Viedoklis

Baļķis Lietuvas acī: vainīgs Kremlis

© Sputnik / Oksana DzadanWaffen SS leģionāru un viņu piekritēju gājiens Rīgā
Waffen SS leģionāru un viņu piekritēju gājiens Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Populārais lietuviešu portāls Delfi laidis klajā kārtējo rakstu no sērijas "Krievi nāk", kurā fašisma atdzimšanu Lietuvas jauniešu vidū cenšas attaisnot ar "Kremļa stiķiem", nevis rusofobo histēriju, kas līst no izdevuma lapām.

Ne dienas bez rindiņas par "Krievijas propagandu" un "FDD stiķiem" ar mērķi graut valsts drošību! Ar tādu lozungu strādā visa Lietuvas pašreizējās valdības sistēma, savukārt "ietvaru briljantam" dāvā pašmāju mediji, ko algo lietuviešu rusofobi, stāsta Vladimirs Matvejevs portālā Sputnik Lietuva.

"Lietuvā veidojas jauns radikāļu grupējums: vai aiz tā stāv Kremlis?" — dziļdomīgi vaicā portāla Delfi redakcija (raksta autors nav norādīts — red.), taču izmet no galvas to, kā tikai pirms dažiem gadiem ar sajūsmu aprakstīja nacionālistu pirmos gājienus pa Lietuvas pilsētu ielām un prospektiem. Tolaik jaunos akciju dalībniekus, kuru vidū daudzi nebija ne pilngadību sasnieguši, izdevuma žurnālisti dēvēja tikai par "patriotisko jaunatni" un "nācijas nākotni". Lietuvas nacionālistiskās jautnatnes savienības priekšgalā stājās Jūlis Panka, viens no skandalozā nacionālistiskā lozunga "Lietuva — lietuviešiem!" autors, ko kliedza "Lietuvas patriotiskā jaunatne" (Delfi formulējums — red.) un pieprasīja "netitulētās nācijas" pārstāvjiem pamest Lietuvas valsts āres.

Saeimas deputāts Edvīns Šnore. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā atšķirt lojālu krievu no nelojāla: metode ir atrasta

"Netitulētās nācijas" pārstāvji ir Lietuvas mazākumtautības, kas, saskaņā ar oficiālo statistiku, sastāda gandrīz 17$ valsts iedzīvotāju. Šodien Lietuvā dzīvo poļi, baltkrievi, ukraiņi, ebreji, tatāri un vēl vairāk nekā 150 tautību pārstāvji. Tagad viņiem pievienojušies arī bēgļi un patvēruma meklētāji. Un visus 26 neatkarīgās Lietuvas pastāvēšanas gadus patiesie patrioti izkliedz viņiem sejās savus lozungus.

Dažus politiķus un sabiedriskos darbiniekus, kuri kautrīgi mēģināja ierunāties par nacionālisma atdzimšanu Lietuvā, izdevums Delfi apzīmogoja kā "tautas ienaidniekus", ko nāktos publiski nopērt pie kauna staba.

Uz jauno nacionālistu gājieniem valsts svētkos (11. martā — Lietuvas neatkarības atjaunošanas dienā — red.) augstajos kabinetos skatījās caur pirkstiem, tikai dažkārt mazliet kaunināja par antisemītiskajiem saucieniem. Toties teledebatēs mēģināja atrast ērtus formulējumus lietuviešu jauniešu nacionālās pašapziņas atdzimšanai.

Viss jau būutu kārtībā, taču sacēlās pārmaiņu vējš. Vispārējā neapmierinātība ar bēgļu pieplūdumu radīja satraukumu Eiropā par nacionālistisko noskaņojumu mošanos. Tā jau drīz līdz fašisma atdzimšanai nonāks. Šajā kontekstā aizvien biežāk tiek pieminētas Baltijas valstis, kur atklāti jnotiek SS leģionāru marši, un Otrā pasaules kara laiku fašistiskie līdzskrējēji atzīti par tautas varoņiem. Viņiem slej augšā pieminekļus, viņu vārdos nosauc skolas un ielas. Dažiem pēc nāves piešķirti nozīmīgākie valsts ordeņi. Patriotiskie jaunieši cenšas līdzināties šiem varoņiem un aizvien skaļāk bļauj "Lietuva — lietuviešiem". Toties prezidentam un ārlietu ministram augstajos ES un EP kabinetos pēc tam nākas sarkt, uzklausot pārmetumus par nacionālisma atdzimšanu Baltijas jūras krastos.

ASV Demokrātiskās partijas kandidāte Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Klintone: Putins - globālā nacionālisma dižais krusttēvs

Kaut kas ir jādara, kaut kā jāsavalda un jāpielīdzina Eiropas tolerances standartiem mūsdienu agresīvo jauniešu patriotisma lēkmes. Labi, ka ir pātaga, ar kuru var audzināt niķīgos. Mūsdienās Lietuvā etiķete "Kremļa aģents" būs ļaunāka par jebkuru krimināllnoziegumu. Tātad, zēni un meitenes, ja jūs nākamreiz atkal uzvilksiet modīgās melnās maskas un, soļojot pa ielām, bļausiet "Lietuva — lietuviešiem!" onkuļi no Lietuvas Valsts drošības departamenta ierakstīs jūs melnajos sarakstos un sāks dvēselīgas saruna ar jūsu mammām un tētukiem par bērnu audzināšanu. Un biežāk atveriet Lietuvas patriotiskākā medija lappusi, lai zinātu "kurp doties" un "ko darīt".

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0