Viedoklis

Provinces liesmās: situācijas destabilizācija Sīrijā neglābs ASV no sakāves

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasПередовые позиции сирийской армии в районе Алеппо
Передовые позиции сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un "kompānija" cietušas Sīrijā satriecošu militāri politisko sakāvi: nekādas provokācijas nespēs vājināt Damaskas un tās sabiedroto gribu.

Miers un labklājība Sīrijā neatbilst ASV, Izraēlas un dažu citu spēles dalībnieku interesēm Tuvo Austrumu reģionā. Tāpēc teroristiskie spēki periodiski saņem atbalstu un pārgrupējas, notiek koordinēta karadarbības saasināšanās lielā daļā Sīrijas Arābu Republikas (SAR). To mēs atkal novērojam pēdējās dienās.

Situāciju valstī apgrūtinājuši Izraēlas aviācijas uzlidojumi objektiem Damaskā, Sīrijas armijas aktivizēšanās Kabani pilsētas rajonā (Latākija) un Hamas provinces ziemeļos.

Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Izraēla apšaudījusi Sīrijas teritoriju – ir upuri

Valdības spēki cieš lielus zaudējumus kaujās ar ISIS* Homsas provincē, bet ASV GS uzbrūk "Al Kaidas"* objektam Alepo, taču nesaskaņo uzlidojumus ar valsts likumīgo valdību.

Ziņas par amerikāņu spēku iziešanu no Sīrijas ir nepamatotas – ASV nav iziešanas stratēģijas, tās rada apstākļus, lai atgrieztos teroristi un atsāktos nestabilitāte SAR. Iepriekš Sputnik ziņoja par katastrofālo situāciju sīriešu bēgļu nometnēs Holā un Rukbanā, ko pieskata reģionālie teroristiskie grupējumi un Savienotās Valstis.

Provinces liesmās

Operatīvā situācija Sīrijā ir turbulenta. Valdības spēki bija spiesti atsākt aktīvu karadarbību Kabani pilsētas rajonā. Turpinās Sīrijas armijas sadursmes ar "sacelšanās dalībniekiem" Hamas-Idlibas līnijā (pie tam grupējums "Haijat Tahrir aš Šam" cieš nopietnus zaudējumus).

1. jūlijā Latākijas provincē kaujinieki uzbruka deviņām apdzīvotajām vietām Sīrijas divīzijas Tiger Forces atbildības zonā. Izlūki fiksēja džihādistu pārdislokāciju no Latākijas uz Hamas ziemeļrietumiem, lai atvairītu valdības armijas uzbrukumu Hābas līdzenumā.

Saspringta situācija saglabājas Homsas provinces austrumos, kur teroristi periodiski organizē uzbrukumus, lai bloķētu sakaru kanālus. Pēdējās dienās sadursmēs dzīvības zaudējuši vairāk nekā 100 SAR karavīri.

30. jūnijā valdības spēki Alepo rietumos ar raķetēm apšaudīja pretinieku koncentrācijas vietu un likvidēja vairākus desmitus kaujinieku no Alžīras, Ēģiptes un Tunisas.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ārlietu ministrs par NATO Arktikā, Sīriju un "kapitālo remontu" ES

Damaska ir sarežģītā stāvoklī. Neskatoties uz SAR spēku reidiem un uzbrukumiem, tuksnesis joprojām kļūst par ISIS* teroristu patvērumu. Viņu rīcībā ir liels daudzums ieroču, munīcijas un materiālo līdzekļu, kā arī pazemes patversmes cilvēkiem un automašīnām. Kaujinieki draud bloķēt stratēģisko automaģistrāli uz Irāku, tātad – kavēt valdības spēku apgādi.

Šo notikumu fonā Izraēlas GS (seši iznīcinātāji) 30. jūnija naktī no Libānas teritorijas ar raķetēm apšaudīja objektus Homsā un Damaskā. Cietuši civiliedzīvotāji (16 cilvēki gājuši bojā, starp viņiem – viens bērns).

Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA ziņoja, ka valsts PGA vienības atvairījušas triecienu, taču tām nav izdevies likvidēt visus mērķus. Izraēlas informācija liecina, ka Krievijas REC sistēmas novirzījušas daļu raķešu, kas militāro objektu vietā nokritušas Sahnajas pilsētā (Damaskas provinces rietumos). Tur gājuši bojā seši cilvēki, tostarp – divi bērni, aptuveni 50 civiliedzīvotāji guvuši ievainojumus.

30.jūnijā savu "artavu" kara liesmās iemeta arī amerikāņi, kuri pirmo reizi divu gadu laikā organizēja uzlidojumu "Al Kaidas"* pozīcijām Sīrijas ziemeļrietumos (Alepo). Jāpiebilst, ka ASV un to sabiedrotie kopš 2014.gada piedalās militārā operācijā Sīrijā pret "Islāma valsti"* bez Sīrijas valdības atļaujas.

Vēstures svaros

Acīmredzot Sīrija bija pārāk tuvu bruņotā konflikta politiskai noregulēšanai, bēgļu nākšanai mājās un ekonomikas atjaunošanai.

Tam nikni pretojas Savienotās Valstis un "partneri", kas 2011.gadā destabilizēja stāvokli SAR. Tāpat kā iepriekš tās cenšas ar bruņoto grupējumu rokām sakurināt karu un ar nevalstisko organizāciju palīdzību uzvelt atbildību par Sīrijas pilsoņu katastrofālo stāvokli Krievijai un Sīrijai.

Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
Baltajā namā paziņoja par šķēršļiem amerikāņu karaspēku izvešanai no Sīrijas

Krievijas ĀM satrauc ASV centieni izmantot kurdus, lai izjauktu SAR teritoriālo veselumu. 3. jūlijā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka amerikāņi cenšas "Eifratas austrumu krastā izveidot kvazivalsti, tostarp arī teritorijās, kur kurdi Sīrijā agrāk nav dzīvojuši". Tāpat Krievijas ĀM pauda bažas par Izraēlas aviācijas uzbrukumiem Damaskai – tie apdraud SAR un visa reģiona stabilitāti.

Iepriekš Sīrijas AM atzīmēja, ka Izraēlas uzbrukums organizēts "ar mērķi paildzināt karu Sīrijā un celt teroristisko šūniņu kaujas sparu, kas Idlibā un citās Sīrijas provincēs strādā Izraēlas labā", un vēlreiz ANO pieprasīja spert soļus pret Izraēlu, kas organizē agresijas aktus pret suverēnu valsti. Kas no tā izriet?

Minētie nesenie traģiskie noteikumi nepagriezīs Sīrijas vēsturi atpakaļgaitā un nemazinās ne Damaskas, ne tās sabiedroto gribu. Bet ASV un "kompānija" (ieskaitot Tuvo Austrumu un Āfrikas valstis) ir cietušas Sīrijā satriecošu militāri politisko sakāvi.

* Krievijā un vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristiskais grupējums.

Ziņu lente
0