Viedoklis

Krievija palīdzēs Itālijai cīņā ar koronavīrusu. Kas palīdzēs Latvijai?

© REUTERS / NACHO DOCEТуристы прибывают в аэропорт
Туристы прибывают в аэропорт  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Eiropai var palīdzēt tikai militārā ziņā spēcīgas valstis: Krievija, ASV, Ķīna. Latvijā gan arī pietrūkst mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtu, taču pat tādā kritiskā situācijā Krievija ir nevis cerība uz glābiņu, bet gan VDD uzbrukumu objekts.

Mediji ziņoja par 49 gadus vecas sievietes nāvi. Lai arī, domājams, viņa nav mirusi no koronavīrusa, ir pamats pieskaitīt viņu epidēmijas upuriem.

Nāve jucekļa dēļ

Īsumā atgādināšu, kas noticis. Stradiņa Universitātes klīniskā slimnīca patlaban pievērsusies ar vīrusa izplatību saistītas palīdzības un paalpojumu sniegšanai. Daļu pacientu no Rīgas ved uz reģionālajām slimnīcām. Minēto sievieti nogādāja Ogrē.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Vadāja turpu-šurpu un pārbaudīja COVID-19: paciente nomira, nesagaidot MPV

Tā kā parādījās informācija, ka nesen viņa saskārusies ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm, Ogres slimnīca veica COVID-19 analīzi. Izrādījās, tests ir apstiprinošs. Tika nolemts vest pacienti atpakaļ uz Rīgu – uz Infektoloģijas centru.

Rīgā atkārtotais koronavīrusa tests bija negatīvs, taču tobrīd pacienti vairs nebija iespējams glābt.

Šajā traģiskajā un muļķīgajā stāstā ir koncentrēts COVID-19 triumfālā gājiena svarīgākais iemesls.

Vīrusa izplatības ātrums ir tāds, ka nacionālās veselības aprūpes sistēmas izrādījās nesagatavotas, tās nepaspēj pielāgoties.

Man ir paziņa, ārsts. Viņš sniedzis palīdzību gan zemestrīču upuriem, gan karadarbības dalībniekiem. Viņš stāstīja, ka tamlīdzīgās ekstremālās situācijās lielākā daļa letālo gadījumu nav saistīti ar ievainojumiem un traumām, bet gan ar nespēju vai iespēju trūkumu ātri sakārtot palīdzības sniegšanas procesu.

Koronavīrusa gadījumā problēma ir tāda pati – organizatoriskā. Paskatieties, kādus trūkumus veselības aprūpes sistēmā atklājis viens pats stāsts par viņsaulē aizgājušo pacienti.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Krievija nodrošinājusi 13 valstīm testa sistēmas koronavīrusa atklāšanai

1) Trūkst mijiedarbības starp Veselības ministriju un reģionālajām slimnīcām. Bet runa bija tikai par vienu slimnieku. Kas notiks, ja viņu būs tūkstoši?

2) Izrādījās, ka nebūt ne visi COVID-19 eksprestesti ir pietiekami kvalitatīvi, lai arī Ogres slimnīcas vadītājs Dainis Širovs apgalvoja, ka tie sertificēti Eiropas Savienībā.

3) Pateicoties šim stāstam, uzzinājām, ka Ogres slimnīcā ir tikai trīs mākslīgās plaušu ventilācijas aparāti, turklāt pacientes ierašanās brīdī tos jau izmantoja citi slimnieki. Atgādināšu, ka šo aparātu deficīts ir galvenais koronavīrusa nestās augstās mirstības iemesls Itālijā.

4) Širovs informēja, ka slimnīcā ir 99 vietas, visas patlaban ir aizņemtas. Tātad, ja krasi pieaugs koronavīrusa slimnieku skaits, Ogres slimnīca nevienu nespēs uzņemt.

Starp citu, saskaņā ar Krievijas normatīviem, MPV aparātu skaitam jāsastāda aptuveni 10% no stacionāra pacientu skaita – viens aparāts uz desmit slimniekiem. Kā redzam, Ogrē ir 3%. Interesanti, kāds ir stāvoklis Rīgas slimnīcās?

Ziņas no itālijas frontes

Eiropas valstu valdības pūlas disciplinēt savus pilsoņus. Nav iespējams uzvarēt vīrusu ar aizliegumiem, toties var bremzēt tā izplatību un mazināt slodzi uz veselības aprūpes sistēmu.

Tomēr dažkārt cilvēku vieglprātība šauj pāri strīpai. Sarosījušies ar konspirologi. Vakcīnskeptiķu sektu papildinājuši tie, kas netic koronavīrusa epidēmijai.

