Viedoklis

Jauna valdība. Drāmas nav

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Pāriet pie mediju bankasПравительство России уходит в отставку
Правительство России уходит в отставку - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizejošajai valdībai tika dota iespēja pēc pērnā gada paziņojuma, kad ekonomisko izaugsmi virs pasaules vidējiem rādītājiem Putins noteica kā nosacījumu Krievijas izdzīvošanai.

Krievijā būs jauna valdība. Drāmas nav. Tā arī ir varas atjaunināšana. Prezidents noteica jaunus uzdevumus. To izpildīšanai viņam ir nepieciešama jauna komanda, raksta Dmitrijs Kiseļovs RIA Novosti.

Aizejošajai valdībai tika dota iespēja pēc pērnā gada paziņojuma, kad ekonomisko izaugsmi virs pasaules vidējiem rādītājiem Putins noteica kā nosacījumu Krievijas izdzīvošanai. Taču prezidents brīdināja, ka laika iešūpoties nav. Runa bija par vismaz 3% izaugsmi. Gada beigās mums bija viens procents ar desmitdaļām, sekojošajiem diviem gadiem valdība prognozē vienu procentu ar desmitdaļām.

Ar šādiem tempiem mums palielinās plaisa atpalicībā gan ar Ameriku, gan ar Āziju. Šāda "izaugsme" agri vai vēlu nespēs apkalpot ārpolitikā uzņemto apmēru, nespēs garantēt izziņoto sociālo saistību izpildi, kā arī slikti ietekmēs valsts drošību. Putins to visu detalizēti skaidroja 2019. gada paziņojumā. 2020. gada paziņojums neizbēgami paredz jaunu komandu.

Президент РФ Владимир Путин и премьер-министр Дмитрий Медведев перед встречей с членами правительства, 15 января 2020 - Sputnik Latvija
Krievijas valdība demisionē, Medvedevs ieņems jauno amatu

Vai aizejošā valdība ir pelnījusi pateicību? Jā, ir pelnījusi. Tai bijuši ļoti nozīmīgi sasniegumi. Makroekonomiskā stabilitāte stingrāko sankciju apstākļos. Solīds "drošības spilvens". Armijas pārbruņošana. Un pieredze, kas noderēs jaunai komandai.

Svarīga personīga lieta. Prezidents Putins ir patiesi pateicīgs Dmitrijam Medvedevam, viņš vērtē to, ko tik daudz ir izdevies kopā izdarīt un saglabā Medvedevu jaunā nozīmīgā pozīcijā.

Kāda būs jaunā komanda? Tai ir jābūt drosmīgai, savukārt ekonomikas modelim, ko nāksies palaist, jābūt tik saprotamam cilvēkiem, lai katrs tajā spētu ieraudzīt sevi, savu lomu, savu manevru un savas iespējas. Tieši tā strādāja veiksmīgas reformas – gan Erharda reforma Vācijā, gan Dena Sjaopina reforma Ķīnā gan arī Baļceroviča reforma Polijā. Taču pārmaiņas ir nepieciešamas, jo, kā zināms jau pēc Saltikova-Ščedrina, nevar zaudējumus nesošu uzņēmumu padarīt par ienesīgu, neko tajā nemainot. Pie tam Putins arī pats to tā noformulēja: "Pastāv pieprasījums pēc pārmaiņām."

Ziņu lente
0