Viedoklis

"Piedzēries apčurāja vitrīnas": NATO kareivji izklaidējas Baltijā

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasNATO karavīri
NATO karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO militārās mācības un kareivju ierašanās Baltijas valstīs daudzus nepriecē: vietējie ir neapmierināti ar "militāro metāllūžņu" kursēšanu caurām diennaktīm, piedzērušo zaldātu izdarībām un naudas šķērdēšanu.

Baltijas valstīs un Polijā notiek NATO manevri Saber Strike un Baltops, un reģionu ir pārpludinājuši alianses karavīri: 18 tūkstoši cilvēku no 19 valstīm. Valdības skaidro iedzīvotājiem, ka tas nepieciešams drošības dēļ līdzās "agresīvajai Krievijai". Pēdējos gados Baltijā notiek vairāki manevri gadā. Taču daudzi nepriecājas par ārvalstniekiem formas tērpos, raksta RIA Novosti autors Konstantīns Sevastjanovs.

Kāpēc NATO karavīri Klaipēdā pielīdzināti bērniem

Ostas pilsēta Klaipēda, kas izceļas ar plašu tūrisma infrastruktūru, tagad uzņem citādus ciemiņus: pilsētā ieradušies 37 karakuģi no dažādām NATO valstīm. Klaipēdas pašvaldības deputāts, partijas "Lietuvas krievu savienība" vietējās nodaļas vadītājs Vjačeslavs Titovs pauda sašutumu par to, ka alianses karavīriem mācību laikā ļauts bez maksas lietot sabiedrisko transportu. Šis lēmums ar balsu vairākumu pieņemts pilsētas padomes sēdē. Sarunā ar RIA Novosti Titovs atzīmēja, ka pilsētas mērs Vitauts Grubuļauskis pat nav vēlējies tērēt laiku debatēm šajā jautājumā.

NATO karavīri - Sputnik Latvija
NATO karavīri mācīsies aizstāvēt Latviju tieši uz ielām, starp civiliedzīvotājiem

"Mūsu pilsētā bez maksas braukt ļauts tikai bērniem līdz septiņu gadu vecumam, turklāt ar noteikumu, ka viņi neaizņem sēdvietas, — ir sašutis Titovs. — Pēdējo 25 gadu laikā pie mums ieviesta maksa par visu iespējamo. Pilna maksa par braucienu sabiedriskajā transportā — 80 eirocenti. Skolnieki, studenti un par 70 gadiem vecāki pensionāri maksā pusi. Pat vecumā virs 80 gadiem bezmaksas transports nav paredzēts — viņiem atlaide sastāda 80%. Iznāk, ka sociāli neaizsargāto iedzīvotāju grupu pārstāvji ir spiesti maksāt, bet kareivji, kuri saņem palielu algu NATO vienībās, vizinās bez maksas. Es tādai pieejai nepiekrītu. Karavīriem ir poligoni, un tur lai viņi braukā un šaudās bez maksas pēc sirds patikas."

Taču Vjačeslavs Titovs ir nokļuvis mazākumā. Pārējie deputāti sēdē bija vienisprātis par to, ka jāparāda maksimāla viesmīlība ārzemju karavīriem, jo viņi "aizsargā pilsētu". Dažnedažādas mācības te notiek bieži, un varasiestādes atkal un atkal lūdz klaipēdiešus "nebaidīties". Taču cilvēki baidās un ilgojas, kaut kareivji trenētos patālāk no dzīvojamajām mājām.

