Politika

Jurkāns: Putins adekvāti vērtēja situāciju Latvijā, taču tā jau ir apnikusi Krievijai

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas ārlietu ministrs uzskata, ka tuvākajā laikā attiecības ar Krieviju neuzlabosies.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Latvijas politiskajā situācijā šodien ir maz priecīgu notikumu – deputāti joprojām pieņem likumus, kuri ļauj vieglāk apzagt valsti, nepilsoņu jautājums netiek risināts jau daudzus gadus, tie, kas spējīgi protestēt, aizbraukuši. Taču visvairāk uztrauc sliktās attiecības ar Krieviju, paziņoja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns intervijā izdevumam "Argumenti nedeli".

"Ielu" politiķi un krāpnieku likumi

Latvijā politikā nāk nekompetenti cilvēki, daudziem galvenais mērķis ir kļūt turīgiem uz budžeta rēķina. Šeit gadiem tiek radīti krāpniekiem un valsts apzadzējiem tīkami likumi, un situācija nav mainījusies pat pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā, konstatēja Jurkāns.

Vēlēšanas Latvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jurkāns: Latvijā balso par draņķiem, lai tik neatnāktu krievi

"Jā, politiķi izstrādā un pieņem šādus likumus. Kāpēc? Valsti visvieglāk apzagt "likumīgi". Tā ir lielākā problēma," – norādīja bijušais ĀM vadītājs.

Šodien Latvijā tauta neko nelemj: visi, kas bija spējīgi protestēt, aizbraukuši, piebilda Jurkāns.

"Mums ir tāda "seja", kādu esam pelnījuši. Man bieži mēdz būt kauns par Latviju. kauns par tās vadītāju," – atklāja bijušais ĀM vadītājs.

Attiecības ar Krieviju

Pēc Jurkāna domām, pašreizējā politiskajā situācijā valstī visvairāk apbēdina Latvijas sliktās attiecības ar Krieviju. Politiķis uzskata, ka tagadējais ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs, tikai pasliktina situāciju. "Rinkēviča kungs pagriezis pret kaimiņu nepareizo vietu," – kritiski novērtēja Jurkāns.

Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Politika
Jurkāns: Latvija spiegs, ja KF ieviesīs sankcijas tranzīta nozarē

Bijušais ministrs kārtējo reizi brīdināja, ka Latvijai kļūs "pavisam grūti", ja tā neatgriezeniski "apniks" Krievijai. "Piemēram, ja Krievija ieviesīs sankcijas kaut vai tranzīta nozarē, Latvijai kļūs pavisam grūti. Un ko tad mums darīt? Zvanīt Trampam?" – vaicāja Jurkāns.

Viņš atgādināja, ka savulaik ar austrumu kaimiņu veidojās konstruktīvas attiecības. Atceroties savas tikšanās reizes ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Jurkāns atzīmēja, ka Krievijas vadītājam bija lielisks priekšstats par notiekošo Latvijā.

"Putins absolūti nenoliedza, piemēram, ka Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem ir jāpārvalda valsts valoda. Cilvēks, kurš visu saprata un vērtēja adekvāti," – uzsvēra bijušais ministrs.

Atbildību par abpusējo attiecību pasliktināšanos viņš uzveļ Latvijas valstij.

"Latvija pagriezusies ar muguru pret Krieviju. Kas labs no tā var iznākt? Ar kaimiņu nedrīkst strīdēties. Turklāt, nedomāju, ka attiecības tuvākajā laikā kļūs siltākas. Nē," –uzskata Jurkāns.

Nepilsoņi

Tāpat Jurkāns kritizēja Latvijas varasiestādes, kuras joprojām nav atrisinājušas nepilsoņu jautājumu valstī.

Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Jurkāns: valdība zog Latvijā miljardus, bet auni turpina bungot

"Piemēram, Latvijas nepilsoņi… Viņi taču ir tuvi! Priekš kam viņi ir tā jāpazemo? Gribēja viņus sodīt? Nedeva pilsonību! Vai tas ir normāli?" – pauda sašutumu bijušais ministrs.

Jurkāns pauda viedokli, ka arī tuvākajā laikā šis jautājums netiks atrisināts, jo varasiestādēm nav skaidra priekšstata par to, kā to izdarīt.

"Valdība nezina, kā to atrisināt. Ieviešot terminu "nepilsonis", pārsvaru guva ambīcijas. Laiks pagājis… Un šobrīd mūsu vadītāji nostājušies, piedodiet, pozā… Bet kā no tās izkļūt, nezina," – noslēgumā sacīja Jurkāns.

Ziņu lente
0