Viedoklis

Pentagonu nomāc Krievijas kaujas gatavība. Top jauna doktrīna

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva
ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķiet, mūsu partneriem nav īstas pārliecības par panākumiem. Viņi sāk nervozēt, eksperimentēt un pieļauj kļūdas. Kas notiek?

Pentagons izstrādā jaunu militāro operāciju doktrīnu, ko plānots pabeigt oktobrī. ASV pašreizējā militārā doktrīna ir apstiprināta periodam līdz 2020. gadam, taču Krievijas un Ķīnas augošais aizsardzības potenciāls spiež amerikāņus koriģēt stratēģiskos dokumentus, raksta starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" komentētājs Aleksandrs Hroļenko.

Par jaunās operāciju doktrīnas FM 3.0 Operations izstrādi amerikāņu izdevums The Nаtional Interest ziņoja 1. maijā. Dokumenta atjaunošanas mērķis — nodrošināt "labākas pozīcijas liela mēroga kara perspektīvā ar tehniski attīstītiem sāncenšiem".

Iepriekš amerikāņu ģenerālis Deivids Goldfeins paziņoja, ka ASV var izvērtēt arī kodolieroču pielietošanas doktrīnu. Domājams, tiek apspriesta pielietošanas sliekšņa pazemināšana un preventīva kodoluzbrukuma iespējas.

Флаги США и России - Sputnik Latvija
Politika
Aptauja: trešā daļa Krievijas iedzīvotāju uzskata par iespējamu Krievijas un ASV karu

2012. gada ASV militārās doktrīnas mērķis ir "saglabāt spēcīgākās militārās lielvalsts pozīciju pasaulē". 2015. gada ASV Nacionālās drošības stratēģijas pamatprincipi: militārā spēka vienpusēja izmantošana plaša spektra draudu apstākļos, ASV sabiedroto bruņoto spēku sagatavošana un aprīkošana, NATO modernizācija, topošās politiskās (ekonomiskās) elites audzināšana visā pasaulē. Jāpiebilst: dokumenti ir aktuāli, un tos nebūt nav rakstījuši žēlsirdīgie samarieši. Kur tad īsti slēpjas problēma?

NATO spēku komandieris Eiropā amerikāņu ģenerālis Kērtiss Skaparoti uzskata, ka Krievija no partnera pārvēršas par ASV antagonistu, pamazām atgūstot savas pozīcijas pasaules arēnā. Tātad spēcīga Krievija a priori ir draudīga. Un stratēģija ir saprotama: organizēt mūsu valsts (Krievijas — red.) militāri ekonomiskās blokādes ešelonus, lai izsmeltu tās aizsardzības resursus — lai ierobežotu tās suverenitāti, ja neizdosies to likvidēt.

Pēdējā laikā aizvien spēcīgāki kļūst "militārie" argumenti. Šķiet, mūsu parneri nav pārliecināti par panākumiem. Viņi sāk nervozēt, eksperimentēt un pieļauj kļūdas. Kas notiek?

Vairāku domēnu operācijas

Domājams, armijas efektivitātes celšanai amerikāņi plāno sinhronizēt, apkopot vienotā sistēmā vairākas lietišķās — operatīvās — stratēģijas, kas izstrādātas reaģēšanai uz reģionāliem draudiem un perspektīvu izaicinājumu. Jaunajā attīstības posmā karaspēkam nāksies rīkoties saskaņoti un visās militārā pielietojuma sfērās vienlaikus. Tas ir jāapgūst.

2006. gadā pieņemtā "Preventīvā stratēģija" paredz potenciālu draudu likvidāciju, ieskaitot to valstu novājināšanu vai demontāžu, kas noliedz amerikāņu "unikalitāti". Unikalitāte prasa atzīšanu visā pasaulē: ASV morāli pārspēj visu pastāvošo un iet pašas pa savu īpašo vēsturisko ceļu, ārpus likumiem vai normām, ko ievēro citas valstis. Tiem, kas šaubās, paredzētas aviācijas bāzes kuģu trieciena grupas, spārnotie "Tomahauki" un citi vardarbīgi argumenti, kas jāapvieno — uz sauszemes, jūrā, gaisā, kosmosā un kibertelpā.

Lietuvas karavīri mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ūdijas diversanti un pasauļu karš Lietuvā

Taču ASV armija vairs nav vienīgais spēks, kura rīcībā ir precīzi tāla darbības diapazona ieroči. Krievija un Ķīna "ierobežo piekļuvi" daudziem planētas rajoniem, izstrādā piektās paaudzes neredzamos iznīcinātājus, rada  mūsdienīgas milzīga darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas un pretkuģu raķetes, kas spēj izdarīt triecienu amerikāņu kuģiem vairāk nekā 1500 km attālumā. Pat ASV militāri tehniskais pārākums ir apšaubāms.

