Viedoklis

Krievi iztiks bez translācijas. Latvijā nomainījies valsts televīzijas vadītājs

© pixabayТелевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms dažiem gadiem Latvijā izskanēja ideja par vienotu kanālu visiem krievvalodīgajiem ES, bet tagad LTV vadībā stājies cilvēks, kurš palicis atmiņā ar ierosinājumu slēgt translāciju krievu valodā un tās vietā izveidot tiešsaistes tulkotāju saturam internetā.

Televīzija krievu valodā ir iekritusi. Optimizācijas bedrē. Tagad raidījumi krievu valodā televīzijā vairs neizskanēs, toties taps lietotne-tulkotājs internetā. Tādi ir valsts televīzijas kanāla jaunā vadītāja plāni, stāsta radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs.

Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Pirmais aprīlis ir tikai jaunnedēļ: satraukums sociālajos tīklos par LTV jauno šefu

Pēdējā laikā no Latvijas garā rindā nāk sliktas ziņas: te prezidents pārmet latviešiem deportācijas, te deputāti sāk izskatīt jautājumu par pilsonības piešķiršanu "vatņiku" bērniem, te noskaidrojas, ka valsts nav gatava karam ar agresoru. Taču beidzot ir atnākusi arī laba ziņa. No nacionālās padomes ļautiņiem, kuri nepievils. Par LTV jauno vadītāju kļuvis Einārs Giels, cilvēks, kurš iespiedies atmiņā ar ierosinājumu slēgt translāciju krievu valodā un tās vietā izveidot tiešsaistes tulkotāju saturam internetā.

Par to var ieraut, kājās stāvot. Vismaz patriotu vidū ziņa raisa sajūsmu. Cik tad ilgi var ļaut tiem krieviem kaut ko tur stāstīt savā mēlē? Pie tam uz valsts rēķina. Uzturēt veselu baru aizdomīgu darboņu. Sen jau bija laiks iespert viņiem pa... un organizēt tulkojumu. Robots Vadiks ietaupīs milzum daudz līdzekļu normālo latviešu žurnālistu vajadzībām.

Tikai pirms dažiem gadiem translācija krievu valodā Latvijā solīja kļūt par cerību un atbalstu visai Eiropai cīņā ar krievu propagandu. Ideju par vienotu kanālu visiem krievvalodīgajiem Eiropas Savienībā un pie viena – arī Austrumeiropas partnerības valstīm Latvija virzīja savas EP prezidentūras laikā. Bija plānots, ka Latvija, kurā tāda translācija ir, saņems no Briseles kārtīgu naudiņu un kļūs par telekanāla lokomotīvi. Bija izstrādātas rekomendācijas, pārdomāta kadru sagatavošanas sistēma. Taču eiropieši nebija sajūsmā, un megaprojekts sabruka pats zem sava smaguma.

Valstī ilgi un mundri tika spriests, kā tad īsti labāk pretoties Maskavas propagandistu varenajam starojumam. Cīņā par krievu klientu pat tika palielināta translācija krievu valodā. Tomēr Eiropas pareizās ziņās par labo Ukrainu un slikto Krimu nez kāpēc neskatījās pat Latvijai lojālie ļaudis. Patriotiem viss jau sen bija skaidrs: ja krievs, tātad – vatņiks, gaidi draņķības. Ziņas var pareizi skatīties tikai tas, kurš krieviski nesaprot ne vārda.

Телебашня на Закюсале - Sputnik Latvija
Tas ir drauds medijiem: JKP pieprasa anulēt LTV valdes vēlēšanu rezultātus

Tagad beidzot Latvijas televīzijā iestāsies miers un klusums. Ieradies kārtējais optimizētājs un piedāvājis ekonomisku variantu. Daži vēl ir sašutuši: sak, atsakoties no vietējiem kautrajiem patiesības raidījumiem par šausmām Krievijā, mēs atņemam skatītājiem alternatīvu un grūžam šīs masas Kremļa melu stāstītāju plēsīgajās ķetnās. Taču patriotus vis nepiekrāpsi: viņi redz, ka krievi jau sen ir tur. Pie tam ne tikai viņi vien, un tas ir īpaši nepatīkami. Tagad jau laiks ne tikai vienkārši ierobežot, sodīt un slēgt, tagad jau vajag pa īstam aizklapēt visu to bodīti. Pēc tam – sākt notriekt satelītus un dauzīt šķīvjus. Taču tas vēl paliek nākotnē – tagad tam vēl nav īstais brīdis.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0