Viedoklis

Pret ASV prezidentu likts lietā galvenais ierocis. Viņu ieskauj nodevība

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikāņi, saņēmuši no Trampa ilgoto spēka akciju pret Irānu, nespēja vai negribēja "nožņaugt" impīčmentu pašā Senāta procedūras sākumā.

Donalda Trampa impīčmenta process iziet fināla taisnē, un šajā amerikāņu politiskās traģikomēdijas pēdējā cēlienā uz skatuves iznests galvenais ierocis, ar kura palīdzību ASV prezidentu mēģinās gāzt no amata un, iespējams, laupīt brīvību. Tā ir nodevība.

Pirmie nodevēji starp republikāņu partijas locekļiem Senātā jau savas kārtis ir atklājuši un saņēmuši vispārēju amerikāņu mediju sajūsmu, raksta Ivans Daņilovs portālā RIA Novosti. Pagaidām pārbēdzēju noteikti nepietiek sekmīgam impīčmentam, taču jāatzīmē, ka republikāņu masveida nodevība nebūt nāc ticamākais scenārijs. Tomēr amerikāņu politika dažkārt demonstrē negaidītus pavērsienus, it īpaši pēc Trampa šokējošās uzvaras 2016.gadā.

Командующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране - Sputnik Latvija
Eksperti noskaidrojuši amerikāņu attieksmi pret Suleimani slepkavību

Pašreizējās situācijas būtība: impīčmenta process ASV Senātā atgādina īstu tiesas procesu, kurā senatori pilda zvērināto lomu, kongresmeņu komanda (no parlamenta apakšpalātas, kas jau nobalsojusi par impīčmentu) tēlo prokurorus, bet prezidentu aizstāv speciāla advokātu komanda. ASV Konstitūcija apraksta impīčmenta procedūru vispārināti, un katru reizi, kad Senāts saskaras ar nepieciešamību izskatīt lietu par prezidenta atstādināšanu, vairākums izstrādā procesuālos noteikumus, saskaņā ar kuriem rit process. Šie noteikumi tiek apstiprināti ar senatoru balsojumu.

Nodevības pirmais posms, pēc būtības, jau ir noticis: Baltais nams centās panākt tūlītēju balsojumu par impīčmentu Senātā, tas ir, likt tam atzīt apsūdzības par nepierādītām, kas ļautu nekavējoties un pilnībā attaisnot Donaldu Trampu bez ilgām debatēm un liecinieku uzklausīšanas. Taču ātrās procedūras un tūlītēja balsojuma vietā republikāņu frakcijas vadība Senātā nolēma organizēt pilnvērtīgu "tiesas procesu" – ceļš jaunām nodevībām ir vaļā.

Īpaši pikanta situācija kļūst, ja atceramies, ka divas reizes prezidents jau ir saskāries ar nodevību. The Wall Street Journal, atsaucoties uz saviem avotiem Baltā namā, ziņoja, ka Irānas ģenerāļa Suleimani slepkavība, kas nostādīja ASV un Irānu uz pilnvērtīga kara robežas, pēc būtības, bija tāds "politisks kukulis", ko Tramps iedevis republikāņiem apmaiņā pret atbalstu impīčmenta procesā. Suleimani ir miris, bet impīčments turpinās pēc prezidentam neizdevīga scenārija. Ja The Wall Street Journal informācija ir patiesa, kas nozīmē, ka republikāņi, saņēmuši no Trampa ilgoto spēka akciju pret Irānu, nespēja vai negribēja "nožņaugt" impīčmentu pašā Senāta procedūras sākumā.

Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Politika
Politologs pastāstīja, kas Eiropā uzklausa Trampa mantras par aizsardzību no Krievijas

Otrdien sāksies impīčmenta posms Senātā, un "kongresmeņi-prokurori" jau iesnieguši savu oficiālo apsūdzību. "Prezidents Donalds Dž.Tramps izmantojis oficiālās pilnvaras spiedienam pret citas valsts valdību, lai iejauktos vēlēšanās ASV sava politiskā labuma dēļ. Vēlāk viņš centās slēpt šo ieceri, traucējot Kongresam pārkāpuma izmeklēšanā," teikts dokumentā.

Zīmīgi, ka zvaigžņotā juristu komanda, kas aizstāv Trampu Senātā, sastādīja oficiālo atbildi uz apsūdzībām ļoti agresīvā stilā. Viņi cenšas nevis attaisnot valsts vadītāju, bet gan pierādīt, ka paši apsūdzētāji-demokrāti ir puča dalībnieki, kuri plāno uzurpēt varu ASV, atņemt to amerikāņu tautai un likumīgi ievēlētajam prezidentam. "Impīčmenta pieteikums, ko demokrāti iesnieguši Pārstāvju palātā, ir bīstams uzbrukums amerikāņu tautas tiesībām. Tas ir atklāts un nelikumīgs mēģinājums atcelt 2016.gada vēlēšanu rezultātus un iejaukties 2020.gada vēlēšanās, līdz kurām atlikuši daži mēneši," Trampa advokāti norādīja savā juridiskajā slēdzienā.

