Turcija nosodījusi ASV plānu veidot "robežas drošības spēkus" Sīrijā

© snidely7Турецкий флаг на фоне города и гор.
Турецкий флаг на фоне города и гор. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vadītās koalīcijas iecere veidot Sīrijā tā saucamos "robežas drošības spēkus" sadarbībā ar Sīrijas demokrātiskajiem spēkiem radījusi asu Turcijas valdības reakciju.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Turcija nosoda ASV ieceri veidot "robežas drošības spēkus" Sīrijā un apņēmusies novērst jebkādu valsts nacionālās drošības apdraudējumu, informē valsts Ārlietu ministrija.

Iepriekš cīņai pret grupējumu "Islāma valsts" izveidotās ASV vadītās koalīcijas oficiālais pārstāvis paziņoja izdevumam Defense Post, ka koalīcija uzsākusi tā saucamo "robežas drošības spēku" izveidi Sīrijā tās kontrolētajā teritorijā. Pēc viņa vārdiem, koalīcija sadarbojas ar Sīrijas demokrātiskajiem spēkiem (SDF), lai izveidotu un apmācītu jaunos Sīrijas robežas drošības spēkus. Patlaban apmācībās piedalās apmēram 230 cilvēki, galamērķis – palielināt spēkus līdz aptuveni 30 tūkstošiem cilvēku.

Informācija par ASV jauno iniciatīvu parādījās pēc Turcijas prezidenta Tajipa Erdogana izteiktajiem draudiem – iepriekš viņš paziņoja, ka Turcijas armija varētu tuvākās nedēļas laikā sākt operāciju Manbidžas un Afrinas reģionos, ko kontrolē "Tautas pašaizsardzības vienības" (YPG) – Sīrijas kurdu bruņotie formējumi, ASV sabiedrotie.

"ASV, turpinot sadarbību ar YPG, kas rīkojas pretēji savām saistībām, pakļauj riskam mūsu nacionālo drošību un Sīrijas teritoriālo vienotību, un tas ir nepieņemami. Mēs nosodām ASV stūrgalvību šai kļūdainajai pieejai un vēlreiz atgādinām, ka Turcija ir apņēmusies novērst jebkādu pret to vērsto apdraudējumu, un šim nolūkam tai ir visas iespējas," – konstatēja Turcijas Ārlietu ministrija.

"Koalīcija nav konsultējusies ar Turciju jautājumā par spēku izveidi, un nav zināms, kādi koalīcijas locekļi šo lēmumu pieņēmuši. ASV vienpusējie soļi, kuri tiek dēvēti par koalīcijas darbībām, ir augstākajā mērā kļūdaina darbība, kas nodarīs kaitējumu cīņā ar ISIS," – teikts resora dokumentā.

Ziņu lente
0