Viedoklis

Amerikāņu "izdzīvotāji" triumfē

© Sputnik / Sergey MelkonovПустые полки магазина Максима в Риге. Рижане выкупают макароны, крупы и мясные консервы
Пустые полки магазина Максима в Риге. Рижане выкупают макароны, крупы и мясные консервы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdzīvotāju kustība ir daudzus miljardus vērta industrija, kas pašreizējās krīzes fonā, atšķirībā no daudzām citām Rietumu ekonomikas nozarēm uzstāda vēsturiskus peļņas rekordus.

Pretēji stereotipiem, ar ko gadiem ilgi sevi hipnotizēja lielākie mediji Krievijā, krievi ir izrādījušies daudz stabilāki, saskaroties ar šopinga panikas sindromu salīdzinājumā ar "supercivilizēto" valstu iedzīvotājiem, portālā RIA Novosti stāsta Kirils Streļņikovs.

Konsekventie centieni informēt pilsoņus par to, ka netiks pieļauts nekādu preču deficīts, papildu ražošanas jaudu izmantošana un izpirkto preču operatīva papildināšana tirdzniecības tīklos, kā arī vispārējais veselā saprāta līmenis sabiedrībā ir ļāvis ātri mazināt lielāko daļu patēriņa nervozitātes.

Туалетная бумага в тележке покупателя в супермаркете Дортмунда - Sputnik Latvija
Viedoklis
Piecas epidēmijas mācības Latvijai, jeb Mīts par "varonīgu uzvaru"

Pavisam citāda, daudz drūmāka ir aina rietumvalstīs, kur ziņās pastāvīgi parādās ziņas par dienas laikā iztukšotiem veikaliem un aptiekām, kautiņiem par tualetes papīru un pat bruņotu bandu uzbrukumiem preču karavānām.

Interesanti, ka pie tam Rietumu sabiedrībā ir atradies īpašs, pat visai plašs cilvēku loks, kam tagadējā krīze ir kļuvusi par ilgi gaidīto "patiesības mirkli", triumfu, kompensāciju par gadiem ilgu ņirgāšanos, izsmieklu, frīku, pāriju un faktiski "nepieskaramo" kastas statusu.

Runa ir par tā saucamajiem izdzīvotājiem - preperiem (survivalists, preppers). Tie ir cilvēki, kam neizbēgama krīzes iestāšanās (kam seko arī totāls civilizācijas kolapss) un sistemātiska gatavošanās tai ir normāla pasaules ainas un ikdienas dzīves daļa. Amerikāņu izdzīvotāju filozofiju un domāšanu vislabāk apraksta bijušais specdienestu darbinieks, rakstnieks un "izdzīvotāju evaņģēlists" Džeimss Veslijs Roulzs:

"Mūsdienu sabiedrība kļūst aizvien sarežģītāka, savstarpēji atkarīga un nestabila. Ar katru gadu aizvien vairāk pagarinās tehnoloģiskie procesi un sakari. Paskatieties uz mazumtirdzniecību. Pēdējo 30 gadu laikā piegādes ķēdītes tajā kļuvušas aizvien garākas. Pārtika jūsu lielveikalā sen vairs nenāk no vietējiem fermeriem: to tagad parasti ved simtiem un tūkstošiem kilometru attālumā. Rodas ļoti satraucoša situācija sakarā ar tādu piegāžu neparasto ievainojamību. Vienā brīdī tas beigsies."

"Civilizētība ir tikai plāna barbarisma virskārta. Iznīciniet likumus, iznīciniet kārtību, un cilvēki ātri pārvērtīsies par mežoņiem... Pāreja var notikt vienas nakts laikā. Parastai ģimenei ir pārtikas krājumi ne vairāk kā četrām dienām. Tiklīdz šie pieticīgie ēdamā krājumi beigsies, mēs ieraudzīsim, kā izgaisīs civilizētības plīvurs un cilvēki pastrādās briesmīgākos noziegumus, lai paēstu paši un paēdinātu tuviniekus."

Šie vārdi rakstīti 2000. gadu sākumā, taču pašreizējie notikumi apliecina, ka vismaz daži izdzīvotāju apgalvojumi ir aktuāli.

