Viedoklis

Latvijas globuss. Kāpēc mūsu valsts ir lepna, bet nabaga

© Foto : Staff Sgt. Kenneth C. UpsallЗеркальная карта Латвии
Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāsta, ka vēsturi varo pārrakstīt, bet ģeogrāfiju – ne... Tiesa, varbūt nav vērts sasteigt tādus slēdzienus.

Šķiet, jau pirms diviem gadiem, 2017. gada janvārī, Latvijas tagadējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks savā lapā Twitter palepojās ar to, ka ANO maina Baltijas valstu statusu no Austrumeiropas pret Ziemeļeiropu. "Un mūsu vieta patiešām ir tur," — rakstīja politķis.

Pie tam viņš publicēja saiti uz ANO vietni, kurā Latvija, Lietuva un Igaunija atzīmētas ailē "Ziemeļeiropa".

Sak, noiets kārtējais posms valsts attīstībā, tagad mēs vairs neesam atpalikušo valstu kompānijā, neesam pastalnieki, mēs esam bagātāko un civilizētāko pasaules valstu saimē, kur krēmu ēd ar sudraba karotīti. Tur ir mūsu īstā vieta, par to esam cīnījušies...

Заброшенная больница в Межапарке, Латвия - Sputnik Latvija
Latvija ir sekmīgi pataisīta par Sjerraleoni

Un tagad, divus gadus vēlāk, kā ledaina ūdens šalts sejā: Latvija noslēdz Ziemeļeiropas valstu desmitnieku dzīves līmeņa ziņā – par to liecina pētījumu servisa Numbeo jaunais reitings.

Par līderiem dzīves līmeņa ziņā Ziemeļeiropā atzīta Dānija, Somija un Islande. Tām seko Norvēģija. Igaunija izvietojusies 5. vietā reitingā, un tas ir labākais rezultāts Baltijas valstu vidū. Sesto vietu eksperti atdevuši Zviedrijai, septītajā ir Lielbritānija, tai seko Īrija. Lietuva apsteigusi Latviju un ieņēmusi 9. vietu.

Paskat nu, kas sanāk. Ja Latvija nebūtu saslējusi degunu, tagad tā būtu viena no bagātākajām valstīm Austrumeiropā. Taču lepnums (viens no ļaunākajiem grēkiem) liek mums tenterēt aiz bagātajām ziemeļvalstīm. Piedevām vēl auksti, bet apkure ir dārga!

Dzīves kvalitātes ziņā Austrumeiropā līdera vietu ieņem Čehija, otrā vieta – Slovākijai, trešā – Polijai. Par sliktāko reģionā atzīta Ukraina. Spriežot pēc reģiona rādītājiem, Latvija būtu ierindojusies saraksta augšpusē. Jāsaka gan, ka Latvijai ir šausmīgi nepaveicies ar ģeogrāfiju. Mēs neesam Skandināvija – par to liecina virkne parametru: azarts, ar kādu mūsu ierēdņi ņem kukuļus, bezdibenis starp bagātajiem un nabagiem, nekaunīgais nicinājums pret minoritātēm. Un tas viss – milzīgā austrumu kaimiņa gravitācijas dēļ, kas atdala mūsu mazo Latviju no mongoļu stepēm un mežonīgām ordām. Ja liktenis būtu labvēlīgs, tā būtu parādījusies šaisaulē kaut kur starp Beļģiju un Vāciju. Tad tur būtu nevis Belnilukss, bet gan Benilats.

Лицо без определенного места жительства - Sputnik Latvija
Latvija ir sekmīgi pataisīta par Sjerraleoni (turpinājums)

No otras puses, Latvijas vieta kartē nav nejauša – starp Krieviju, Igauniju, Lietuvu un Baltkrieviju. Laikam jau tāds ir liktenis. Un tas ir jāatpelna... Tā sakot, likteņa roka. Tik slikti jau nemaz nav. Varbūt Latvijai tomēr ir paveicies ar vietu kartē. Par to pēc pāris desmitiem gadu stāstīs vēsture...

Izziņai. Saskaņā ar ANO klasifikāciju, līdztekus Baltijas valstīm pie Ziemeļeiropas valstīm pieder Īrija, Lielbritānija, Islande, Norvēģija, Dānija, Zviedrija un Somija, vēsta portāls ERR. Pie Austrumeiropas valstīm pieder Baltkrievija, Bulgārija, Čehija Ungārija, Polija, Moldova, Rumānija, Krievija, Slovākija un Ukraina.

Ziņu lente
0