NATO misijas dalībvalstu bruņojuma izstāde Latvijā - Sputnik Latvija
Politologs: NATO dislocēs karavīrus Latvijā pēc sirds patikas
Piemēram, aprīlī, kad pilsētas teritorijā notika manevri "Drosmīgais grifons 2018" (Narsus grifonas 2018), Klaipēdas iedzīvotāja Jūlija Dobilene paziņoja sociālajā tīklā: "Protams, var jau ķiķināt par notiekošo. Var skaidrot bērniem par mācībām, par "nebaidieties, tie ir labi onkuļi". Taču nu jau vairāk kā stundu pilsētā velkas "apšaude". Mums līdzās ir trīs slimnīcas (viena no tām — cienījama vecuma cilvēkiem), vairākas skolas un bērnudārzi. Es, kā Lietuvas pilsone gribu teikt: es iebilstu pret militārām mācībām pilsētā!" Publikācija radīja plašu atbalsi, cilvēki stāstīja par saviem pārdzīvojumiem. "Treniņiem ir poligoni. Tur ir ēkas, var skraidīt, cik gribas, un nevienam netraucēt. Es nesaprotu, kāpēc man vairākas reizes naktī jāmostas tāpēc, ka divdesmit metrus no maniem logiem Klaipedos ielā caurām dienām braukā armijas metāllūžņi," — sūdzējās Nikolajs Morozovs. "Valsts demonstratīvi tērē naudu. Ne pensijas paaugstina, ne slimnīcas remontē. Organizē glupas armijas mācības ar lielu skaitu liecinieku no malas, tātad arī ar lielu potenciālu risku šiem dīkdieņiem," — atzīmēja Jūlija Baraņecka. Daži ironiski salīdzināja manevrus ar spēli Counter-Strike.

Dāvanas "Krievijas propagandai"

Sarunas par risku ir pamatotas. Kara tehnika apdraud satiksmes drošību. 7. jūnijā Prenu rajonā notika liels CSN — sadūrās četri ASV armijas bruņutransportieri Stryker. Cieta 13 amerikāņu karavīri. Vēl viens CSN notika 8. jūnija naktī Kazlu Rūdas pilsētas rajonā: BTR Stryker noskrēja no ceļa un ietriecās kokā. Karavīrs, kurš atradās mašīnā, nogādāta slimnīcā ar gurna traumu. Tai sekoja vēl viena avārija: Pabrades pilsētas apkaimē apgāzās armijas visurgājējs ar diviem karavīriem. Likteņa ironija: vietējā prese ziņo, ka valsts iecerējusi lūgt ES 430 miljonus eiro ceļu remontam.

Militārās mācības Vācijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Vācu monstrs" pret Krieviju. Vācija atjauno vērmahta tradīcijas?

Ir arī cits problēmas aspekts. Pagājušajā rudenī "Rīgas suņu mīļotāju kluba" lapā Facebook tika publicēti atkritumi, ar ko NATO kareivji papilnam piegružojuši mežu netālu no Ādažiem, kur atrodas alianses bāze: plastmasas pudeles, konservu budžas, papīra skrandas un citi atkritumi. "Un visu mežu izārdījuši, sirds sāp! — sūdzas vietējie. — Pie mums ir pietiekami daudz pašiem savējo, atvainojiet, cūku."

Jāpiebilst, ka Baltijas valstu pilsoņu attieksme pret NATO kareivjiem ir divējāda. Etnisko lietuviešu, igauņu un latviešu attieksme drīzāk ir pozitīva — valsts propaganda viņiem iedvesusi, ka Krievija varot uzbrukt kuru katru brīdi, un viņi tam tic. Skeptiski noskaņoti galvenokārt ir vietējie krievi — viņi daudz laika pavada Krievijas informācijas telpā un ļoti labi saprot, ka Maskava netaisās uzbrukt Baltijai. Pašus ārzemju zaldātus iebiedē: sak, jebkuru kļūmīgu soli no viņu puses izmantos "Kremļa propaganda".

Īstu dāvanu cīnītājiem ar Krievijas "informatīvo agresiju" sagādāja pērnais incidents Lietuvā: Seima spīkeris Viktors Prancketis un deputāti saņēma anonīmu vēstuli, kurā ziņots, ka vācu kareivji no NATO motorizētā kājnieku bataljona esot izvarojuši piecpadsmit gadus vecu skolnieci Jonavas pilsētā. Informācija neapstiprinājās, un NATO militārās komitejas priekšsēdētājs Petrs Pāvels pieļāva, ka "pīli" palaiduši kaut kādi "prokrieviski elementi".