Spriežot pēc amerikāņu mediju aplēsēm un pašu senatoru paziņojumiem, spēku līdzsvars joprojām ir Donalda Trampa pusē. Prezidenta oponentiem nepieciešamas divas trešdaļas klātesošo senatoru balsu, lai impīčments izdotos, turklāt republikāņiem Senātā patlaban ir vairākums: 53 balsis no simta. Prezidentam problēmas rada tas, ka jau četri republikāņu partijas senatori faktiski pārgājuši apsūdzības pusē un gatavi atbalstīt pilnvērtīgu procesu, kā arī pat to apsūdzības liecinieku izsaukšanu, kurus neuzklausīja Kongress, piemēram, bijušo Trampa padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu. Padomnieks tika padzīts no Baltā nama pēc šausmīga skandāla un Trampu necieš – jaunais liecinieks var sagādāt prezidentam lielas problēmas.

Atgādināsim, ka procesuālās procedūras nosaka vienkāršs vairākums, tātad pat demokrātiem un viņu sabiedrotajiem var pietrūkt balsu prezidenta atstādināšanai. Taču, iespējams, to pietiks, lai pilnībā kontrolētu paša impīčmenta gaitu, ieskaitot liecinieku bloķēšanu, kuri varētu palīdzēt Trampam iegūt politiskos punkts. Piemēram, tādējādi iespējams bloķēt Džo un Hantera Baidenu (viņi bija iejaukti korupcijas skandālā Ukrainā), kā arī ukraiņu izcelsmes polittehnoloģes Aleksandras Čalupas (viņa vāca kompromitējošo informāciju par Trampa komandu pēc Demokrātiskās partijas pasūtījuma 2016.gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā) izsaukšanu liecību došanai.

Флаг США - Sputnik Latvija
Politika
ASV Valsts departaments atklājis valsts stratēģiju attiecībās ar Irānu

Vai tas nesīs lielu uzvaru demokrātiem? Diezin vai. Ārkārtas situācijā, pat tad, ja liecinieku oficiāla izsaukšana uz Senātu tiks bloķēta, ir fiziski neiespējami "aizbāzt mutes" Trampa advokātiem Senātā, un "tiesas" translācija televīzijā nodrošinās viņiem maksimālu auditoriju. Viņi varēs atklāt teju vai visas Obamas administrācijas korupcijas shēmas postmaidana Ukrainā. Trampa komanda ir savākusi pietiekami plašu kompromitējošo informāciju par to (impīčmenta vai citu force majeure gadījumam). Spriežot pēc tā, ka materiālos, ko "Senāta tiesai" sastādījusi Trampam lojālā Izlūkošanas komiteja, jau figurē veselas videofilmas par Obamas administrācijas, Demokrātiskās partijas un Kijevas politiķu koruptīvajiem sakariem, domājams, līdzīgi materiāli tiks sniegti arī plašai televīzijas auditorijai ar šausminošām imidža zuduma sekām Baidenam, Kijevai, kā arī daudziem politiskajiem darbiniekiem, diplomātiem un polittehnologiem Ukrainā un ASV.

Lai kāds būtu balsojuma rezultāts par procesuālajiem jautājumiem, lai kāds būtu nodevēju skaits republikāņu vidū, svarīgākais faktors impīčmenta politiskajā vienādojumā ir sekojošs: amerikāņu vēlētāju vidū impīčments nav populārs – idejas autori nav spējuši pārliecināt vienkāršos republikāņus par to, ka Tramps patiešām pastrādājis kādu noziegumu.

Американские доллары - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Būs sāpīgi": ASV netiek galā ar likviditātes krīzi

Trampa juristi jau faktiski pasludinājuši impīčmentu par varas sagrābšanas mēģinājumu. Ja to mēģinās pabeigt, ASV prezidenta pēdējais trumpis būs pilsoņu karš, tas pats, par kuru viņš jau ieminējās Twitter tīklā ASV politiskās elites iekšējā konflikta agrākajā posmā.

Domājams, tāds risks apturēs pat tos republikāņus Senātā, kuriem šausmīgi gribas tikt vaļā no neērtā prezidenta. Pat viņi nevēlas novērot, kā Savienotajās Valstīs izceļas visīstākais konflikts, kurā aptuveni uz pusēm sadalītās amerikāņu sabiedrības daļas cīnīsies par varu ar vardarbīgām metodēm.

Ziņu lente
0