Viedoklis

Rietumos apstiprina ASV gatavošanos bakterioloģiskajam karam

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasОтработка действий на случай поступления больных, инфицированных Эболой
Отработка действий на случай поступления больных, инфицированных Эболой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV programma Insect Allies ģenētisko aģentu piegādei (inficēšanai) izmanto laboratorijas kukaiņus. Franču un vācu zinātnieki uzskata to par bioloģisku izstrādi naidīgiem mērķiem un Bioloģisko ieroču konvencijas pārkāpumu.

Vācu un franču speciālisti mikrobioloģijas un ģenētikas jomās uzskata, ka Pentagons nodarbojas ar jaunu veidu bioloģisko ieroču izstrādi. Zinātnieku raksts žurnālā Science publicēts 5. oktobrī ar daiļrunīgu nosaukumu "Lauksaimniecības pētījumi vai jauna bioloģisko ieroču sistēma?". Turklāt tas nav pirmais trauksmes signāls.

Nesen Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par amerikāņu bioloģisko laboratoriju skaita pieaugumu pie Krievijas un Ķīnas robežām, kurās norit plaša spektra pētījumi ar īpaši bīstamu infekcijas slimību ierosinātājiem, kā arī par 73 Gruzijas valstspiederīgo bojāeju ASV slepenajā laboratorijā.

Брифинг министерства обороны РФ по биологическому оружию - Sputnik Latvija
Krievijas Federācijā pastāstīja par Pentagona biolaboratorijām bijušās PSRS teritorijā

Iepriekš bijušais Gruzijas valsts drošības ministrs Igors Giorgadze preses konferencē Maskavā informēja par nepieciešamību izmeklēt Ričarda Lugara vārdā nosauktās laboratorijas darbību, kurā notiek letāli eksperimenti ar cilvēkiem. Arī Krievijas Bruņoto spēku Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku priekšnieks ģenerālmajors Igors Kirilovs apstiprināja informāciju par ASV nelikumīgo darbību Gruzijas teritorijā.

Tas dod iespēju jaunā aspektā novērtēt bioloģisko draudu pakāpi NVS valstīs.

Atgriezīsimies pie publikācijas vienā no autoritatīvākajiem zinātniskajiem žurnāliem – Science (ASV Zinātnes attīstības veicināšanas asociācijas izdevums). Vācu un franču mikrobiologi un ģenētiķi pierāda, ka Pentagona programma Insect Allies ("Sabiedrotie kukaiņi") nes būtiskas bioloģiskās, ekonomiskās un sociālās sekas, ko iespējams izmantot militāriem mērķiem. Divu gadu laikā "labajos kukaiņos" ieguldīti 27 miljoni dolāru, taču ASV lauksaimniecībā projekta priekšrocības nav novērojamas.

Apšaubāmā savienība

Insect Allies ir tikai viena no daudzajām Pentagona programmām gēnu inženierijas un mikrobioloģijas nozarēs. Rietumeiropas pētnieki atzīmēja, ka ģenētiskās tehnoloģijas īsteno agronomiskos mērķus, iekļaujot laboratorijas modifikācijas mērķa sugu hromosomās. Taču šīs metodes ātrums un elastība ir ierobežoti – nepieciešams laiks, lai modificētās hromosomas vertikāli pārietu no vienas paaudzes nākamajā. Hromosomu ātrai izmaiņai ASV pētnieciskā programma pievērš uzmanību mākslīgi radītu ģenētiski modificētu infekciju vīrusu (horizontālā gēnu inženierija) izplatīšanai.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Ģenētisko aģentu piegādei (inficēšanai) programma Insect Allies izmanto laboratorijas kukaiņus, un tas var novest pie dziļām izmaiņām ekosistēmā un epidēmijām. Vācijas un Francijas zinātnieki uzskata, ka "Sabiedrotie kukaiņi" ir bioloģiska izstrāde naidīgiem mērķiem un pārkāpj Bioloģisko ieroču konvenciju.

Šos secinājumus apstiprina arī augstais saslimstības līmenis Lugara centra dislokācijas reģionā Gruzijā un plašiem nāves gadījumiem starp eksperimentos izmantotajiem brīvprātīgajiem (tikai 2015. gada decembrī vien reģistrēta 24 cilvēku bojāeja). Gruzijā parādījušies līdz šim neredzēti tropiskie kukaiņi, un to mītnes areāls pārvietojas uz ziemeļiem, uz Krievijas teritoriju.

Starp citu, kāds patents ASV (Nr. 8967029) izsniegts par bezpilota lidaparātu inficētu kukaiņu izplatīšanai gaisā. Ar tamlīdzīgas iekārtas palīdzību "pretinieka spēkus iespējams likvidēt vai neitralizēt, nepakļaujot riskam ASV karavīrus". Ķīmisko un bioloģisko vielu piegādes patentēto līdzekļu diapazons ir visai plašs un teicami iekļaujas amerikāņu "bezkontakta kara" koncepcijā.

NVS teritorijā uzbūvētas un veic pētījumus desmitiem ASV militāro biolaboratoriju. Globāla bioloģiskā kara draudi Eirāzijā ir fragmentāri, taču reāli.

"Tīrā nāve" jau ir līdzās

Varam ilgi spriest par nacionālās kontroles pasākumiem un ASV bioloboratoriju aizsardzības līmeni NVS teritorijā, kā arī demonstrēt žurnālistiem atsevišķus sterilos sektorus amerikāņu centros. Varasiestādēm un zinātniekiem to atrašanās vietās var pat nebūt ne jausmas par militāri bioloģisko pētījumu gala rezultātiem, kas izkliedēti (kā puzzle gabaliņi) dažādās laboratorijās un valstīs.

Gāzes maskas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV apmācībās kļūdaini izmantots nāvējošs bioloģisks toksīns

Vietējās varasiestādes parasti visu noliedz. Tomēr Pentagons nav labdarības organizācija. ASV militāri bioloģiskās darbības finansējuma apjoms laikā no 2017. līdz 2019. gadam sasniedzis aptuveni miljardu dolāru, un neviens nevar atbildēt uz vienkāršu jautājumu: kādiem nolūkiem Pentagons tērē milzu naudu mikrobioloģiskajiem un ģenētiskajiem pētījumiem tālajā un no epidēmiju viedokļa labvēlīgajā Ziemeļu Eirāzijā?

Lugara centrs Gruzijā ir tikai viens no Savienoto Valstu plašās militāri bioloģiskās programmas elementiem pēcpadomju teritorijā. Pentagons pēta jaunu un mutējušu vīrusu ietekmi katrā konkrētā reģionā – Armēnijā, Azerbaidžānā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgīzijā, Uzbekistānā, Tadžikistānā, Moldovā un Ukrainā. ASV militāri bioloģisko laboratoriju attīstība turpinās.

ASV likums paredz, ka pētījumi bioloģisko ieroču izstrādes jomā ir pieļaujami ar valdības atļauju, turklāt šādu projektu līdzstrādnieki ir atbrīvoti no kriminālās atbildības. Tātad, aizsedzoties ar medicīniskiem eksperimentiem, amerikāņi var absolūti nesodīti gatavoties bioloģiskajam karam.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0