Viedoklis

Neprātīgs plāns: ar ko Baltijai draud amerikāņu "Globālais pērkons"

© REUTERS / Tim ChongСтратегический бомбардировщик ВВС США B-52
Стратегический бомбардировщик ВВС США  B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona stratēģi nav atteikušies no ātra globālā uzbrukuma koncepcijas Krievijas objektiem. viņi regulāri izspēlē to mācībās un tieši apdraud Baltijas reģiona drošību.

Amerikāņu manevri tieši apdraud Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas drošību – plaša bruņota konflikta apstākļos tās neizbēgami cietīs vairāk nekā citas Eiropas valstis. Šajā kontekstā politika un ģeogrāfija ir savstarpēji saistītas.

Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Sunīšu" spēle: Krievija un NATO mērojas spēkiem Baltijā

28. oktobrī amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji izspēlēja masveida raķešu uzbrukumu Krievijai no Polijas gaisa telpas. Divi bumbvedēji В-52Н Stratofortress un divi "neredzamie" Northrop B-2А Spirit šķērsoja okeānu un ieradās Eiropā no Dienviddakotas štata ASV. Vēl divi В-52Н Stratofortress pacēlās gaisā no Fērfordas aviobāzes Lielbritānijā. Pie ieroču pielietošanas robežas (1200-1500 kilometru attālumā no Maskavas un Sanktpēterburgas) visi seši ASV bumbvedēji rīkojās sinhroni.

Jāpievērš uzmanība stratēģiskās aviācijas militārā pielietojuma īpatnībām. Bumbvedējs Northrop B-2 Spirit ir paredzēts pretinieka PGA slepenai pārvarēšanai. Tas nes līdz 16 spārnotās kodolraķetes AGM-129 ACM vai perspektīvās LRSO (Long-Range Standoff Weapon). Bumbvedējs В-52Н Stratofortress var nest uz piekarēm līdz 12 spārnotās raķetes AGM-129 ACM. Tātad sešu "stratēģu" zalvi var veidot līdz 80 liela darbības rādiusa spārnotās kodolraķetes.

Grūti pamanāmās stratēģiskās raķetes AGM-129 ACM un perspektīvie izstrādājumi LRSO spēj nest kodolgalviņas ar jaudu n 0,3 līdz 340 kilotonnām līdz 3700 kilometru attālumā (ar aptuveni 800 km/h ātrumu). Tiesa, tās var arī nesasniegt mērķi.

Neizbēgamās sekas

Kaujas apstākļos ASV stratēģisko bumbvedēju liktenis Polijas gaisa telpā ir izlemts – tie ir viegli ievainojami. Krievijas ZRS S-400 "Triumf" pastāvīgi dežurē Kaļiņingradas apgabalā aptuveni 300 kilometru attālumā no amerikāņu raķešu ieroču pielietojuma robežas. Reģiona liktenis var būt tikpat traģisks, jo amerikāņu spārnotajām raķetēm neizdosies izvairīties no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpas pa ceļam no Polijas uz Sanktpēterburgu.

Tāda ir ģeogrāfija. Raķetes tiks notriektas. Atliekt tikai minēt, cik daudzas no tām var nokrist Baltijas valstu teritorijā. Taču pat minimāls kaujas galviņu skaits novedīs pie katastrofālām sekām.

Dīvaini, ka Baltijas valstu (arī Polijas) valdība neizprot, cik bīstami ir Savienoto Valstu stratēģiskās aviācijas manevri Austrumeiropā, veicina reģiona militarizāciju un kaismīgi atbalsta ASV un NATO bruņoto spēku un uzbrukuma ieroču koncentrāciju Krievijas robežu tuvumā. Šāda rīcība nav loģiski izprotama.

Zināms, ka Krievijas Federācijai ir lielākā teritorija pasaulē, tai ir pietiekami dabas resursi un attīstīta infrastruktūra (tostarp – arī ostu infrastruktūra Baltijā), un Baltijas teritorijas tai absolūti nav vajadzīgas. Visas runas par Krievijas "agresiju" un "savaldīšanu" ir tikai Rietumu ilgtermiņa stratēģijas maska. Ne jau velti Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš atklāti brīdināja, ka Savienotās Valstis gatavojas kodolieroču pielietošanai Eiropā.

Neprātīgs daudzpakāpju plāns

ASV Gaisa spēku viltīgā kombinācija Polijas gaisa telpā 28. oktobrī ir tikai viens no ASV STRATCOM stratēģisko mācību Global Thunder - 2020 ("Globālais pērkons") elementiem un kalpo Eiropas karadarbības teātra mākslīgai "uzsildīšanai" par ļaunu sabiedrotajiem Eiropā. Uzmanība tiek pievērsta kodolieroču pielietojumam kaujā.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Pavasara trakums: NATO ieviesīs jaunu stratēģiju Krievijas "kodoldraudu" dēļ

Iepriekš ASV Bruņoto spēku vadība Eiropā publiskoja informāciju par vērienīgiem manevriem "Defender Europe 2020", kuros piedalīsies 37 tūkstoši karavīru no 18 valstīm. 2020. gada pavasarī pirmo reizi ceturtdaļgadsimta laikā pāri Atlantijai tiks nogādāti 20 tūkstoši kareivju ar bruņojumu un kara tehniku no ASV 1.tanku divīzijas. Mācības notiks desmit Eiropas valstu teritorijā, tostarp arī Polijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Lielbritānijas tanku armāda tiks koncentrēta Tapas kara bāzē Igaunijā.

Septembrī ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā Džefrijs Lī Harrigans pavēstīja žurnālistiem, ka Pentagons izstrādājis plānu, kā pārraut Krievijas PGA sistēmu Kaļiņingradas apgabalā. "The Jamestown Foundation" analītiķi jau izstrādājuši algoritmu, kā nodot Krievijas reģionu Polijai, kas, saskaņā ar ieceri, karā ar Krieviju cietīs visvairāk.

ASV kodoldoktrīna paredz spēcīga potenciāla izveidi stratēģiskās un reģionālās savaldīšanas uzdevumu risināšanai. Savaldīšanas plāna izgāšanās gadījumam paredzēts kodolieroču pielietojums – preventīvs uzbrukums pretinieka stratēģiskajiem objektiem.

Ядерный взрыв - Sputnik Latvija
Politika
Kodolkaram veltītā multiplikācijas filmā Baltijas valstis lemtas bojāejai

Savienotās Valstis rada jaunas paaudzes spārnotās kodolraķetes (LRSO) – precīzus, grūti pamanāmus liela darbības rādiusa ieročus. Plānots, ka bruņota konflikta pirmajā posmā (karadarbības iegansts nav svarīgs) pretinieku izdosies maldināt ar zemas efektivitātes raķešu un bumbu triecieniem, neizmantojot kodolgalviņas (kā Irākā un Dienvidslāvijā).

Pēc tādas "maskēšanās" ir kā esot iespējams izšķirošais trieciens – atbruņojošs globāls termiskais kodoltrieciens ar simtiem precīzu kaujas galviņu. Ja tādi plāni attiecībā uz Krieviju ļauj Baltijas valstu valdībām gulēt mierīgi, atliek tikai novēlēt tām – ar labu nakti!

Ziņu lente
0