības. Pēc viņa domām, tas izdarīts pandēmijas apogejā, lai nepiesaistītu īpašu uzmanību interesantiem faktiem.

© AP Photo / John LocherViesnīcas "Little A"Le"Inn" izkārtne "51.zonas" apkaimē, Nevadas štatā, ASV
Saprātīgas būtnes tā nerīkosies. Kāpēc Pentagons publicējis ierakstus ar NLO - Sputnik Latvija
Viesnīcas "Little A"Le"Inn" izkārtne "51.zonas" apkaimē, Nevadas štatā, ASV

"Zinātniska skaidrojuma nav, - viņš pastāstīja RIA Novosti. – Atļaujiet nocitēt manas grāmatas "NLO: Mīti, noslēpumi un realitāte" noslēgumu: lai ar ko mums būtu darīšana, šie fenomeni ir sarežģītāki, nekā mēs varam iedomāties."

Publicists Pols Stounhills, kurš tāpat aizrāvies ar ufoloģiju, pastāstīja RIA Novosti: "90. gadu sākumā es saņēmu vēstules no bijušās PSRS, no cilvēkiem, kuri "stājušies sakaros". No Krievijas, no Ukrainas, no Vidusāzijas. Ļoti interesanti, dažkārt aizkustinoši stāsti, kontaktu apraksti. Tomēr zemestrīcē Losandželosā 1994. gadā mape ar šīm liecībām gāja bojā."

Viņš vērsās pie lasītājiem ar lūgumu: "Neaizmirstiet neparastus, talantīgus, neticami gudrus literātus un domātājus, tādus kā Ivans Jefremovs (padomju rakstnieks-fantasts – red.). Veltiet vairāk zinātkāres mīklām un neizskaidrojamām lietām."

Lidojošie šķīvīši Krievijā

Amerikāņu sižeti ar "citplanētiešiem" dažkārt kļūst par nacionālās drošības jautājumu. Pērn lielu troksno sacēla "Uzbrukums 51. zonai". Aktīvisti gribēja uzbrukt armijas bāzei Nevadas štatā, jo uzskatīja, ka tur notiek eksperimenti ar citplanētiešiem. Nācās spert nopietnus soļus, un galu galā uzbrukums izgāzās.

Par to, cik dīvaini ārpuszemes jautājumi ievijas amerikāņu politikā, RIA Novosti pastāstīja amerikānists, rakstnieks-fantasts Kirils Benediktovs. Viņš atgādināja, ka ufoloģija ASV ir ļoti stabila subkultūra, kam barojošu vidi rada plašsaziņas līdzekļi, tiražējot daudzveidīgas sazvērestības terorijas. "Tāpēc tāda iemesta informācija, kā nesenie video, ASV rada daudz lielāku rezonansi nekā, piemēram, Krievijā, kur pret "šķīvīšiem" jau sen izturas ar skepsi un humoru," teica Benediktovs.

Tiesa, arī Krievijā ir lieli ufoloģijas entuziasti. "Nesen radiostacijas ēterā kāds zinātnieks-amerikānists no visai autoritatīva kompetenta institūta pastāstīja klausītājiem, ka, izrādās, 1950. gadā prezidents Trumens ieviesis ārkārtējo stāvokli un pārtraucis Konstitūcijas darbību, jo virs Jaunanglijas notikusi ASV Gaisa spēku plaša kauja ar NLO armādu," minēja piemēru rakstnieks.

Инопланетянин - Sputnik Latvija
Parādiet NLO: amerikāņi apņēmušies uzbrukt slepenajai 51.zonai

Pašreizējais prezidents-reālists Donalds Tramps nepiekrīt dažu līdzpilsoņu konspiroloģiskajām idejām. "Bet viņam taču pēc statusa vajadzētu zināt par citplanētiešiem vairāk nekā citiem. Tomēr uz telekanāla ABC News žurnālistu jautājumu par to Tramps atbildēja tā: "Man patiešām bija viena ļoti īsa tikšanās par šo problēmu. Cilvēki stāsta, ka viņi redz NLO. Vai es tam ticu? Ne īpaši," ASV prezidenta teikto citēja Benediktovs.

Popkultūra – filmas, televīzija un literatūra – vēl joprojām aktīvi ekspluatē šo tēmu. Tomēr, Benediktors piebilda, NLO vismazāk tic autori, kuri raksta šajā žanrā. Pēdējais, kurš nopietni sprieda par lidojošajiem šķīvīšiem, bija Roberts Hainlains. Tagad, ja literāts ierodas redakcijā ar romānu vai stāstu, kurā bez mazākās ironijas apraksta "sudrabainu šķīvīti nomaļā nostūrī", viņu vienkārši izsmej.

"Fantasti labāk nekā citi saprot: protams, mēs nevaram būt vieni Visumā, tomēr iespēja, ka "citi" būs kaut cik līdzīgi mums, ir niecīga," konstatēja rakstnieks.