Латвийские военные - Sputnik Latvija
Desmitiem miljonu aizsardzībai: Latvija turpinās audzēt militāro budžetu

Patiesībā "Krievijas propagandistiem" nekas nav jāizdomā. Tajā pašā Klaipēdā policisti aizturēja piecus iereibušus kareivjus no Čehijas, kuri iesaistījās kautiņā ar vietējiem jauniešiem pie naktskluba. Viņus izdevās savaldīt tikai ar elektrošoka palīdzību. Tamlīdzīgi incidenti nereti gadās arī Latvijā. Piemēram, Rīgā četri iedzēruši britu kareivji sabojāja taksometru, sarīkojot dejas uz tā jumta. 2015. gadā ASV kareivja dēļ notika avārija, kurā cieta pieci cilvēki, tostarp arī autosportists Vasilijs Grjazins no Krievijas — ārsti fiksēja vairākus atklātos abu kāju lūzumus, sašķaidītu papēdi un pārsistu labās kājas artēriju. Avārijas vaininieks sodu savlaicīgi nesaņēma, jo drīz pēc tās aizbrauca uz dzimteni.

Taisnība triumfē tikai retumis

2014. gada maijā ar skandālu beidzās NATO eskadras uzturēšanās Ventspilī mācību Open Spirit laikā. Pilsētā notika vairāki kautiņi, kuros bija iejaukti ārzemnieki. Pēc viena no tiem kareivis no Nīderlandes nonāca slimnīcā bez samaņas ar sejas kaulu lūzumiem un smadzeņu tūsku. Ventspils mērs Aivars Lembergs pastāstīja par notikušo sīkāk un uzsvēra, ka NATO jūrnieki uzvedas cūciski, ignorē Latvijas likumus un Ventspils pašvaldības saistošos noteikumus. Politiķis stāstīja, kā piedzērušie kareivji apčurājuši vitrīnas, vēmuši un lietojuši alkoholu sabiedriskās vietās — tas Latvijā ir aizliegts. Piedevām viņi plūkuši puķes dobēs, lai uzdāvinātu prostitūtām. Mērs izteica pieņēmumu, ka traumas kareivji saņēmuši, kad vietējie aizstāvējuši savas sievietes no uzmākšanās. Sodīti 23 kareivji: 13 par alkohola lietošanu, 10 — par nepieklājīgu uzvedību.

NATO mācības - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO supermācības Baltijā. Ienaidnieka lomā – Krievija
Taču arī mērs tika kritizēts: Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri apgalvoja, ka viņa izteikumi ir "bezatbildīgi", "nepieņemami", "rada apdraudējumu nacionālajai drošībai" un lej ūdeni uz "Krievijas propagandas" dzirnavām. Bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks izteica mājienu par to, ka incidenti ostā, iespējams, esot inscenēti, lai radītu plaisu Latvijas un NATO starpā. Lembergs bija sašutis: "Iznāk, ka nevis NATO kareivji uzvedās nepieklājīgi, bet gan es, piedzēries, čurāju sabiedriskās vietās un bojāju dobes! Tas ir absurds!"

2016. gada rudenī Rīgā restorānā McDonald's latviešu puisim Akselam Aizkalnam uzbruka britu kareivis un salauza degunu. Pēc tam britu un latviešu prese klāstīja par "prokrievisku aktīvistu ieplānotu uzbrukumu kareivim". Aizkalns bija pārsteigts un norādīja, ka šādi izteikumi viņam sagādājuši milzu šoku.

Puisis izteicās, ka komentāros latviešu lapās sacēlās vētra par "krievu patvaļu" un "Putina plāniem". Tiesa, vēlāk taisnība triumfēja: Lielbritānijas kara tiesa sodīja formā tērpto huligānu un piesprieda naudas sodu vairāk nekā tūkstoš eiro apmērā.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0