Viedoklis

Lidmašīnas – uz zemes, pilotus – uz mājām. ASV lauž "spārnus" Turcijai

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turpinās ASV un Turcijas konflikts. It kā tas sākās ar S-400, taču skāra arī F-35. Tomēr runa nebūt nav par raķetēm un lidmašīnām. NATO sabiedroto vidū ir tik daudz pretrunu, ka, spriežot pēc visa, viņi vēl ilgi vicinās dūres.

ASV ir ļoti demokrātiskas. Vienādi rīkojas gan ar konkurentiem, gan sabiedrotajiem. Tas, kāpēc metas virsū Krievijai, ir vairāk vai mazāk saprotams – Krievija ir stratēģiskais pretinieks. Bet kā tad Turcija izrādījusies starp vainīgajiem? Svarīgākais NATO loceklis Tuvajos Austrumos. Še tev nu bija, portālā RIA Novosti stāsta Sergejs Osipovs, radio Sputnik autors.

Turcijai "šuj" lidmašīnu lietu, pareizāk sakot, gluži pretēji, grib aizliegt F-35 piegādes. ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja punktu valsts aizsardzības budžetā 2019. gadam par to, ka šo lidmašīnu piegāde tiek aizliegta līdz brīdim, kad tiks saņemts speciālais ziņojums par ASV un Turcijas attiecībām. Un nav svarīgi, ka Turcija jau samaksājusi ASV par lidmašīnām 800 miljonus dolāru, turklāt turku piloti iziet sagatavošanas kursus ASV.

Turcijas raķešu sistēmas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turcija izmēģinājusi savas pirmās ballistiskās raķetes

Šķita, ka "lidmašīnu" problēmas sākās S-400 dēļ, ko Turcija nolēma iegādāties Krievijā. Amerikāņi atklāti paziņoja: vai nu kompleksi no Krievijas, vai F-35, izvēlieties. Turcija norādīja, ka tā gan ir NATO locekle, taču tai ir tiesības pašai noteikt savu aizsardzības stratēģiju. Savienotajām Valstīm arguments nepatika, un tagad F-35 piegādēm Turcijai pārvilkts krusts.

Taču, parokoties dziļāk, rodas iespaids, ka runa nebūt nav par S-400. Pareizāk sakot, ne tikai par tiem. Problēmas sākās pirms pāris gadiem, kad Turcijā notika neveiksmīgais valsts apvērsuma mēģinājums. Ankara par tā organizāciju apsūdzēja ASV dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilēnu, kurš izveidojis virkni struktūru Turcijā un citās valstīs. ASV kategoriski atsakās izdot viņu Turcijai: sak, viņa vainas pierādījumi par dalību valsts apvērsuma mēģinājumā neesot pārliecinoši.

Vienlaikus Ankarai ir vēl viens vērā ņemams apsūdzētais. Turklāt viņš apsūdzēts klātienē. Tas ir Turcijā dzīvojošais amerikāņu sludinātājs – evaņģēlists Endrjū Bransons. Viņu tur aizdomās par atbalstu FETO, (Turcijā aizliegtā Gilēna organizācija). Izmeklēšana liecina, ka Bransons saņēmis no FETO naudu, ko izmantoja konstitucionālās iekārtas graušanai.

Bransons ir aizturēts, un Turcija kategoriski atsakās izlaist viņu brīvībā. Atbildei ASV ieviesa sankcijas pret Turcijas tieslietu ministru Abdulamitu Gilu un iekšlietu ministru Suleimanu Soilu. ASV uzskata, ka viņi ir atbildīgi par Bransona arestu. Un tālāk jau aizgāja "pa īstam".

Lieta nonāca līdz ekonomiskām sankcijām. Savienotās Valstis būtiski palielināja nodevas tērauda un alumīnija importam no Turcijas. Rezultātā turku liras kurss ievērojami kritās. Turki savilka dūres – ieviesa atbildes nodevas virknei preču no ASV.

Турецкий флаг на фоне города и гор. - Sputnik Latvija
Turcija nosodījusi ASV plānu veidot "robežas drošības spēkus" Sīrijā

Spriežot pēc visa, abas puses gatavas vēl ilgi vicināt dūres. Tiesa, turki ziņo, ka viņi vicinās dūres tikai tiesiskajā laukā, piemēram, centīsies panākt F-35 piegādes ar juridiskiem pasākumiem. Vai izdosies? ASV ekonomiskā "dūre" ir daudz stiprāka, un bieži vienkārši ignorē tiesiskos aspektus. Turklāt runa nav tikai par valsts apvērsuma mēģinājuma "atbalsi". Pastāv arī Sīrijas kurdu problēma, kuri saņem ASV atbalstu.

Tāpēc lidmašīnas paliek uz zemes, pilotus – uz mājām. ASV un Turcijas attiecībās acīmredzami iestājies nelaiks. Protams, mākoņi var izklīst. Taču pagaidām nav šaubu: NATO sistēmā veidojusies nopietna plaisa. Vēl nekad ASV nav nonākušas līdz tik nopietnam konfliktam ar vienu no alianses locekļiem.

Ziņu lente
0