Epidēmijas vieglāk skarto valstu iedzīvotājus var saprast. Iedomājieties, piemēram, argentīnieti 1943.gadā. Viņš sēž kafejnīcā Buenosairesā, dzer kafiju vai vīnu, nedzird ne tanku cīņu dārdus, ne bumbu sprādzienus, ne mirstošo cilvēku kliedzienus un vaidus, nejūt līķu smirdoņu.

No avīzēm viņam zināms, ka notiek kaut kas šausmīgs, taču personiskā emocionālā komforta labad viņš norobežojas no realitātes.

Андрей Карнеев - Sputnik Latvija
Politologs: cīņā pret koronavīrusu Ķīna Baltijas valstīm palīdzējusi vairāk, nekā ES

Tāpēc minēšu dažus citātus no itāļu avotiem. Nē, es negribu iedvest šausmas, es gribu, lai cilvēkiem tūkstošiem kilometru attālumā no Itālijas būtu saprotams, kas notiek un kādā mērogā.

"Vakar Lombardijā dienas laikā no koronavīrusa mira 209 pacienti, šodien – 381. Vakar reanimācijā bija 1006 cilvēki, šodien – 1206. Slimīcu gaiteņi pārvērsti par intensīvās terapijas nodaļām. Lombardijas gubernators lūdz centrālo valdību pieņemt stingrākus karantīnas noteikumus. Viņš uzskata, ka daudzi, it īpaši Milānas iedzīvotāji neaptver, cik svarīga ir pašizolācija, un turpina bezrūpīgu dzīvi. Šodien viņš piezvanīja valsts prezidentam un aicināja piesaistīt armiju ielu patrulēšanā."

"Kastellanetas pilsētā (Apūlija) ārsts, kurš neievēroja drošības normas, inficēja trīs citus ārstus un četras medmāsas. Nācās slēgt pilsētas slimnīcu."

"Vadošie itāļu rūpniecības uzņēmumi piedalīsies jaunāko MPV aparātu masveida ražošanā, kas tik ļoti nepieciešami reanimācijas nodaļām. Boloņā, Siare rūpnīcā, kas nodarbojas ar medicīniskās tehnikas ražošanu, ieradušies speciālisti no koncerniem Ferrari, Fiat Chrysler, Marelli, kas piegādās detaļas. "Mēs visi šodien esam karavīri un stāvēsim vienā ierindā," paziņoja Džanluka Precioza, Siare ģenerāldirektors. Uzņēmumam nāksies burtiski dažu dienu laikā palielināt ražošanu desmitiem reižu."

"Kremonā darbu sācis lauka hospitālis. Tas uzcelts trīs dienu laikā un iekārtots par amerikāņu labdarības organizācijas Samaritan’s Pursue līdzekļiem. Hospitālī ir 60 palātas un 8 reanimācijas vietas ar MPV aparātiem, kas ražoti ASV. Arī reanimācijas personāls ieradies no ASV. Tie ir brīvprātīgie, kuri strādās bez maksas."

"Ceļu policija Romā apturēs visas automašīnas, pārbaudīs, vai to vadītājiem bija neatliekama nepieciešamība izbraukt. Līdz šim tādas pārbaudes tika veiktas atsevišķām automašīnām."

Atgādina ziņas no frontes, vai ne?

Krievija ir biesmīgāka nekā vīruss?

Laba ziņa: Krievija palīdzēs Itālijai ar medicīnisko tehniku, individuālās aizsardzības līdzekļiem un armijas mediķu brigādēm. Jāpiebilst, ka palīdzība tiek sniegta no Aizsardzības ministrijas puses.

Šodien Eiropai var palīdzēt tikai militārā ziņā spēcīgas valstis: Krievija, ASV, Ķīna. Valstis ar attīstītu militāro medicīnu un lieliem krājumiem noliktavās, kur ir viss nepieciešamais cīņai ar epidēmiju.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas negaida palīdzību no valsts un sāk atlaist darbiniekus

Pašai Eiropai tādu krājumu nav. Epidēmija to ir parādījusi.

Taču atgriezīsimies Latvijā. Acīs krīt kliedzošā starpība starp valdības politisko kursu un reālajām dzīves prasībām.
Nesen Valsts drošības dienests publicēja kārtējo pārskatu, kurā norāda, ka Ķīna apdraudot Latviju. Pagāja tikai nepilna nedēļa, un Veselības ministrija ziņoja, ka sūta uz Ķīnu lidmašīnu, kam jānogādā Latvijā individuālās aizsardzības līdzekļu krava.

Krievijā MPV aparātus ražo vairākas rūpnīcas Jekaterinburgā. Dromājams, tās pašreiz pilda valsts iekšējos pasūtījumus, taču varētu mēģināt vienoties par piegādēm.

Taču vai tad kāds ministrijas ierēdnis vai slimnīcu vadītāji iedrošināsies par to kaut vai iepīkstēties? Viņu pašu taču tūlīt pat ierakstīs starp "valsts ienaidniekiem". 

Ziņu lente
0