Gadiem ilgajās lokālajās operācijās Tuvajos Austrumos amerikāņi ir zaudējuši prasmi cīnīties līdzīgam ar līdzīgu, un Pentagons joprojām saskata perspektīvas gatavībā kaujas darbībām uz pašu mūsdienīgo tehnoloģiju pārākuma pamata,  ar "ātrām, tālas darbības un dzīvotspējīgām tīkla sistēmām", "kombinētiem manevriem" vairāku domēnu operāciju formātā. Runa ir par operatīvās koncepcijas  Multi-Domain Battle attīstību un virzību. Tās pamatā ir elastīga reakcija uz mainīgu draudu (triecienu) kompleksu visās sfērās.

Kurš būs ātrāks

Starp citu, par ātrumu. Daudzus Pentagonā pārsteidza Krievijas operatīvās bāzes izvēršanas ātrums 2015. gada oktobrī. Iespaidu papildināja Krievijas Gaisa kosmisko spēku panākumi.

Pentagona izdevums Military Times atzīmēja, ka Krievija "attīsta svarīgākās tehnoloģijas, jaunas cīņas taktikas un pārdrošu ģeopolisko stratēģiju, kas stūrgalvīgi lauž 25 gadus ilgās amerikāņu pretenzijas uz vienīgās patiesi globālās superlielvalsts statusu".

Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs - Sputnik Latvija
Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs

ASV Bruņoto spēku Štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Mārtins Dempsijs paziņoja, la "kārtība pasaulē ir ievērojami vājinājusies, un mūsu militārās priekšrocības sākušas mazināties," tāpēc esot nepieciešams pielāgoties jaunajiem draudiem, uzlabot operativitāti, attīstīt inovācijas un integrāciju un "lielāku uzmanību veltīt izaicinājumiem, ko met spēles dalībnieki".

Pašlaik amerikāņi izvērš globālo PGA sistēmu un kosmisko grupējumu, lai neitralizētu Krievijas un Ķīnas ballistiskās raķetes — stratēģiskā kodolpotenciāla nesējus. Un, saskaņā ar 2014. gadā izstrādāto Krievijas Militāro doktrīnu, viens no galvenajiem mērķiem ir pretdarbība citu valstu centieniem panākt militāro pārākumu, izvēršot stratēģiskās pretraķešu aizsardzības sistēmas, izvietojot bruņojumu kosmiskajā telpā un izvēršot precīzu parasto ieroču stratēģiskās sistēmas.

Atšķirībā no ASV, kas gatavas izdarīt globālu uzbrukumu jebkurai valstij, Krievija pieļauj militārā spēka pielietojumu (kodolieroču izmantošanu), tikai atbildot uz agresiju pret valsti vai tās sabiedrotajiem. Un tikai gadījumā, ja izsmelti miermīlīgie konflikta atrisināšanas līdzekļi.

Amerikāņi uzskata, ka Krievija nes militāros draudus saiknē ar Krieviju, un tā objektīvi palielina mūsu iespējas uzvarēt. Par karu divās frontēs vienlaikus stratēģus brīdinājis jau kanclers Bismarks, un kopš tā laika nevienam vēl nav izdevies uzvarēt "vairāku domēnu" situācijā.

 Arī meditācija par amerikāņu unikalitāti cīņas laukā nelīdzēs. Ir skaidrs, ka Savienotās Valstis sāk atpalikt ģeopolitiskajā konfrontācijā ar Krieviju un Ķīnu, taču nespēj mainīt naidīgo taktiku, kurai nav objektīva pamata. Vienkārši tās cenšas pilnveidot "lielo vāli".

Krievija nevienu neapdraud ne tāpēc, ka tā būtu vāja, bet gan tāpēc, ka apzinās — tā ir daudzpolārās pasaules daļa. Vai amerikāņiem ir vērts sacerēt jaunas militārās stratēģijas, izgudrot "skarbu militāro realitāti", meklēt ieganstus konfliktam?

Pat avīze The Washington Post saskata, cik pieticīgas ir Maskavas vēlmes: "Krievijas lielā stratēģija ir orientēta uz trim uzdevumiem: jauna, labvēlīgāja spēku līdzsvara izveide starptautiskajā sistēmā, piekļuves paplašināšana jauniem finansējuma un eksporta tirgiem, kā arī aktīva ietekme pēcpadomju telpā."

Ziņu lente
0