Citplanētiešu tehnoloģijas

Ufoloģijas popularitāti veicina arī militāro izstrādājumu slepenība, atgādināja filozofs Sergejs Gavrovs, Krievijas valdības Finanšu universitātes profesors. "Ir teorija, ka mūsdienu mikroelektronika radusies pēc lidojošā šķīvīša avārijas. Tā bija pārlieku ideāla, - viņš stāstīja. – Te slēpjas sapnis saņemt unikālas absolūtas tehnoloģijas, kas dāvās kolosālu pārsvaru vienai vai otrai valstij."

Dažādu valstu bruņotie spēki arī savulaik interesējās par ufoloģiju. ASV bija projekts "Zilā grāmata": vāca un analizēja ziņas par NLO. Tomēr 60. gadu beigās to slēdza, jo visas liecības par "citplanētiešu kuģiem" bija vienkārši vieglas masu histērijas formas sekas, mēģinājumi gūt slavu vai vienkārši atmosfēras parādību kļūdaina uztvere.

НЛО - Sputnik Latvija
Gobi tuksnesī atrasts milzīgs mīklains objekts

Līdzīgs projekts bija arī PSRS – strādāja speciāla armijas daļa, precizēja astronoms, fizikas un matemātikas zinātņu kandidāts Vladimirs Surdins. "Informāciju vāca ar praktisku mērķi – uzskatīja, ka tie ir iespējamā pretinieka triki, - viņš atzīmēja. – Kad pārliecinājās, ka tā nav, visus darbus pārtrauca. Tātad bruņotajiem spēkiem šis jautājums ir izbeigts. Taču zinātniekiem – ne."

Starptautiskā projekta SETI (Search for extraterrestrial intelligence — "Ārpuszemes saprāta meklējumi") ietvaros astronomi un astrofiziķi mēģina saņemt vēstījumus no tālām planētām. Tomēr arī kosmosā pagaidām valda klusums.

"Mēs jau 60 gadus meklējam dažādos diapazonos ārpuszemes civilizāciju signālus, un nekādi nevaram atrast, - pastāstīja Surdins. – Saprātīgas būtnes nesūtīs pie mums gigantiskus kuģus, tas ir enerģētiski neiespējami. Drīzāk atsūtīs naga izmēra pētniecisku aparātu, un mēs to nepamanīsim."

Pārlieka ziņkārība un zināšanu trūkums

Katru nesaprotamu parādību entuziasti ir gatavi uzskatīt par citplanētiešu kuģi. Tā ir principiāla kļūda. Surdins atgādināja, ka cilvēki saskatījuši NLO arī uguntiņu virkni debesīs, kad Ilona Maska Falcon nogādāja orbītā 60 satelītus uzreiz, un ģeofiziskajās raķetēs, kas palaistas no Kapustin Jar poligona.

"Padomju laikā neviens neko neskaidroja, bet gandrīz visa PSRS Eiropas daļa redzēja naksnīgajās debesīs daudz ko interesantu," atcerējās Surdins.

Zinātnieks konstatēja, ka ufologi – tā ir "hipertrofēti zinātkāru cilvēku sabiedrība", un racionāli skaidrojumi viņus tikai sarūgtina. "Pārlieka ziņkārība un zināšanu trūkums, - piezīmēja Surdins. – Zinātniekiem zināšanu ir vairāk, mēs varam atšķirt zināmo ne neskaidrā."

Iznīcinātājs F-15. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Krievijas iebrukums": internetā izsmietas amerikāņu F-15 un NLO sacīkstes

Ieraksti, kuru autentiskumu pavasarī apstiprināja Pentagons, vēl ir jāizpēta.

"Gandrīz visi, kas piedalījās diskusijā, secināja: to nav iespējams interpretēt bez tehniskajiem datiem par vizualizācijas un tēmēšanas sistēmu, ar kuras palīdzību ieraksti tapuši," uzsvēra Surdins.

Šeit tiks skaidrībā tikai inženieri, kas strādā ar tādām sistēmām. Tomēr "sensācijas" brīdi amerikāņu militārpersonas izvēlējās ļoti veiksmīgi, uzskata astronoms. Vajadzēja kaut kā vājināt sociālo spriedzi, novērst uzmanību no pandēmijas. Vārdu sakot, izklaidēt publiku.

Interese par lidojošajiem šķīvīšiem cēlusies 60. gados, kad pasaule bija sajūsmā par panākumiem kosmosā un izbaudīja lielos atklājumus. Tagad tā drīzāk ir masu psihoses izpausme. Cilvēki ir satraukti, kaut ko meklē. Galu galā, piezīmēja filozofs Gavrovs, cilvēcei vienkārši sagādā milzu skumjas doma, ka Visumā tā ir vientuļa.

Ziņu lente
0