Viedoklis

Eksperti: ASV gatavojas lielam karam

© Robert S. Price/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERSASV uzbrukums aviācijas bāzei Sīrijā
ASV uzbrukums aviācijas bāzei Sīrijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi kopš bruņotā konflikta sākuma Sīrijā ASV ir izdarījušas raķešu uzbrukumu valdības spēku aviobāzē Homsas provincē. Sputnik žurnālists apjautājās ekspertiem, kā turpmāk veidosies situācija Tuvo Austrumu valstī.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik, Ļevs Rižkovs. Amerikāņu uzbrukumu Sīrijā Sputnik korespondents lūdza komentēt politologu un žurnālistu Maksimu Ševčenko un Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautiskās drošības centra vadītāju Alekseju Arbatovu.

Miers uz naža asmens

"Tas ir karš, — uzskata Maksims Ševčenko. — Nopietns, liels karš, kas var aptvert visu pasauli. Tramps visus liek pie vietas. Jā, Sīrija ir Krievijas sabiedrotais. Tur atrodas Krievijas bruņotie spēki. Un viņš pārbauda, kā reaģēs Maskava un Teherāna? Vai iejauksies? Skaidrs, ka pieteikt karu Amerikai būtu neprāts. Ja nepieteikt karu Amerikai, izlikties, ka nekas nav noticis, liksies, ka politiķi kuļ tukšus salmus."

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasŽurnālists Maksims Ševčenko
Журналист Максим Шевченко - Sputnik Latvija
Žurnālists Maksims Ševčenko

Pēc eksperta domām, raķešu trieciena galvenais mērķis ir nevis Asads, bet gan kustība "Hesbollah".

"Ja "Hesbollah" cīnītāji nebūtu atbalstījuši Asadu, viņš jau sen būtu cietis sakāvi karā, — paskaidroja Maksims Ševčenko. — ASV gatavojas lielam karam, lielam iebrukumam un tagad ar šo bezjēdzīgo triecienu vēlas parādīt, ka neviens viņiem neko nespēs padarīt. Ka viņi darīs, ko gribēs. Tramps vienkārši rāda Krievijai tās vietu."

Pēc Ševčenko domām, situācija mūsdienās nelīdzinās ASV iebrukuma Irākā priekšvēsturei — Irākā nebija dislocēti Krievijas bruņotie spēki. Toties Sīrijā tie ir.

Avantūrisms un gara tumsība?

Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautiskās drošības centra vadītājs Aleksejs Arbatovs pauda uzskatu, ka pašlaik Krievijas un ASV attiecības pārcieš smagu pārbaudījumu.

Bašars Asads - Sputnik Latvija
Intervija
Bašars Asads intervijā nosodījis Amnesty International un skaidrojis valdības politiku

"Pēdējā laikā šī attieksme krasi uzlabojās, jo visus iepriecināja Trampa nākšana pie varas, — stāstīja eksperts. — Krievijas prezidents pavēstīja, ka mēs esam ļoti gaidījuši šo uzvaru, cerējuši un ticējuši tai. Ja jūs ticat kāda cilvēka uzvarai, tas par daudz ko liecina. Krievijas iedzīvotāji ticēja tad, kad neticēja neviens, izņemot mūs. Un Tramps uzvarēja. Un nāca (pie varas — red.) prezidents, maigi sakot, ne īpaši labi informēts ne par starptautiskajām attiecībām, ne pat starptautiskajām tiesībām. Viņš ir spējīgs uz krasām, neprognozējamām, es pat teiktu — teroristiskām darbībām."

Sasteigtais uzbrukums Sīrijai, faktiskais karš pret tās valdību un šī kara attiecināšana uz trešo valsti, ko līdz šim amerikāņi nekad nav darījuši, pēc eksperta domām, ir neapšaubāma avantūra.

"Vienlaikus es uzskatu, ka Krievijas atbilde — incidentu novēršanai Sīrijā parakstītā memoranda darbības apturēšana ir nepiemērota un nepareiza, — uzskata Aleksejs Arbatovs. — Nevajag pasliktināt situāciju. Bija iespējams atbildēt citādi — ar politiskām vai pat militārām metodēm. Varēja pat uzbrukt "mērenajai" opozīcijai, ko atbalsta ASV un to sabiedrotie. Taču memoranda atcelšana rada bruņota konflikta risku Krievijas un ASV starpā, kura rezultātā neviens neko neiegūs."

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautiskās drošības centra vadītājs Aleksejs Arbatovs
Руководитель Центра международной безопасности Института мировой экономики и международных отношений РАН Алексей Арбатов - Sputnik Latvija
Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautiskās drošības centra vadītājs Aleksejs Arbatovs

Pēc eksperta domām, analoģija ar situāciju Irākā ir virspusēja, taču situatīvi atšķirīga.

"Tolaik ķīmiskos ieročus meklēja inspektoru grupa atbilstoši ANO rezolūcijai, — analizē Aleksejs Arbatovs. — Patlaban ķīmisko ieroču pielietojums nav apšaubāms. Jautājums ir cits: kurš tos ir licis lietā? Lūk, tādai ir jābūt izmeklēšanas būtībai. Tas, ka amerikāņi gribētu Bašara Asada gāšanu, ir neapšaubāms, tāpat kā viņi gribēja gan Huseina, gan Kadafi gāšanu. Viņi to nemaz neslēpj. Tas ir viņu mērķis jau ilgus gadus."

Ziņu lente
0