Viedoklis

Jaunie amerikāņu karaspēki un radioaktīvie atkritumi Baltijas valstīs

© AFP / PATRIK STOLLARZРазгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez ASV atbalsta Eiropai nav pilnvērtīgu spēku aizturēšanas pasākumiem. Taču ASV karaspēks ir plānā kārtiņā "uzziests" pa visu pasauli, un neparedzētos apstākļos pie robežas Krievijas armija noteikti ieradīsies pirmā. Kādu slepenu iemeslu dēļ tad īsti Pentagons un NATO organizē manevrus un izvieto spēkus bīstami tuvu Krievijas robežām?

Rodas iespaids, ka karstasinīgā Baltija aktīvi gatavojas lielam karam. Par to, kas notiek pie Krievijas robežām, skaidrībā mēģināja tikt starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" komentētājs Aleksandrs Hroļenko.

Pirmdien Klaipēdas ostā ienāca ASV Jūras kara spēku raķešu eskadras kuģis USS Hue City/CG-66 Ticonderoga. Lietuvas Aizsardzības ministrija sola, ka tas demonstrē "ASV Bruņoto spēku apņēmību arī turpmāk stiprināt sadarbību ar NATO sabiedrotajiem Baltijas reģionā."

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Politika
Tanku tetris: Latvijā ierodas ASV armijas smagās bruņutehnikas rota

Tajā pašā dienā Igaunijā ieradās ASV armijas smagā tehnika. Iepriekš ASV vēstniecības pārstāvji Tallinā paziņoja, ka ASV armijas 68. bruņutehnikas pulka pirmā bataljona rotas bruņojums iekļauj četrus tankus M1A2 Abrams un 15 kājnieku bruņumašīnas Bradley.

NATO iznīcinātāji turpina treniņu lidojumus virs Igaunijas ārkārtīgi nelielā augstumā (līdz 150 m). Iepriekš Igaunija un ASV parakstīja līgumu par sadarbību aizsardzības jomā.

Nesen Latvijā ieradās vairāk nekā 220 karavīri no ASV armijas 3. Brigādes smagās bruņutehnikas rotas. Viņu tanki M1A2 Abrams un bruņumašīnas Bradley vēl ir ceļā un Latvijā ieradīsies šonedēļ.

Netālu no Gulbenes sākusies pēdējās padomju armijas bāzes demontāža, kurā pirms ceturtdaļgadsimta kaujas dežūrā bija kodolraķetes. Tās ir četras 32 metrus dziļas šahtas un pazemes komandcentrs (demontāžas darbu aprēķinātā vērtība – 190 tūkstoši eiro).

Pastāvēšanas pamats

Igaunija, Latvija un Lietuva iestājās NATO pirms 13 gadiem. Šāds lēmums tika pieņemts, neskatoties uz Krievijas kategoriskajiem iebildumiem, kura kaimiņvalstu uzņemšanu ASV vadītajā militārajā blokā uzskatīja par nedraudzīgu soli. Mērķi ir acīmredzami. Rietumu acīs Baltijas valstu teritorija ir pievilcīga kā militārais placdarms pie robežas ar Krieviju. Šī paša iemesla dēļ Igaunija, Latvija un Lietuva tika integrētas arī ES.

Mūsdienās Igaunijā, Latvijā un Lietuvā dzīvo 1,31 milj., 1,96 milj. un 2,85 milj. cilvēku atbilstoši. 1990. gadā, PSRS sastāvā iedzīvotāju skaits bija krietni lielāks: Igaunijā — par 250 tūkstošiem, Latvijā — par 700 tūkstošiem, Lietuvā — pat par 850 tūkstošiem cilvēku vairāk. Ceturtdaļgadsimta laikā Baltijas valstis ir zaudējušas vairāk nekā 21% iedzīvotāju.

Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
ASV īpašo uzdevumu vienību karavīri Latvijā

Baltijas valstis nenovēršami tuvojas demogrāfiskajam un ekonomiskajam strupceļam un perspektīvu saskata tikai turpmākā militarizācijā, kas tām kļuvusi par eksistences bāzi.

