Latvijas kompānijas negaida palīdzību no valsts un sāk atlaist darbiniekus

© Foto : pixabayДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astoņas Latvijas kompānijas plāno atlaist no 688 līdz 724 darbiniekiem, Nodarbinātības valsts aģentūrā viņus gaida pēc ārkārtas situācijas režīma atcelšanas.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. Jau astoņi Latvijas uzņēmumi iesnieguši Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) paziņojumus par kolektīvo atlaišanu, kopumā plānots atlaist no 699 līdz 724 darbiniekiem, paziņoja NVA Sabiedrisko attiecību daļā.

Kompānijas, kuras plāno atlaišanas, pārstāv transporta un uzglabāšanas, tūristu izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas, vairumtirdzniecības un pārstrādes rūpniecības nozares, vēsta Baltic Course.

Šobrīd NVA reģistrēts 58 531 bezdarbnieks, pa šo nedēļu to skaits palielinājies par 674 cilvēkiem.

Глава Латвийской торгово-промышленной палаты Айгарс Ростовскис - Sputnik Latvija
Domino efekts: krīze koronavīrusa pandēmijas dēļ pakāpeniski skars visas nozares

Aģentūras vadītāja Evita Simsone iepriekš norādīja, ka kamēr valstī ir izsludināts ārkārtas situācijas režīms, NVA neapkalpo klientus klātienē, tādēļ atlaistos cilvēkus aģentūrā gaidīs pēc 2020. gada 14. aprīļa.

Saskaņā ar Darba likumu, par kolektīvo tiek uzskatīta atlaišana, kad mēneša laikā darbu zaudē zināma daļa darbinieku atkarībā no to kopējā skaita. Piemēram, ja uzņēmumā ir vairāk nekā 300 darbinieku, tad par kolektīvo uzskata 30 un vairāk cilvēku atlaišanu. Tiek ņemti vērā arī tie gadījumi, kad darba devējs nav lauzis darba līgumu, taču darba attiecības tiek izbeigtas citu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai spējām, ja šo iemeslu parādīšanos veicinājis darba devējs. Noteikumi, kuri skar kolektīvās atlaišanas, nav attiecināmi pret valsts sektoru.

Kad Nodarbinātības valsts aģentūra saņem ziņas par gaidāmajām masveida atlaišanām, tā pirmām kārtām cenšas noskaidrot, vai kolektīvo atlaišanu izraisījušo problēmu iespējams atrisināt vai vismaz samazināt atlaižamo cilvēku skaitu. Tiek noteikti nepieciešamie pasākumi, kuri varētu veicināt konkrētā darbinieka konkurētspēju, lai viņš spētu saglabāt savu darbavietu vai arī atrast jaunu.

Saskaņā ar Darba likumu, kolektīvā atlaišana ir viens no pamatojumiem, kas garantē kompensācijas saņemšanu.

Atlaišanas pabalsta apmērs ir atkarīgs no laika, ko darbinieks ir nostrādājis šajā uzņēmumā. Ja viņš šajā darbavietā ir pavadījis mazāk nekā 5 gadus, pabalsts sastāda vienu vidējo mēnešalgu, bet ja vairāk par 20 gadiem – vidējo algu par četriem mēnešiem.

Ziņu lente
0