Interesanti, ka preperu sabiedrība Rietumos savā pašreizējā izskatā izveidojusies XX gs. 50.-60. gados plašās kodolkara histērijas fonā, kad liels skaits cilvēku bija absolūti pārliecināti, ka Padomju Savienība kuru katru brīdi sāks kodoluzbrukumu. Modē nāca bumbu patversmes – tās būvēja un piepildīja ar krājumiem.

Tomēr 90. gadu sākumā sabiedriskā doma sāka uzskatīt izdzīvotājus par labējiem ekstrēmistiem, kuri nevēlas pakļauties centrālajai valdībai un veido civilās milicijas vienības. Panika par «2000. gada problēmu", kuras pamatā bija maiju apokaliptiskie pareģojumi, izgāzās, tāpēc skeptiskā attieksme pret izdzīvotājiem vēl pieauga.

Рулон туалетной бумаги - Sputnik Latvija
CNN: Kāpēc cilvēki koronavīrusa dēļ izpērk tualetes papīru

2000. gados, ko iezīmēja uzbrukums Pasaules tirdzniecības centram, viesuļvētra "Katrīna" un citas nelaimes, izdzīvotāju rindās iezīmējās īpaša apakšgrupa – preperi. Viņi sevi pozicionē kā ne tik radikāli un politizēti cilvēki, viņi necenšas saraut visas saiknes ar civilizāciju, viņi dzīvo parastu dzīvi, tikai vienkārši un ikdienišķi veido nopietnus pārtikas, medikamentu, instrumentu, ieroču un munīcijas krājumus "melnai dienai".

Patlaban izdzīvotāju kustība ir daudzus miljardus vērta industrija, kas pašreizējās krīzes fonā, atšķirībā no daudzām citām Rietumu ekonomikas nozarēm uzstāda vēsturiskus peļņas rekordus.

Daži dati liecina, ka pirms koronavīrusa pandēmijas ASV bija apmēram 52 miljoni aktīvu izdzīvotāju – cilvēki, kuri sistemātiski un mērķtiecīgi iegulda līdzekļus un darbu, lai sagatavotos globālām nelaimēm. Ja pieskaitīt arī tos, kuri panikas laikā neskrēja uz veikaliem, jo viņiem bija pietiekami krājumi, iznāk, ka par izdzīvotājiem ASV sevi uzskata apmēram 55% iedzīvotāju. Pirms krīzes izdzīvotāji vidēji tērēja divus tūkstošus dolāru gadā, lai sagatavotos Armagedonam. Protams, tagad šie cipari pieaug acu priekšā un pārvērš par miljonāriem agrākos dīvaiņus, paranoiķus un margināļus, kuri mēģina "savam prieciņam" pamazām tirgoties ar sausajiem ēdienu komplektiem, lukturīšiem un aptieciņām.

"Izdzīvotāju" interneta un klātienes veikalu īpašnieki stāsta, ka dienas laikā nopelna tikpat, cik pirms krīzes pelnīja mēneša laikā. "Tas ir ārprāts, ārprāts, ārprāts, - saka Deivids Sanderss, interneta veikala "Doomsday Prep" īpašnieks. – Tas ir kas neredzēts. Tajā pašā Amazon pēdējo 90 dienu laikā, piemēram, tikai ķīmiskās aizsardzības komplektu (t.s. hazmat suits) pārdošanas apjomi pieauguši par 537%.Pat Kima Kardašjana ar māsām mēģina uzlabot savas finanses vispārējās histērijas fonā un reklamē Instagram projektu par glamūrīgu izdzīvotāju komplektu "Judi" pārdošanu.

Amerikāņu izdzīvotāji uzskata, ka civilizācijas slānis mūsu sabiedrībā ir ļoti plāns un zem tā mēs visi esam zvēri un katrs par sevi, tātad galu galā taisnība ir tam, kam vairāk tualetes papīra, konservu un patronu.

Tomēr acīmredzams, ka pat krīzē un nelaimē ir jāsaglabā cilvēka seja, jo arī konservi un lukturīši ir kolektīva un organizēta darba auglis.

Tāpēc, manuprāt, reakcija uz krīzi Krievijā iedveš lielākas cerības.

Ziņu lente
0