Šī iemesla dēļ ASV Jūras kara flotes kuģi Baltijas jūrā jūtas kā mājās, un raķešu eskadras kuģa Hue City vizīte Lietuvā ir ikdienišķa lieta. 2016. gada jūnijā Klaipēdā noenkurojās 6. flotes flagmanis Mount Whitney, aprīlī – eskadras kuģis Donald Cook.

Viesis no saulainās Floridas – eskadras kuģis USS Hue City ar vadāmajiem raķešu ieročiem, ieskaitot spārnotās raķetes BGM-109 Tomahawk, raķetes RUM-139A VL-ASROC un "Harpūna", uzturas Klaipēdā līdz 10. februārim. Informācija par tā vizīti Lietuvas ostā netika sniegta iepriekš, toties bija ieplānotas amerikāņu un lietuviešu kara jūrnieku savstarpējās vizītes un tikšanās ar Lietuvas JKF vadību.

Vai būtu jāprecīzē, pret ko vērsta šī draudzība?

Bāzēšanās avangardā

Otrdien aptuveni 200 karavīri no ASV 503. kavalērijas pulka un Igaunijas Aizsardzības spēku izlūkošanas bataljona sāka trīs dienas ilgu 53 km pārgājienu ar pilnu ekipējumu uz valsts ziemeļaustrumu rajoniem, gar Krievijas robežu. Kavalēristi un izlūki apmeklēja krievvalodīgās pilsētas Igaunijā, kur amerikāņi tikās ar skolēniem, ģimnāziju audzēkņiem un Tartu universitātes Narvas koledžas studentiem.

NATO tehnikas remonta parka modernizācija Ādažos izmaksās 27 miljonus eiro - Sputnik Latvija
NATO tehnikas remonta parka modernizācija Ādažos izmaksās 27 miljonus eiro

Amerikāņu karavīri uzturēsies Igaunijā līdz pavasarim, tas ir, līdz brīdim, kad Igaunijā ieradīsies NATO starptautiskais bataljons, kura sastāvā būs 1200 cilvēki: 800 kareivji no Lielbritānijas, pārējie – no Francijas un Dānijas. Četri tanki M1A2 Abrams, 15 kājnieku bruņumašīnas Bradley un 23 kilometrus garš žogs uz Krievijas un Igaunijas robežas – tas viss ir tikai sākums.

Lielbritānija piešķirs bruņumašīnas Warrior, tankus Challenger 2 un bezpilota lidaparātus izlūkošanas pasākumiem. Arī Francija atsūtīs bruņutehniku. Starptautiskais bataljons apmetīsies armijas pilsētiņā Tapā (220 km līdz Sanktpēterburgai taisnā līnijā), lai sadarbotos ar Igaunijas Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādi.

Kā zināms, alianses spēku pārdislokācija Austrumeiropā notiek saskaņā ar Varšavā notikušā NATO samita lēmumiem. Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā tiks dislocēti daudznacionālie bataljoni saskaņā ar rotācijas principu.

Amerikāņi Igaunijā ir iekārtojušies uz ilgu laiku. 17. janvārī parakstītais Igaunijas un ASV līgums reglamentē ASV Bruņoto spēku netraucētu piekļuvi Igaunijas militārajos objektos (aviobāze Emari, Aizsardzības spēku centrālais poligons, Tapas pilsētiņa). Pentagons var celt un pilnveidot militāros objektus personāla izmitināšanai un apmācībai, tehnikas apkalpošanai, vienību formēšanai un izvēršanai, kā arī citiem saskaņotiem pasākumiem. Līgumā sīki reglamentēta amerikāņu karavīru un viņu ģimenes locekļu uzturēšanās Igaunijā. Dokumentā precizētas nodokļu atlaides, kas attiecināmas uz ASV Bruņotajiem spēkiem.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis: armija un zemessargi – Latvijas drošības garants

Faktiski dokuments veido pamatu pastāvīgas ASV karabāzes izveidei Baltijas valstīs. ASV ir noslēgušas tamlīdzīgus līgumus arī ar Spāniju, Nīderlandi, Poliju, Bulgāriju un vairākām citām valstīm.

