Viedoklis

Nauda ir nekas, principi pāri visam! Eiropas Savienība pagarināja sankcijas pret Krieviju

© AP Photo / Yorgos Karahalis ES karogs
ES karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā noteica savus zaudējumus sakarā ar sankcijām pret Krieviju. Aprēķināja, palaida asaru, taču principa dēļ, ka Krievija vainojama visā, nolēma neatteikties no sankcijām.

ES dalībvalstu līderi pieņēma politisku lēmumu pagarināt ekonomisko ierobežojumu darbību attiecībā pret Krieviju. Tagad nepieciešama tehniska sankciju atbalstīšanas procedūra ES Padomē, raksta radio Sputnik autors Ņikita Voronkovs.

Komentēt šo notikumu savā Facebook lapā neaizmirsa Ukrainas prezidents Petro Porošenko, tā lūk viņiem arī vajag, zinās, kā nepildīt savas saistības.

Знак STOP - Sputnik Latvija
ES samits pagarinājis pret Krieviju vērstās sankcijas

It kā Ukraina ir galvenā "izdevīguma ieguvēja" sankciju jautājumā attiecībā pret Krieviju. Taču izdevības te vispār nav nekādas, vismaz, ekonomiskas. No dažāda veida embargo un aizliegumiem neviens vēl nav ieguvis, jo tā taču ir win-win (ieguva-ieguva) principa samīdīšana, uzskata ekonomisti. Piemēram, vācu Pasaules ekonomikas institūtā Ķīlē aprēķināja, ka vislielākos zaudējumus ES, kuri saistīti ar sankcijām pret Krieviju, cieš vācu eksports — tas samazinājies par 40%, jeb gandrīz par 730 miljoniem eiro mēnesī.

Vēl agrāk Eiroparlaments pasūtīja pētījumu sakarā ar tirdzniecības ierobežojumiem Austrijas Ekonomisko pētījumu institūtā. Tur aprēķināja ES zaudējumus no sankcijām pret Krieviju absolūtos skaitļos — 30 miljardi.

Un tas, neņemot vērā faktu, ka pirms sankciju ieviešanas Krievijas preču apgrozījums ar Eiropas Savienību palielinājās katru gadu. Sanāk, ka ES katru reizi pagarina ierobežojošos pasākumus par spīti saviem zaudējumiem. Krievija, protams, arī cieš noteiktus zaudējumus sakarā ar sankcijām. Taču, pirmkārt, Maskava nebija to iniciatore. Savukārt, otrkārt, pa šo laiku Krievijas ekonomika spēja pārorientēties uz citiem tirgiem un pēc krituma, kuru izraisīja tie paši ierobežojošie pasākumi, sāka augt. Konkrētus skaitļus nozarēs minēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins ikgadējā preses konferencē 14. decembrī.

Svens Miksers un Federika Mogerīni - Sputnik Latvija
Igaunija uzdāvinājusi Eiropai interneta portālu par sankcijām

Un par sankciju atcelšanu runā ne vien skaitļi, bet arī dzīvi cilvēki — Eiropas politiķi. Piemēram, Čehijas un Bulgārijas prezidenti.

Taču, kad lieta nonāk pie balsošanas, sankcijas tiek pieņemtas vienbalsīgi. Paradokss. Absurda uzvara pār veselo saprātu. Ļaudis, jūsu ekonomika nesaņem miljardus, ko jūs darāt? Taču ierobežojošie pasākumi ar vien pagarinās un pagarinās. It kā tādēļ, ka Maskava nepilda Minskas vienošanās nosacījumus. Kaut arī šo līgumu tekstā nekādu tādu saistību nav. Izskatās, ka te ir principiāla lieta — galvenais sodīt Krieviju. Ir iemesls, vai arī nav — tas jau nav svarīgi. Kā tas bija Krilovam: "tu esi vainīgs jau pie tā, ka man gribas ēst," — pateica un uz tumšo mežu Jēriņu aizvilka. Taču Krievija nav jēriņš, un ES nav pelēkais vilks. Tādēļ te izskatās būšot pavisam cita morāle    

Ziņu lente
0