Viedoklis

Līdz ar koronavīrusu Baltijas valstīs var ienākt trakie 90.gadi

CC0 / pxhere / Вор
Вор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas policijas atskaitēs aizvien biežāk pavīd informācija par noziegumiem, kas pēdējos gados šķita jau gandrīz aizmirsti: zādzības no automašīnām un vasaras mājiņām.

Valdība ziņo, ka sviedriem vaigā nogādā Lietuvas valstspiederīgos dzimtenē. Atliek tikai priecāties, ka reiz Lietuvas darba tirgū zaudētās darbarokas atkal strādās tēvzemes, nevis Lielbritānijas, Īrijas vai Norvēģijas labā, portālāSputnik Lietuva raksta Vladimirs Matvejevs. Tādā garā ar laiku iedzīvotāju skaits atkal sasniegs trīs miljonus. Atkal ieskanēsies basketbola fanu himna: "Mēs esam čempioni! Mūsu ir trīs miljoni!"

Tikai policija nez kāpēc nav sajūsmināta. Lieta tāda, ka starp cilvēkiem, kuri atgriezušies no koronavīrusa smagi skartās Itālijas, Spānijas un Anglijas, ir arī pulks "kriminālo elementu". Uz dzimto Lietuvu no Covid-19 inficētajām, bīstamajām Eiropas zonām aizbēgušie noziedznieki nesteigs tūlīt pat laboties, viņi turpinās apgūto "arodu". Tiesa, darba apstākļi ir mazliet mainījušies.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Policija šokā: iedzīvotāji spļauj virsū policistiem un saka, ka slimo ar koronavīrusu

Lietuvas iedzīvotāji sociālajos tīklos jau brīdina, ka pie māju un dzīvokļu durvīm klauvē nesaprotamas personas, kas stādās priekšā kā "dezinfektori". Arī dārza mājiņas apzog ar divkāršotu enerģiju.

Pašai policijai bieži vien pat nav laika reaģēt un ierasties izsaukuma vietā, lai sastādītu protokolu par zādzībām un laupīšanām. Visi spēki veltīti ielu patrulēšanai vīrusa dēļ. Jā, šajā frontē ir panākumi. Tikai aizvadītajā nedēļas nogalē vien par režīma pārkāpšanu sodīti vairāk nekā 150 cilvēki. Brīvprātīgie palīgi – novērotāji logos – ziņojuši par veseliem 500 pilsoņiem, kuri esot pārkāpuši karantīnu. Uz šiem ziņojumiem vajag reaģēt, nevis uz kaut kādu navigatora un instrumentu komplekta zādzību no traktora. Cīņa ar koronavīrusu ir svarīgāka nekā rūpes par nākamo ražu – līdz tai vēl ir jānodzīvo.

Vai atceraties, kā trakajos 90.gados pa naktīm auto īpašnieki noņēma uz nakti magnitolu un stiklu tīrītājus, naudas maku slēpa krūšturī – tālāk no kabatzagļu veiklajiem pirkstiem? Jā, līdz ar bankas karšu parādīšanos kriminālo aprindu elite – kabatzagļi – pazuda. Tagad viņus atceras tikai vēsturiskos romānos. Viņu vietā stājušies hakeri, kuri pāris stundās pie datora nopelna vairāk nekā agrāk banda, aplaupot kasi.

Elitārie noziedznieki mainās, pielāgojas jaunajiem darba apstākļiem. Toties parasti huligāni, zādzības noliktavās un veikalos, pat aplaupīšanas nekur nav pagaisušas. Tā ir iespēja ātri pārdalīt īpašumus, un vēl joprojām ir visai pieprasīta noziedznieku vidē. It īpaši laikā, kad valstī pieaug bezdarbs un legālas peļņas iespējas sarūk. Bet ēst gribas katru dienu. Tā nu bezdarbnieki nostājas uz slidenā kriminālā ceļa.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Latvija kļūs tukša: Krištopāns prognozē nebijušu emigrantu pieplūdumu pēc Covid-19 krīzes

Pasaules mediji aizvien biežāk stāsta par nekaunīga marodierisma gadījumiem attīstītās demokrātijas valstīs – ASV un Lielbritānijā. Sociālajos tīklos izveidotas "interešu grupas" ieiet tirdzniecības vietā, piepilda ratiņus ar vajadzīgajām precēm un produktiem, bet pēc tam metas uz kasi un tālāk – uz izeju. Tādos gadījumos tirdzniecības centru apsardze ir bezspēcīga.

Lietuvā tādi gadījumi nav fiksēti. Pagaidām. Taču lielai daļai ne īpaši bagāto iedzīvotāju jau izsīkst nauda un produkti.  Vēl pāris nedēļas karantīnas, un uz veikalu vairs nav vērts iet. Naudas nebūs.

Valdība it kā kaut ko sola. Pat 5,5 miljardus eiro plāno aizlienēt. It kā cīņai ar koronavīrusu. Kur un kā tiks iztērēta tik liela nauda? Par to domā ne tikai vienkāršie iedzīvotāji, bet arī kriminālās autoritātes, kas apgroza lielas summas. Šodien daudzus no viņiem patētiski dēvē par "politiķiem" un "uzņēmējiem".

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim. 

Ziņu lente
0