Viedoklis

Nekavējoties aizliegt elpot: kā lai padzen krievus no Rīgas

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasPils iela
Pils iela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liekas, ka latviešu partiju karš ar "Kremļa partiju" "Saskaņu" par Rīgu iegājis izšķirošajā, nopietnākajā fāzē. No pārmetumiem Rīgas domes opozīcijas partijas pārgājušas pie infrastruktūras objektu sagrābšanas.

Pasts un telegrāfs vairs nevienam nav vajadzīgi, taču bez tiltiem gan pagaidām nekur neliksies. Pēc tam, kad IeM vadītājs paziņoja, ka no ceturtdienas, 25. aprīļa, slēdz neizskatīgo Deglava tiltu, Rīgas dome paziņoja, ka neslēgs. Sākās interesantas lietas. Ministram – Valsts policija. Domei – Pašvaldības policija. Vai tiešām īsts karš?

Karš notiek arī štābos – Rīgas domes kabinetos. Ko tur Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Alekseja Rosļikova kabinetā atrada Valsts drošības dienesta (VDD) darbinieki? Stāsta, ka tur esot bijuši Deglava tilta fragmenti – betons un armatūra. Pirms pāris gadiem, sūdzoties par ievilkušos Rīgas ielu remontu, kāds opozicionārs apsūdzēja toreizējo mēru Nilu Ušakovu par to, ka tamlīdzīga rīcība esot vērsta pret NATO. Sak, atbrauks NATO tanki cīnīties ar Krieviju pilsētas apstākļos, un te pēkšņi visas ielas pārraktas. Ar tiltiem tas pats stāsts.

Interesanta aritmētika

Lūk, kas šeit ir interesanti un pamācoši. Pēc pagājušajām pašvaldību vēlēšanām "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" pārsvars galvaspilsētas domē ir visnotaļ nenozīmīgs – 32 cilvēki no 60 (agrāk varas grožu turētājiem Rīgā bija 40 un vairāk deputāti). Tātad viss ir saprotams. Kontrolējot spēka struktūru ministrijas un iestādes, var viegli sameklēt pantu vietējās pašvaldības deputātam. Vai, ja neiznāk, vismaz izkratīt no čemodāna lidostā apakšveļu, kā tas notika ar "Saskaņas" deputātiem Andreju Elksniņu un Vadimu Baraņņikovu pēc viņu atgriešanās no komandējuma Maskavā.

Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Daugavpils mērs un Rīgas vicemērs pārmeklēti pēc atgriešanās no Maskavas

Ja Rīgas domē izdosies aizkavēt un uz laiku izolēt kaut vai divus vai trīs deputātus no "Saskaņas", balsojums par kādu svarīgu jautājumu, iespējams, var beigties par labu domes opozīcijai.

Pēc hibrīdā kara likumiem

Vai jums šķiet, ka Latvijā nemaz nav tik viegli safabricēt lietu pret cilvēku hibrīdā kara apstākļos? Atcerieties vien, pirms nedēļas visi smējās, kad NATO lādiņš aizšāva garām poligonam un nogāzās mierīga zemnieka privātā teritorijā. Šajā sakarā izteicās žurnālists Zubarevs, viens no "Saskaņas" Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem. Tad nu VDD šajā sakarā paziņoja, ka, lai arī žurnālista paziņojums nav noziegums, tas atbilst Krievijas mēģinājumiem izplatīt mītus un Latvijā dislocētos NATO spēkus pozicionēt kā draudu vietējiem iedzīvotājiem.

Ja tas nav noziegums, kāpēc VDD to minēja, tādējādi lieku reizi izplatot informāciju par to, ka NATO apdraus vietējos iedzīvotājus? Vai VDD neuzskata, ka lādiņš, kurš uzsprāga privātā teritorijā, rada apdraudējumu?

Kurš teica "ņem ciet"?

Vēl rodas tāds iespaids, ka valdība saņēmusi signālu "piebeigt" Rīgas domi, citādi represijas pret "Saskaņas" deputātiem nebūtu tik masveidīgas un pat atklātas. Tas raisa aizdomas.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Aukstā kara kults Latvijā un spiegi parlamentā: Lindermans par latviešu bravūru

Šī iemesla dēļ "Saskaņa" izplatīja dokumentu, kurā apgalvo: pret to rit mērķtiecīga kampaņa: "Nekādi nemotivējot notiekošo, publiski un pazemojošā veidā lidostā tiek veikta personīgās bagāžas kratīšana Daugavpils mēram Andrejam Elksniņam un Rīgas vicemēram Vadimam Baraņņikam. Ar ļoti apšaubāmiem iemesliem tiek aizturēts godājams ārsts cienījamā vecumā Genādijs Sevastjanovs. Šodien bez kādiem paskaidrojumiem Drošības policija veikusi operatīvās darbības Rīgas domē, aizturot Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāju Alekseju Rosļikovu."

Domē min ielas, tiltus un pat gaisa kvalitāti Rīgā, kura izrādījusies slikta, par ko pirms dažām dienām paziņoja informatīvie portāli. Taču piedodiet, pēc trim dienām tie paši portāli uzrakstīja, ka gaiss visā Latvijā arī ir piesārņots rekordlielā līmenī. Iemesls – lietus trūkums, līdz ar pavasara iestāšanos palielinājies putekļu saturs gaisā, kūlas dedzināšana. Dedzina ciemos, bērzu pumpuri tur pat briest, bet visus pārmetumus saņem Rīgas dome. Un vispār. Elpot šādu gaisu ir bīstami. IeM vadītājam nekavējoties jāaizliedz rīdziniekiem elpot!

Tikmēr notiek kaujas par tiltiem Rīgā. Pirmām kārtām objektu sagūstīja kājnieki un kavalērija – gājēji un velosipēdisti. Rīdzinieki sastrēgumos ar interesi seko līdzi karadarbībai. Tiesa, saskaņā ar atsevišķiem ziņojumiem, tiltu tiem drīzumā atgriezīs.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0