Paradīze ar Geigera skaitītāju

Padomju laikos Paldisku pilsētā Igaunijā atradās JKF zemūdeņu jūrnieku mācību centrs ar kodolreaktoriem, kuri tika demontēti un nogādāti Krievijā 90. gadu sākumā. 2013. gadā zemūdeņu komandējošā sastāva sagatavošanas centrs tika pilnībā likvidēts, un 2016. gada maijā Igaunijas valdība nolēma par 90 miljoniem eiro uzcelt Paldisku pilsētā radioaktīvo atkritumu pastāvīgu glabātuvi. Projektu plānots pabeigt 2040. gadā.

Domājams, radioaktīvo atkritumu glabātuvei Igaunijā būs liela nākotne. Rietumi netērētu lielu naudu mazapdzīvotā un ekonomiski depresīvā Baltijas reģiona ekoloģijai. Eiropas Savienībā ir pārāk daudz AES.

Militāri politiskā inerce

Miglā tītos "Krievijas draudu" alianse ir pārvērtusi par galveno tēmu Baltijas valstīs, taču tā nebūt nav reāla militāra problēma. Nekas nelieciena par to, ka Krievijai būtu agresīvi plāni attiecībā uz Igauniju, Latviju un Lietuvu.

ASV analītiskais izdevums The National Interest raksta: "Pateicoties 2008. gada oktobrī sāktajām reformām un modernizācijas programmai, kas novērtēta 670 miljardu dolāru apmērā, bruņotie spēki ir kļuvuši par vienu no uzticamākajiem Krievijas nacionālā spēka ieročiem (..) Krievija neapdraud Eiropas valstu vai pat Ukrainas eksistenci, taču var ar spēku uzspiest savu gribu kaimiņvalstīm. Ja Krievija vēlētos ieņemt Baltiju, NATO nav pietiakmi labi sagatavota, lai to novērstu."

NATO - Sputnik Latvija
Tramps apsolījis atbalstu NATO – par atsevišķu maksu

Patiešām, spēju piespiest ieturēt mieru bez aneksijas Krievija efektīvi nodemonstrēja Gruzijā 2008. gadā. Taču The National Interest publicētā raksta autors Maikls Kofmans ir palaidis garām galveno: Krievijas kara un jūras doktrīnas "sedz" ne tikai NVS nomales un Eiropu. Krievijas militārais spēks nebeidzas pie tās robežām. Maskavai ir iespēja rīkoties globālajā telpā. Tas ir galvenais partnerattiecību izpratnes faktors.

Bez ASV atbalsta Eiropai nav pilnvērtīgu spēku aizturēšanas pasākumiem. Taču ASV karaspēks ir plānā kārtiņā "uzziests" pa visu pasauli, un neparedzētos apstākļos pie robežas Krievijas armija noteikti ieradīsies pirmā. Kādu slepenu iemeslu dēļ tad īsti Pentagons un NATO organizē manevrus un izvieto spēkus bīstami tuvu Krievijas robežām?

Domāju, tā ir militāri politiskā inerce un stagnācija, kas tuvākajā laikā nezudīs, taču nespēs arī būtiski ietekmēt Kremļa gribu un Krievijas Federācijas ekonomikas un Bruņoto spēku tālāko attīstību.

Ja Maskava un tās ģeopolitiskie sabiedrotie nonāks pie lēmuma mainīt "pašreizējo pasaules kārtību", tā būs ilga un secīga spēle nevis Blitzkrieg Baltijā.

Nesenais incidents ar Republikāņu partijas medija Fox News žurnālistu, kurš nosauca Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par slepkavu un neatvainojās, liecina par Rietumu eksistenciālajām problēmām.

"Amerikas galvenā vājība ir nevis nepietiekams militārais vai ekonomiskais spēks, bet gan tās vadības nespēja izstrādāt stratēģiju un nepietiekama informētība svarīgu lēmumu pieņemšanai pat tad, ja runa ir par citām kodollielvalstīm. Militārais spēks pats no sevis nelabos šīs fundamentālās vājības," raksta The National Interest.

Ziņu lente
0